Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40–60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku

Ainekset

3
munaa
4
dl
sokeria
1
dl
siirappia
4
dl
voisulaa
2
rkl
piparkakkumaustetta
1
rkl
soodaa
3
dl
perunajauhoja
9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  2. Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.

Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.

Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.

PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.

  • Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
  • Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
  • Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
  • Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
  • Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
  • Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Helppo jälkiruoka voi olla näin näyttävä. Nopea mansikkajuustokakku koristellaan tuoreilla mansikoilla.
Helppo jälkiruoka voi olla näin näyttävä. Nopea mansikkajuustokakku koristellaan tuoreilla mansikoilla.

Rapeita muruja, kerma-tuorejuustotäyte ja tuoreita mansikoita. Helppo ja herkullinen jälkiruoka on hetkessä valmis! Saat sen vieläkin nopeammin tarjolle, kun valmistat murut etukäteen ja säilytät ne tiiviissä rasiassa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Muru-mansikkajuustokakku

Ainekset

Murut
50
g
voita
50
g
saksanpähkinöitä
½
dl
sokeria
1
dl
sämpyläjauhoa
hyppysellinen
suolaa
Täyte
2
dl
kuohukermaa
1
tl
vaniljasokeria
200
g
tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
½
dl
tomusokeria
1
l
tuoreita mansikoita
Koristeeksi
syötäviä kukkia
mintun tai sitruunamelissan lehtiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin muruseos. Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 175 asteeseen). Rouhi saksanpähkinät veitsellä pienemmiksi. Sulata voi. Yhdistä kaikki ainekset ja levitä pellille leivinpaperille. Paista 20 minuuttia, kunnes murut ruskistuvat.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla. Vatkaa eri astiassa tuorejuusto ja tomusokeri sekaisin. Murskaa puolet mansikoista haarukalla ja sekoita tuorejuustoon. Sekoita joukkoon kermavaahto.
  3. Annostele täytettä jälkiruokakulhoihin ja siirrä kylmään odottamaan tarjoilua. Koristele annokset juuri ennen tarjoilua muruilla, tuoreilla mansikoilla sekä syötävillä kukilla ja yrteillä.

Vinkki!
Rapeat murut voit valmistaa useita päiviä etukäteen, jos säilytät ne tiiviissä rasiassa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.

Tässä on se raparperipiirakan ohje, jota olet etsinyt. Leipomiseen kuluu vartti ja herkutteluun vähän vähemmän. Kirpeä raparperi saa seurakseen mascarponejuustoa.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mascarponepiirakka

Ainekset

100
g
voita
¾
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
grahamjauhoja
¾
tl
leivinjauhetta
Täyte
400
g
raparperia
1
rs (250 g)
mascarponejuustoa
1
muna
2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
1–2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kuvan piirakka on tehty 18 x 25 cm:n vuokaan. Voit myös käyttää pyöreää irtopohja- tai piirasvuokaa (Ø 26 cm).
  3. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille.
  4. Puhdista raparperit ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa varret ohuemmiksi tangoiksi ja sitten viiden sentin pätkiksi.
  5. Vatkaa mascarpone, muna, sokeri ja vaniljasokeri vispilällä sekaisin. Levitä seos vuokaan. Asettele raparperit korinpohjakuvion tapaan. Ripottele päälle sokeria.
  6. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (1)

taylor baby

Nó thực sự tuyệt vời. Tôi thích bài viết rất thú vị và có ý nghĩa. Tôi có một số quan điểm rất quan trọng trong bài đăng của tôi rất tốt và có thể áp dụng cho tôi. Tôi chỉ muốn tôi sẽ xem bài viết tiếp theo của bạn rất sớm. Tôi đang chờ đợi điều đó. 
https://hotmailneverlove.blogspot.com/
https://hotmaillady.blogspot.com/
https://hotmailhowto.blogspot.com/
https://myyahoo801556426.wordpress.com/
https://yahoosignupdotblog.wordpress.com/
https://yahoosignupblog.wordpress.com/