
Sarin makea joulukuusi
Ainekset
Työvaiheet
Pohja
- Voitele suorakulmainen kakkuvuoka kokonaan sisältä ja laita pohjalle saman muotoinen leivinpaperi. Voitele myös se ja jauhota vehnäjauhoilla koko vuoan sisusta.
- Siivilöi jauhot, kaakao ja kaneli yhdessä kahteen kertaan.
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Lisää jauhot munaseokseen varovasti käännellen pienissä erissä.
- Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kakkupohja on parhaimmillaan, jos sen valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä.
Suklaamoussetäyte
- Kiehauta kerma ja lisää siihen pieniksi paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi. Vatkaa paksuksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin vielä 15-30 minuutiksi.
Kostutus
- Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita marmeladin tai hillon kanssa.
Kakun täyttö
- Leikkaa kakkupohja 3 kerrokseksi.
- Kostuta alimmainen levy. Levitä siihen osa marmeladista ja reilu kerros suklaamoussea. Laita päälle yksi kakkupohjista ja täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta kolmas levy päällimmäiseksi. Kostuta myös sitä hieman ja levitä päälle ohut kerros marmeladia kuivumisen estämiseksi. Laita jääkaappiin yön yli.
Koristelu
- Piirrä haluamasi kokoinen jalallinen kuusi ja tähti paperille. Leikkaa niistä muotit, jotka voit laittaa kakun päälle malliksi. Leikkaa muotin mukaan kakusta kuusi.
- Yhdistä ylijäämät palat vierekkäin ja leikkaa niistä tähti. Käytä jäljelle jäänyttä suklaamoussea `tasoittamaan pinnat ja epätasaisuudet.
- Värjää marsipaanit, ellet saa kaupasta suoraan sopivan väristä. Sekoita kulhossa vähän elintarvikeväriä (värin ohjeiden mukaan) ja tippa vettä tarvittaessa. Lisää väri marsipaaniin ja vaivaa sitä niin kauan, että väri on levittynyt tasaiseksi kaikkialle marsipaaniin. Säilytä marsipaania muovipussissa, ettei se kovetu ja kuivu.
- Kaulitse marsipaani tomusokerin avulla ohueksi ja reilumman kokoiseksi levyksi kuin päällystettävä alue. Sokeri estää marsipaanin pöytään tarttumisen. Päällystä varovasti sormilla myötäillen, erityisesti kuusen oksa-syvennysalueet. Päällystä tähti ja jalka samalla tavalla. Leikkaa ylijäämät reunoista veitsellä pois.
- Kaulitse noin 20 cm x 5 cm punaista marsipaania ja leikkaa siitä 5 ohutta liuskaa, jotka voit pyörittää toisesta päästä saadaksesi tehtyä kuusen koristenauhan.
- Kuusenoksissa olevaa lunta saat tehtyä valkuaisesta sekoittamalla siihen tomusokeria sen verran, että se on vielä löysää. Tätä sokerikuorrutusta saa ostaa myös valmiina kaupasta putkilossa. Käytetään yleensä piparkakkujen koristeluun.
- Asettele marmeladikarkkeja ympäri kuusta.