Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Mehevä ja makea ja suloisesti sydänvuoassa paistettu.
Mehevä ja makea ja suloisesti sydänvuoassa paistettu.

Sacherin täytteeksi voi laittaa perinteiseen tapaan myös aprikoosihilloa.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vadelmasacher

Ainekset

150
g
voita tai margariinia
200
g
tummaa suklaata
5
kananmunankeltuaista
5
kananmunanvalkuaista
2
dl
tomusokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Kostutus
maitoa
Täyte
vadelmahilloa
Kuorrutus
1
dl
kermaa
200
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Sulata rasva ja suklaapalat kattilassa. Sekoita tasaiseksi ja jäähdytä. Vaahdota keltuaiset ja puolet tomusokerista. Vaahdota valkuaiset lopun tomusokerin kanssa.
  2. Sekoita keltuaisvaahto ja suklaaseos sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto varovasti sekaan.
  3. Kaada taikina 24-26-senttiseen, voideltuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Halkaise kakku kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta jokaista osaa maidolla.
  5. Levitä reilusti vadelmahilloa alimmalle levylle. Nosta keskimmäinen levy päälle ja täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta kakku lautasella muovipussiin ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
  6. Kuorrutusta varten kuumenna kerma. Sulata suklaa paloina sekaan. Jäähdytä hetki.
  7. Kaada suklaakuorrutus kakun päälle siten, että aloitat kuorrutuksen kakun keskeltä. Nostele veitsellä alas valunut suklaa kakun reunoille. Koristele haluamallasi tavalla.

Vinkki! Kakun täytteeksi sopii hyvin myös aprikoosihillo.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.

Jos rakastat kauratoskaomenoita, nämä blondiet ovat sinua varten. Fiinin maun salaisuus on valkosuklaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kaurablondiet

Ainekset

150
g
voita
150
g
valkosuklaata
2
dl
sokeria
½
dl
kuohukermaa
4
munaa
2
dl
kaurajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Vuokaan
1
rkl
öljyä
Päälle
½
kg
kirpeitä omenoita
¾
dl
fariinisokeria
½
dl
isoja kaurahiutaleita
50
g
valkosuklaata paloiteltuna

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja valkosuklaa. Sulata varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sokeri ja kerma.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiseen seokseen mukaan munat yksi kerrallaan.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan.
  4. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä ja levitä taikina vuokaan.
  5. Pese omenat. Poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat ohuiksi renkaiksi. Levitä ne lomittain taikinan päälle ja painele osittain taikinaan.
  6. Yhdistä fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele ne omenoiden päälle. Lisää lopuksi valkosuklaapalat.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

Vinkki! Rypistele leivinpaperi ja oio se sileäksi, niin se asettuu vuokaan helpommin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vegaaniset marengit ovat ihania suupaloja.
Vegaaniset marengit ovat ihania suupaloja.

Vegaaninen marenki onnistuu säilöttyjen kikherneiden liemestä. Marenkien mustikkatäytteessä rapea halva on piste i:n päälle.

Annoksia
noin 30 kpl
Valmistusaika
30 min + 2 t marenkien kuivattaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vegaaniset mustikka-halvamarengit

Ainekset

dl
säilöttyjen kikherneiden lientä (1 pahvitölkillinen 380/230 g, esim. Pirkka)
2
dl
sokeria
1
tl
maissitärkkelystä
1
rkl
kuorittuja seesaminsiemeniä
Pinnalle
1
rkl
kuorittuja seesaminsiemeniä
Täyte
dl
vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpro)
2–3
tl
mustikkajauhetta
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
pkt (150 g)
vaniljalla maustettua halvaa
2
dl
tuoreita mustikoita
2
tl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Valuta kikherneiden liemi kulhoon. Vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri muutamassa erässä samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kestävää ja himmeän kiiltävää. Kiilto kertoo, että sokeri on liuennut kunnolla vaahdotettavaan nesteeseen. Lisää maissitärkkelys ja seesaminsiemenet. Vatkaa tasaiseksi.
  2. Ota marenkimassasta pikkulusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille. Jätä leviämisvaraa. Sipaise pikkulusikalla jokaiseen marenkiin kuoppa. Ripottele päälle hieman seesaminsiemeniä.
  3. Kuivata marenkeja 125-asteisessa uunissa noin tunti. Kuivatusaikaan vaikuttaa se, kuinka ohuita ja pieniä marengit ovat. Tarkkaile rapeutumista koputtelemalla marenkia kevyesti. Kikhernemarengit murenevat lämpiminä helposti ja irtoavat leivinpaperista vasta jäähtyneinä.
  4. Kuivata loppu vaahto samalla tavoin. Jos se on odotellessa laskenut, vatkaa se uudelleen kuohkeaksi.
  5. Täytä jäähtyneet marengit. Vatkaa kylmä soijakerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää mustikkajauhe ja sokerit, vatkaa tasaiseksi. Murenna joukkoon puolet halvasta ja kääntele sekaisin.
  6. Jaa vaahto marenkeihin juuri ennen herkuttelua. Ripottele päälle mustikoita, halvaa ja seesaminsiemeniä.

Vinkki!

Jos marengit hieman kostuvat ennen käyttöä, voit kuivattaa ne uudelleen 50-asteisessa uunissa kiertoilmalla. Käytä kikherneet salaatteihin tai hummukseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.

Rukiisen taikinan ja mustikoiden yhdistelmä on vaniljajäätelöä vaille täydellinen. Rättänä eli mustikkakukko onnistuu nopeimmin monitoimikoneella.

Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkakukko eli rättänä

Ainekset

200
g
voita
4
dl
ruisjauhoja
½
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
1
litra (n. 600 g)
tuoreita mustikoita
2
rkl
perunajauhoja
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne muruiksi leikkuuterällä. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmannesta. Taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada ne taikinan päälle.
  4. Taputtele viimeinen kolmannes taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy marjojen päälle vuokaan.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Peitä se tarvittaessa leivinpaperilla.
  6. Tarjoa pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkkejä!

  • Jos et omista monitoimikonetta, vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella ja lisää sitten muut aineet. Nosta taikina tunniksi jääkaappiin, niin muotoilu on helpompaa.
  • Jos teet kukon pakastemarjoista, lisää täytteeseen ruokalusikallinen perunajauhoja ja paistoaikaan 5–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)