Resepti Marja Samuli Kuva Jukka Riihelä
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.

Paahtopaisti on helppo juhlaruoka kunhan muistat ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä sekä annat lihanpaistomittarin mitata paistin oikean sisälämpötilan.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 t + 30 min + 1,5 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras paahtopaisti

Ainekset

kg
naudan paahto- tai sisäpaistia
Marinadi
dl
hyvää punaviiniä
½
dl
ruokaöljyä
1
kelta- tai 2 salottisipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
Lisäksi
vahva muovipussi
voita tai margariinia paistamiseen
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.

Ihana, marenkinen britakakku saa nyt rinnalleen suklaisen serkun. Kakkupohjan voi leipoa pakastimeen odottamaan sopivaa hetkeä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaabrita

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenkikuorrutus
3
valkuaista
1
dl
sokeria
½
dl
kaakaotomusokeria
Täyte
50
g
suklaata
1
suklaata
suklaakermaa
1
prk (200 g)
maustettua makeaa rahkaa
(½ dl kaakaotomusokeria)
1–2
banaania
Päälle
tuoreita vadelmia tai kokonaisina pakastettuja
100
g
taloussuklaata

Työvaiheet

  1. Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
  4. Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille.
  5. Vatkaa valkuaisia marenkia varten hetki. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.
  6. Paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahteen osaan.
  7. Rouhi suklaa pieneksi.
  8. Vaahdota suklaakerma. Sekoita yhteen rahkan ja halutessasi tomusokerin kanssa. Levitä toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.
  9. Viipaloi banaanit ja levitä suklaakermaseoksen päälle.
  10. Nosta toinen kakkupala päälle.
  11. Sulata taloussuklaa koristelua varten ja levitä teelusikalla raitoja kakun päälle.
  12. Koristele vadelmilla ja tarjoile.

Vinkki! Jos et halua käyttää maustettua rahkaa, sekoita tavalliseen rahkaan 2 dl vispikermaa ja sokeria maun mukaan.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.

Kahvipöydässä kukkii. Rapea marenkiruusu kätkee sisälleen ihanan minttusuklaatäytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkiruusut

Ainekset

3
valkuaista
2
dl
(erikois)hienoa sokeria
vaaleanpunaista pastaväriä eli geelimäistä elintarvikeväriä
Täyte
140
g
minttusuklaata (esim. Pätkis)
1
rkl
kuohukermaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kaada sokeri joukkoon ohuena nauhana ja vatkaa samalla. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  2. Aseta pursotinpussiin tähtipäinen tylla. Sivele varrastikulla tai pitkävartisen lusikan varrella pastaväriä neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenki pussiin.
  3. Pursota marengista 20 ruusuketta leivinpaperin päälle uuninpellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin.
  4. Kuivata marenkeja tunnin ajan 75 asteessa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa ilman kiertoilmaa. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
  5. Tee minttusuklaatäyte. Rouhi suklaa metallikulhoon ja lisää kerma joukkoon. Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoittele sulatuksen aikana. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto suklaasulaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  6. Anna täytteen jähmettyä hetki, kunnes se on tahnamaista. Lusikoi tai pursota täyte marenkien väliin.

Vinkki! Marenkien liukuvärjäykseen sopii parhaiten geelimäinen pastaväri. Pastavärejä voit hankkia leivontatarvikekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.
Herkullisimmassa lihakeitossa juurekset keitetään lihaliemessä ja kypsä liha lisätään vasta lopuksi.

Lihakeitto vaatii pitkän kypsennyksen, mutta valmistuu puoliksi itsekseen. 

Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihakeitto

Ainekset

Lihaliemi
1,5
kg
luullista naudanlihaa, esim. etuselkää
noin 2 l vettä
1
rkl
suolaa
10
kokonaista mauste-, musta- tai valkopippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
100
g
selleriä
Keitto
lihan keitinliemi eli noin 1,5–2 l lihalientä
3–4
porkkanaa
100
g
selleriä
100
g
lanttua
1
palsternakka
2
isoa sipulia
500
g
kiinteitä perunoita
1
purjo
voita kuullottamiseen
keitetty liha
Pinnalle
persiljaa tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Laita liha kattilaan ja laske päälle sen verran kylmää vettä, että liha peittyy. Kiehauta. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois lusikalla tai kauhalla, kunnes vaahtoa ei enää synny.
  2. Lisää kattilaan suola, pippurit ja kuoritut, isoiksi paloiksi paloitellut juurekset. Keitä hiljalleen 2–3 tuntia, kunnes liha on niin pehmeää, että se irtoaa luista lähes itsestään. Siivilöi liemi talteen. Irrota liha luista ja paloittele sormin tai veitsellä. Kuori mahdollinen rasva pois liemen pinnalta.
  3. Kuori ja pilko keittoon tulevat juurekset pieniksi. Kuullota niitä voissa isossa kattilassa useammassa erässä.
  4. Kaada lihaliemi kattilaan ja lisää kiehumaan porkkanat, selleri, lanttu ja palsternakka. Keitä puolikypsiksi ja lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, perunat ja purjo. Keitä, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi lihapalat. Kiehauta, tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Ripottele keiton päälle hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.
Tarjoa makkarakastike täysjyväpastan kanssa.

Makkara-omenakastike ei kaipaa jauhosuurustetta tai kermaa. Omena ja sinappi antavat kastikkeeseen makeutta ja pehmeyttä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen makkara-omenakastike ja täysjyväpastaa

Ainekset

500
g
lenkkimakkaraa
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
makeaa omenaa
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
tl
oreganoa
2
tl
sinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
hyppysellinen cayennenpippuria
1
rkl
öljyä paistamiseen
Päälle
tuoretta persiljaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa makkara kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori omenat ja leikkaa kuutioiksi. Paista makkarat teflonpaistinpannulla niin, että ne saavat kauniin värin. Laita sivuun odottamaan.
  2. Kuullota sipuleita ja omenoita öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Kaada paseerattu tomaatti, vesi ja oregano sipuleiden joukkoon. Anna kiehua 10 minuuttia niin, että omenat kypsyvät. Lisää makkarat. Mausta sinapilla, suolalla, mustapippurilla ja cayennenpippurilla. Tarkista maku.
  3. Lisää kastikkeen päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa täysjyväpastan kanssa.

Kommentit (0)