KUVA SAMI REPO

Täydellisen joulukinkun paistaminen ei ole vaikeaa. Tässä helppo joulukinkun paisto-ohje.

Jos laitat kinkun illalla uuniin, saat herätä ihanaan joulukinkun tuoksuun.

Näin paistat joulukinkun

Työvaiheet

Sulata

Anna jäisen kinkun sulaa viileässä rauhassa 1–5 vuorokautta koosta riippuen. Luullisen kinkun sulatus kestää kauemmin kuin luuttoman.

Kinkusta irtoaa nestettä sulamisen aikana, joten laita se astiaan.

Älä koskaan laita jäistä kinkkua uuniin. Kinkun sisälämmön tulisi olla noin 10 astetta, kun panet sen uuniin.

Esivalmistele

Pyyhi kinkun pinta huolella kuivaksi talouspaperilla.

Pane kinkku uunipellille kamara- eli nahkapuoli ylöpäin. Pane pellille tilkka vettä ja työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei kärki ota luuhun kiinni.

Mittarin kunnon voit testata upottamalla sen kärjen poreilevaan veteen. Kunnossa olevan mittarin osoitin näyttää silloin lähes sataa astetta.

Paista

Mehukkain tulos syntyy, kun kypsennät kinkun 90–120 asteisessa uunissa.

Kinkku on mehevän kypsä, kun mittari osoittaa 77 astetta. Täysin kypsän kinkun sisälämpö on 80–82 astetta. 

Paistoaikaa kuluu miedossa lämmössä noin 1,5–2 tuntia lihakiloa kohti, kinkun koosta ja alkulämpötilasta riippuen. Vajaan seitsemän kilon kinkku siis paistuu 90 asteessa 14 tunnissa tosi meheväksi.

Kuorruta

Anna kinkun rauhoittua hetki uunista oton jälkeen. Sujauta käsiisi kumikäsineet (työ sujuu näin näppärimmin) ja poista kamara.

Kuorruta kinkku sivelemällä sen pintaan sinappia. Ripottele päälle sinappihunnun päälle noin kolme ruokalusikallista korppujauhoja.

Viimeistele kinkun pinta painelemalla siihen kokonaisia neilikoita ja anna kinkun kuorruttua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Jäädyke on näyttävä ja edullinen jälkiruoka.
Jäädyke on näyttävä ja edullinen jälkiruoka.

Tee jäädyke edellisenä ja tarjoile seuraavana päivänä.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 1 vrk jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaajäädyke ja vadelmakastike

Ainekset

500
g
vadelmia
200
g
valkosuklaata
4
munaa
2
dl
sokeria
4
dl
kuohukermaa
1
tl
vaniljasokeria
Vadelmakastike
250
g
vadelmia
vettä
sokeria
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Sulata puolet vadelmista ja soseuta ne kevyesti. Säästä puolet vadelmista kastikkeeseen.
  2. Sulata 100 g valkosuklaata vesihauteessa. Kiehauta kattilassa tilkka vettä. Lisää kattilan päälle kuumuutta kestävä kulho ja sulata suklaa paloina. Jäähdytä.
  3. Raasta toinen 100 g valkosuklaata raastimella.
  4. Vaahdota valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on sakeaa ja kiiltävää. Sekoita keltuaiset ja jäähtynyt valkosuklaa yhteen.
  5. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita yhteen keltuaisseoksen kanssa.
  6. Yhdistä kaikki aineet kevyesti käännellen yhteen. Kaada jäädykemassa kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan. Jäädytä yön yli.
  7. Ota jäädyke sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kopauta vuokaa napakasti leikkuulautaan ja kaada jäädyke laudalle.
  8. Kuumenna kattilassa loput vadelmat ja mausta sokerilla. Tarjoa lämmin vadelmakastike jäädykkeen kanssa.

Vinkki! Voit laimentaa kastiketta hieman vedellä.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Sanoma-arkisto / Jukka Lehtinen

Perinteinen nakkikastike syntyy sipulista ja ruskistetuista nakinpaloista.

Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen nakkikastike

Ainekset

1
rkl
margariinia tai voita
2
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
vettä
½
lihaliemikuutio
ripaus
suolaa
maun mukaan musta- tai valkopippuria
Lisäksi
350
g
nakkeja
1
keltasipuli
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
sinappia

Työvaiheet

  1. Kuori nakit tarvittaessa ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja silppua sipuli.
  2. Sulata rasva paistokasarissa ja lisää sekaan sipulisilppu. Paista keskilämmöllä silppua välillä käännellen, kunnes seos on läpikuultavaa. Lisää pannulle nakkipalat ja anna niiden ruskistua.
  3. Ripottele päälle vehnäjauhot ja ruskista seos hitaasti hyvin sekoittaen.
  4. Lisää sekaan vesi pienissä erissä koko ajan sekoittaen, ettei seos paakkuunnu. Lisää sekaan hienoksi silputtu lihaliemikuution puolikas.
  5. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia ja mausta tomaattipyreellä, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna vielä hetki, tarkista maku ja nosta tarjolle. 

Vinkki! Vältyt jauhokokkareilta, kun lisää jauhot pannulle siivilän läpi.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Makkaroiden valmistaminen kotona vaatii hiukan vaivaa, mutta lopputulos on takuulla herkullinen. 

Tee kerralla iso satsi, koska makkarat sietävät hyvin pakastamista. Näillä ohjeilla pääset hyvään alkuun.

Tarvikkeet

Rasvan eli silavan määrässä ei kannata pihistellä, etteivät makkarat jää kuiviksi. Rasvaa pitää olla ainakin neljännes massasta.

Makkaraan voi käyttää myös...

Annoksia
1-2 kg
Vaikeustaso
Kohtalainen

Näin teet makkaraa kotona

Ainekset

Puolukkamakkara
kg
porsaan kasleria
300-500
g
silavaa
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
suolaa
1
rkl
tuoretta, rouhittua mustapippuria
4
tl
tuoretta rosmariinia
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
kuivattua basilikaa
1
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
kuivattua timjamia
2
tl
savupaprikaa
2
tl
chilirouhetta
2
tl
jauhettuja fenkolinsiemiä
1
tl
fariinisokeria
2-3
dl
puolukoita
siansuolia
Merguez-lammasmakkara
850
g
lampaanlapaa
150
g
silavaa
1
ruukku
korianteria
6
valkosipulinkynttä
1
rkl
paprikajauhetta
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1
rkl
kanelia
3
rkl
harissaa tai chilitahnaa
1
tl
jauhettua fenkolinsiementä
1
rkl
jeeraa eli juustokuminaa
1
rkl
suolaa
3
rkl
hunajaa
possun- tai lampaansuolta
Ankkamakkara
kg
ankan luutonta reisilihaa
½
kg
silavaa
1
tl
kiinalaista viismaustetta
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa
3
tl
rosmariinia hienonnettuna
2
tl
kuminansiemeniä
1
rkl
mustapippuria
2
rkl
suolaa
dl
punaviiniä
siansuolia

Työvaiheet

Puolukkamakkara

  1. Kuutioi sianliha ja laita se kulhoon punaviinietikan kanssa. Ripottele päälle kaikki mausteet. 
  2. Vaivaa, kunnes mausteet ovat sekoittuneet tasaisesti lihaan. Lisää lopuksi puolukat ja vaivaa vielä hetki.
  3. Säilytä liha-mausteseosta jääkaapissa yön yli tai jauha liha, pursota makkarat valmiiksi ja anna makujen sekoittua jääkaapissa seuraavaan päivään. 
  4. Pistele makkaroita hammastikulla, jotta ne eivät hajoa paistaessa. 
  5. Paista paistinpannulla tai uunissa 180 asteessa noin 30 minuuttia. Possumakkaroiden tulee olla täysin kypsiä.

Merguez-lammasmakkara

  1. Pilko liha ja rasva noin kolmen sentin kuutioiksi. Silppua korianteri ja valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita mausteet keskenään ja yhdistä ne lihan ja rasvan joukkoon. Laita seos kannelliseen astiaan ja säilytä jääkaapissa yön yli, jotta maut sekoittuvat.
  3. Liota siansuolia runsaassa lämpimässä vedessä puoli tuntia ennen täyttämistä.
  4. Jauha liha ja rasva karkeaksi lihamyllyssä. Täytä suolet noin 15 senttiä pitkiksi makkaroiksi.
  5. Paista makkaroita pannulla tai 180 asteessa uunissa 15–20 minuuttia.

Ankkamakkara

  1. Kuutioi liha ja rasva noin kolmen sentin kuutioiksi. 
  2. Sekoita kaikki mausteet yhteen ja sekoita mausteseos lihan ja rasvan joukkoon. Laita seos kannella peitetyssä astiassa jääkaappiin, jotta maut sekoittuvat. 
  3. Laita liha ja rasva seuraavana päivänä ennen jauhamista noin tunniksi pakastimeen, kunnes ne ovat kohmeisia. Siirrä viini jääkaappiin.
  4. Liota sian suolia runsaassa lämpimässä vedessä puoli tuntia.
  5. Jauha liha ja rasva karkeaksi lihamyllyssä. Lisää viileä viini, sekoita puhtain käsin. Täytä suolet noin 10 sentin makkaroiksi.
  6. Paista makkaroita pannulla tai 180 asteessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Kiia Renko

Paistoin uudenvuoden herkuksi blinejä ystäväni luona Kirkkonummella. Lupasin hoitaa homman, sillä löysin kaapistani avaamattoman kilon pussin tattarijauhoja.

Taikinaa tehdessäni huomasin, että jauhopussi olikin jo pari vuotta vanha. Muutama tekstari kollegoille, ja olin vakuuttunut, että jauhoja voi käyttää. Yksi kehotti korvaamaan osan tattarijauhoista vehnäjauhoilla, niin maku ei ole liian voimakas tai kitkerä. Näin tein ja lopputuloksena oli hyviä...

Annoksia
8-10 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Helpot bliniherkut

Ainekset

4
dl
kermaviiliä
25
g
hiivaa
1
tl
sokeria
3
dl
tattarijauhoja
2
dl
kuumaa maitoa
1
tl
suolaa
2
rkl
voisulaa
1
keltuainen
1
valkuainen

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kermaviiliin. Sekoita sokeri ja tattarijauhot sekaan. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa vaikka yön yli.
  2. Ennen paistamista lisää taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen.
  3. Paista blinejä keskilämmöllä niin, että ne ehtivät kohota ja kypsyä ja saada ruskean pinnan.
  4. Tarjoa lisäksi voisulaa, sienisalaattia, kylmäsavulohta, mätiä, smetanaa, suolakurkkuja, hunajaa, katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä.

Minusta valurautaisella blinipannulla saa kauneimman paistopinnan blineihin. Blinit voi paistaa myös lettupannulla, jolloin saa monta pikku-bliniä yhdellä pannullisella. Jotenkin perinteinen, tarpeeksi iso blini, maistuu minusta kuitenkin parhaimmalta. Blinipannu on muuten tosi kiva ystävänpäivälahja.

Olen järjestänyt useana vuonna koirakavereiden kesken blininyyttärit. Olen paistanut valtavan satsin blinejä valmiiksi pakkaseen yhden ystäväni kanssa ja ne on lämmitetty uunissa ennen tarjoamista.

Muut ovat tuoneet lisukkeet ja juomat. Vaikka blini on ehdottomasti paras suoraan pannulta, ei paistosysteemi pannulta lautaselle toimi kotikeittiössä, jos ruokailijoita on 15.

Ja vielä pikku vinkki. Pikkublinit maistuvat myös hillon ja kermavaahdon kanssa, makeana versiona.

 

Kommentit (0)