Resepti Marja Samuli Kuva Jukka Riihelä
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.

Paahtopaisti on helppo juhlaruoka kunhan muistat ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä sekä annat lihanpaistomittarin mitata paistin oikean sisälämpötilan.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 t + 30 min + 1,5 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras paahtopaisti

Ainekset

kg
naudan paahto- tai sisäpaistia
Marinadi
dl
hyvää punaviiniä
½
dl
ruokaöljyä
1
kelta- tai 2 salottisipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
Lisäksi
vahva muovipussi
voita tai margariinia paistamiseen
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.

Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
2 t + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ruusu-raparperikakku

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Raparperi-ruusutäyte
200
g
raparperia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
prk (120 g)
ruusunterälehtihilloa (Finnish Plant)
Vaniljavaahto
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
2
rkl
vaniljakreemijauhetta (Milletti)
Pinnalle
2
prk (à 2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
3
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
rkl
sokeria
tippa punaista geeliväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
  3. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
  5. Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
  6. Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
  7. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
  8. Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
  9. Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  10. Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
  11. Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
  12. Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
  13. Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
  14. Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
  15. Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.

Vinkkejä!

Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Levisivät pellille kuin normaalit keksit, mikähän voisi olla syynä? Kaikki välivaiheet tein huolellisesti juuri kyseisiä aineita ym. käyttäen. Hyvältähän nuo varmasti maistuvat siitä huolimatta, mutta ulkonäköä ei voi lusikkaleiväksi kuvailla...