
Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.
Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
- Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
-
Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.
Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!
Pienet ruusulusikkaleivät
Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.
Omenalusikkaleivät
Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.
Sitruunaiset lusikkaleivät
Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.
Levisivät pellille kuin normaalit keksit, mikähän voisi olla syynä? Kaikki välivaiheet tein huolellisesti juuri kyseisiä aineita ym. käyttäen. Hyvältähän nuo varmasti maistuvat siitä huolimatta, mutta ulkonäköä ei voi lusikkaleiväksi kuvailla...