Resepti Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen
Jos et löydä ruskeaa marsipaania, voit värjätä vaalean kaakaolla ja kahvilla.
Jos et löydä ruskeaa marsipaania, voit värjätä vaalean kaakaolla ja kahvilla.

Tässä kakussa on kaikkea: aprikoosihilloa, kahvinmakuista vaahtoa sekä banaania.

Annoksia
14
Valmistusaika
2 t + 1 vrk vetäytyminen
Vaikeustaso
Vaikea

Kahvittaren klassikkokakku

Ainekset

Sokerikakkupohja
5
kananmunaa
1 ½
dl
sokeria
1 ¼
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1 ¼
tl
leivinjauhetta
5
rkl
kiehuvaa vettä
Kostutus
1
dl
vahvaa kahvia
½
dl
mantelilikööriä
Väliin
4
dl
aprikoosihilloa
Kahvitäyte
2
dl
kevytkermaa
1
dl
vahvaa kahvia
1
dl
sokeria
1
kananmuna
½
dl
maissijauhoa
100
g
voita
3
banaania
2
tl
vanilliinisokeria
Pinnalle
300
g
ruskeaa marsipaania
Reunoille
3
dl
vispikermaa
1
dl
maitorahkaa
½
dl
sokeria
2
tl
vanilliinisokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kakkupohja vaahdottamalla munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää sekoitus vaahtoon varovasti vuorotellen kiehuvan veden kanssa.
  2. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa uunin alatasolla 30–35 minuuttia.
  3. Valmista täyte. Sekoita kattilassa kerma, kahvi, sokeri, muna ja maissijauhot.
  4. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää huoneenlämpöiseen kiisseliin vanilliinisokeri ja huoneenlämpöinen voi pieninä paloina ja vatkaa kiisseli kreemimäiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pikakahvimuruja lisämakua antamaan.
  5. Viipaloi banaanit. Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kostuta levyt kahvi-likööriseoksella. Levitä alimmalle kakkupohjalle aprikoosihilloa ja lähes puolet täytteestä sekä banaaniviipaleita päälle. Täytä toinen väli samalla tavalla.
  6. Kostuta myös päällimmäinen levy. Levitä pinnalle ohut kerros hilloa ja täytettä, mutta ei banaania.
  7. Peitä kakku ja anna vetäytyä jääkaapissa monta tuntia tai seuraavaan päivään.
  8. Kauli marsipaani tomusokeria apuna käyttäen kakun kokoiseksi ympyräksi. Käytä muottina kakkuvuokaa. Harjaa pullasudilla ylimääräinen tomusokeri pois. Rullaa ympyrä kaulimen ympärille ja nosta kakun päälle.
  9. Vaahdota kerma, lisää rahka ja sokerit. Levitä tai pursota seos kakun reunoille.

Vinkki! Jos et löydä ruskeaa marsipaania, voit värjätä vaalean. Sekoita 1–2 ruokalusikallista kaakaota 2–4 teelusikalliseen kahvia. Pyöritä marsipaani palloksi ja laita seos pallon sisälle syvennykseen. Kauli normaalisti työpöydällä kakun kokoiseksi levyksi, kunnes marsipaani on värjäytynyt kauniin ruskeaksi. Helpompaa, kuin uskotkaan.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva iStockphoto
Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.
Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.

Tee lanttusose hyvissä ajoin pakkaseen ja paista se jouluaattona.

Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

kg
lanttuja
½
dl
korppujauhoja
3
dl
kermaa
¼–½
muskottipähkinää
1–3
tl
suolaa
3–4
rkl
siirappia
(2
rkl
sitruunamehua)
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
  2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi.
  3. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
  4. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen.
  5. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
  6. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
  7. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1 ½–2 tuntia.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

2
kg
lanttuja
3
munaa
¼
tl
valkopippuria
2
tl
suolaa
1
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kuohukermaa
2
dl
siirappia
Pinnalle
korppujauhoja
muutama voinokare

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä suolavedessä aivan kypsiksi. Valuta vesi pois.
  2. Soseuta kypsät lantut. Lisää muut aineet ja sekoita massa.
  3. Kaada voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa noin 2 tuntia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa tummua liikaa.

Vinkki! Voit vähentää suolan määrää halutessasi 1 teelusikalliseen.

Kommentit (0)