Resepti Raisa Laine Kuva Sami Repo
Omenankukilla koristeltu kakku on kaunis kuin morsian.
Omenankukilla koristeltu kakku on kaunis kuin morsian.

Leivo ja täytä kakku jo edellisenä päivänä, niin se saa rauhassa mehevöityä jääkaapissa ennen kuorruttamista.

Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Greippi-kookoskakku

Ainekset

4
munaa
1 ½ dl sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
rkl
unikonsiemeniä
1
verigreipin raastettu kuori
75
g
voita
Täyte
2 ½ dl kookosmaitoa
2
rkl
maissitärkkelysjauhoja
3
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
dl
vispikermaa
Kostutus
1 ½ dl sitruunalimonadia
Kuorrutus
1
dl
verigreipin mehua
1
prk
(200 g) maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
2 ½ dl tomusokeria
Lisäksi
voita ja vehnäjauhoja kakkuvuokaan
2
rkl
kookoshiutaleita koristeluun

Työvaiheet

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota pyöreä kakkuvuoka (halk. 22 cm).

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Pese greippi ja raasta kuori. Sulata voi. 

Lisää kuivat aineet, greipin kuori ja voisula varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys puutikulla. Anna jäähtyä.

Valmista kookoskiisseli. Mittaa pieneen kattilaan kookosmaito, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi. Laske lämpöä ja keitä sekoitellen kolme minuuttia tai kunnes kiisseli on sakeaa. Siirrä kiisseli liedeltä, mausta vaniljasokerilla ja anna jäähtyä.

Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Vatkaa vispikerma kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita vaahto kookoskiisseliin varovasti. Kostuta alin kakkupohja sitruunalimonadilla. Levitä puolet täytteestä pohjalle. Tee toinen kerros samoin ja laita viimeinen kakkupohja kanneksi. Kostuta myös kansi sitruunalimonadilla.

Valmista kuorrutus. Purista greippimehu kulhoon ja lisää tuorejuusto ja tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. 

Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille rennosti lusikalla. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Koristele kakku tilaisuuden tullen muutamalla omenankukalla. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Voit tehdä rocky roadeista herkkukoreja kiinnittämällä pretzelit valkosuklaasulalla reunoille.
Voit tehdä rocky roadeista herkkukoreja kiinnittämällä pretzelit valkosuklaasulalla reunoille.

Etsitkö vetonaulaa myyjäisiin? Helpot ja hauskat valkoiset rocky roadit voi nostaa kahvasta suoraan suuhun.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Valkoiset rocky roadit

Ainekset

300
g
valkosuklaata
1
dl
pretzel-suolakeksejä (Taffel)
1 ½
dl
riisimuroja
1
dl
pieniä vaahtokarkkeja
1
dl
pakastekuivattuja mansikoita
½
dl
kuivattuja karpaloita
Päälle
100
g
valkosuklaata
20
pretzel-suolakeksiä (Taffel)
½
dl
kuivattuja karpaloita
½
dl
pieniä vaahtokarkkeja
Viimeistelyyn
noin 1
dl
pakastekuivattuja mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa.
  2. Rouhi pretzelit. Sekoita pretzelit, riisimurot, vaahtokarkit, mansikat ja karpalot valkosuklaan joukkoon.
  3. Kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 15 cm x 20 cm). Levitä seos tasaiseksi. Nosta vuoka peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi.
  4. Irrota rocky road -levy leikkuulaudalle ja leikkaa se terävällä veitsellä neliöiksi.
  5. Sujauta kuorrutuksen valkosuklaa pieneen pakastepussiin. Sulje pussi ja sulata suklaa varovasti mikrossa. Leikkaa pussin kulma irti. Pursota nokare suklaata jokaisen rocky road -palan päälle.
  6. Kiinnitä päälle pretzel-rinkeli "kahvaksi" ja lisää sen ympärille kuivattuja karpaloita ja vaahtokarkkeja. Höysteet kiinnittyvät valkosuklaaseen ja auttavat kahvaa pysymään pystyssä. Anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.
  7. Viimeistele herkut pakastekuivatuilla mansikoilla.

Vinkki! Lisää pakastekuivatut mansikat koristeeksi vasta hetkeä ennen tarjoilua, sillä ne pehmenevät jääkaapissa.

Kommentit (0)

Reseptit Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Suolaiset tahnat maistuvat leivän kanssa. Purkillinen levitettä kulkee kätevästi vaikkapa nyyttikesteihin.

Vaikeustaso
Helppo

Kolme herkullista tahnaa leivän päälle

Ainekset

Savuporotahna
100
g
savuporoa
½
punasipuli
2
rkl
ruohosipulia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
kermaa
½
tl
mustapippuria
Savukinkkutahna
200
g
savukinkkua
1
punainen paprika
2
rkl
tuoretta persiljaa
½
dl
majoneesia
1
prk
ranskankermaa
½
tl
mustapippuria
Savulohitahna
300
g
savulohta
2
rkl
ruohosipulia
½
ruukkua
tilliä
½
(luomu)sitruunan kuori ja mehu
½
tl
mustapippuria
(suolaa)
1
prk
kermaviiliä

Työvaiheet

Savuporotahna  

  1. Leikkaa savuporo pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja ruohosipuli.
  2. Notkista tuorejuustoa kermalla ja mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon poro ja sipulit. 
  3. Tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa.

Savukinkkutahna  

  1. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Pese ja halkaise paprika, poista siemenet ja valkoinen osa. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja. 
  2. Sekoita majoneesin joukkoon ranskankerma. Mausta mustapippurilla. 
  3. Yhdistä kaikki ainekset. 
  4. Tarkista maku. Laita jää­kaappiin maustumaan.

Savulohitahna

  1. Poista savulohesta nahka ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Lisää lohen joukkoon hienonnettu ruohosipuli ja tilli.
  2. Raasta sitruunan kuori, purista mehu ja lisää lohen joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  3. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili ja laita kylmään maustumaan.

Kommentit (0)

Resepti Tarja ja Henri Laamanen Kuva Pia Inberg

Tämän superhelpon herkun valmistus vie alle puoli tuntia. Jos maltat, kakku kestää hyvänä myös seuraavaan päivään.

Tekeekö mielesi jotain makeaa? Mutakakku on sokerinälän taltuttamiseen loistava valinta, koska pienikin pala täyteläisen makeaa mutakakkua vie kielen mennessään.

Salaisuus on kosteassa sisuksessa. Uskalla siis jättää kakku keskeltä tahmeaksi! Mehevyyttä lisää se, että vehnäjauhojen sijaan...

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + taikinan jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton basilika-mutakakku

Ainekset

200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (70 % kaakaota)
dl
tomusokeria
3
munaa
1
dl
mantelijauhetta
½
ruukkua
tuoretta basilikaa
tomusokeria koristeluun
Lisäksi
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Laita kattilaan voi, paloiteltu suklaa ja tomusokeri. Anna niiden sulaa miedolla lämmöllä.
  2. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Sekoita joukkoon munat.
  4. Lisää lopuksi mantelijauhot. Hienonna basilika ja lisää lopuksi taikinaan.
  5. Kaada taikina uunivuokaan (ø 20 cm) ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 18 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä ja jähmettyä. Koristele tomu­sokerilla.
  7. Tarjoa kakku vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuvat Anna Huovinen Ja Jarno Kovamäki
Kääretorttu onnistuu kokemattomaltakin leipurilta.
Kääretorttu onnistuu kokemattomaltakin leipurilta.

Suussasulava kääretorttu on helppo tehdä. Täytettä vaihtamalla se muuttuu myös juhlapöydän herkuksi.

Annoksia
8-10 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Kääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai kermaa
1
dl
maitorahkaa
1-2
rkl
sokeria
½
tl
vaniljasokeria
2-3
dl
valmista kuningatarhilloa tai mansikoista, vadelmista ja mustikoista itse tehtyä, sokeroitua sosetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos siivilän läpi vaahtoon varovasti nostellen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista keskitasolla 225 asteessa 6–8 minuuttia kullanruskeaksi.
  3. Kumoa kypsä torttulevy toiselle, puhtaalle leivinpaperille, jolle on ripoteltu sokeria. Poista pohjapaperi varovasti hivuttaen, kun torttu on hieman jäähtynyt.
  4. Vaahdota vaniljakastike tai kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit. Levitä hillo tai marjasose jäähtyneelle torttulevylle ja sen päälle rahka-kermaseos. Jätä noin 1/4 pohjasta ilman täytettä.
  5. Rullaa tortuksi leivinpaperin avulla. Aloita täytetystä leveästä reunasta. Anna vetäytyä jääkaapissa leivinpaperin sisällä 30–60 minuuttia.

 

Näin onnistut

  • Paras vaahto taikinaan syntyy huoneenlämpöisistä munista. Sen, onko taikina tarpeeksi vaahtoutunut, voi tarkistaa helposti. Pysäytä vatkain ja nosta terät ylös. Pudota teristä taikinaa vaahdon pinnalle. Jos taikinasta jää pintaan kuvioita, vaahto on valmis.
  • Kuivat aineet kannattaa lisätä taikinaan siivilän läpi paakkujen välttämiseksi. Jauhoseosta lisätessä taikinan turhaa sekoittamista tulee välttää, jotta lopputuloksesta tulee kuohkea.
  • Leivinpaperi irtoaa tortun pohjasta helpommin, kun sipaiset kuuman paperin pintaan hiukan kylmää vettä.

Kannattaa kokeilla

  • Suklaakääretorttupohja eli unelmatorttu syntyy lisäämällä taikinaan 2 rkl kaakaojauhetta.
  • Myös pohjataikinaa voi maustaa. Lisää joukkoon esimerkiksi 1 tl kanelia, ½ tl kardemummaa, 1 rkl tuoretta, silputtua minttua tai vaikka 2 rkl valmista Marianne-karkkirouhetta.
  • Ripottele taikinan pintaan uunipellille levittämisen jälkeen 2–3 rkl rouhittua tummaa suklaata, mantelia tai pähkinää.
  • Myös täytettä voi muunnella helposti. Tee seoksia jäätelöstä, kermavaahdosta, maustetusta tuorejuustosta, suklaamoussesta, marjoista, hilloista, hedelmistä, rouhituista makeisista tai suklaasta. Täytteen makua voi korostaa myös tilkalla likööriä tai muuta alkoholia.
  • Valmiin kääretortun voi kuorruttaa ja koristella. Kuorrutukseen sopivat esimerkiksi suklaa, kinuskikastike, marsipaani tai kermavaahto ja koristeluun nonparellit, marjat ja hedelmäpalat tai vaikka syötävät kukat.

Kommentit (0)