Keittiövaaka ja maltti ovat valttia ranskalaisia mantelileivoksia leipoessa. Harjoitus tekee mestarin, ja maku palkitsee vaivannäön moninkertaisesti.
Näin onnistut:
Hyvän vaahdon salaisuus
Käytä valkuaisvaahtoon vain huoneenlämpöisiä munia ja erottele valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Tee homma suosiolla uudestaan, jos joukkoon eksyy vähänkin keltuaista. Vatkaa vaahtoa mieluummin liian kauan kuin liian vähän aikaa. Macaronit onnistuvat kiinteäksi ja kiiltäväksi vatkatusta valkuaisvaahdosta. Ripaus suolaa auttaa kiinteän vaahdon syntymisessä.
Sekoita nuolijalla sopivaksi
Valitse kuorituista manteleista valmistettua, mahdollisimman hienoa mantelijauhetta. Aja mantelijauhe ja tomusokeri silti varmuuden vuoksi tehosekoittimessa hienommaksi. Siivilöi jauhe muutamassa erässä valkuaisvaahtoon ja sekoita nuolijalla varovasti nostellen. Taikina on valmista, kun nuolijalla kulhon pohjan poikki vedetty vako ummistuu noin 10 sekunnissa. Liika sekoittaminen notkistaa taikinan, ja leivokset leviävät uunissa. Paksusta taikinasta taas syntyy kovia ja epätasaisia leivoksia.
Anna nokareiden kuivahtaa
Saat samankokoisia leivoksia, kun piirrät leivinpaperin nurjalle puolelle lyijykynällä malliympyrät vaikkapa snapsilasin avulla. Leivontaliikkeistä saa myös tarkoitukseen suunniteltuja silikonialustoja. Anna pursotettujen pohjien kuivahtaa huoneenlämmössä ennen paistamista, niin ne eivät halkeile uunissa. Tarkkaile leivoksia paiston ajan, sillä macaronien ei kuulu ruskistua. Jos paistetut pohjat eivät irtoa leivinpaperista siististi, ne ovat raakoja. Paista siis vielä pari minuuttia.
Macaronit
Ainekset
Työvaiheet
Erottele valkuaiset isoon kulhoon. Lisää suola. Vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri muutamassa erässä. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää.
Sekoita mantelijauhetta ja tomusokeria tehosekoittimessa. Siivilöi seos muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon. Lisää elintarvikevärijauhe ripotellen. Sekoita tasaiseksi varovasti nuolijalla nostellen.
Lusikoi taikina pursotuspussiin. Pursota noin 2 cm leveitä nokareita leivinpaperille pellille. Tasoita pinta hieman kostutetulla sormenpäällä kevyesti.
Anna pohjien seistä huoneenlämmössä 30–60 minuuttia, kunnes niiden pinta hieman kuivuu ja nahkeutuu. Kuumenna uuni 130–150 asteeseen.
Paista pohjia uunin alaosassa 14–16 minuuttia. Anna jäähtyä, ennen kuin irrotat ne leivinpaperista.
Levitä noin 1 tl täytettä pohjan päälle ja laita varovasti toinen kuori päälle kanneksi.
Vinkki! Lisää suklaamacaroneihin väriaineen sijaan 10 g makeuttamatonta kaakaojauhetta mantelijauheeseen sekoitettuna.
Sekoita 1 dl lemon curd -sitruunatahnaa ja ½ dl vaniljatuorejuustoa kulhossa.
Raasta joukkoon 1 rkl sitruunan kuorta.
Lusikoi seos pursotuspussiin ja anna seistä 15 minuuttia jääkaapissa ennen pursotusta leivosten väliin.
Rouhi 80 grammaa tummaa suklaata.
Kiehauta ½ dl kermaa ja kaada se suklaan päälle. Sekoita, kunnes suklaa sulaa.
Kuutioi ruokalusikallinen voita pieniksi ja lisää suklaaseokseen. Laita täyte jääkaappiin 30 minuutiksi.
Vatkaa suklaaseos kuohkeaksi ja laita pursotuspussiin.
Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kiehauta 125 g rasia marjoja ja anna jäähtyä. Soseuta marjat ja paseeraa ne siivilän läpi.
Vispaa 5 rkl huoneenlämpöistä, suolatonta voita kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää 2 dl tomusokeria ja jatka vispaamista, kunnes saat vaalean vaahdon.
Lisää vadelmasose ja vispaa kovalla teholla tasaiseksi.
Anna kreemin jähmettyä hetki pursotuspussissa jääkaapissa.