
Blondattu sacher syntyy taivaallisesta valkosuklaasta. Lukijat kertovat lempiruokansa vuosien takaa.
Kirkkonummelainen Helena Törn, 55, kertoo:
”Kaikki kolme tytärtäni ovat intohimoisia leipojia. Silmiimme osui vuoden 1999 Kodin Kuvalehdessä valkoisen sacherkakun resepti, jonka otimme heti talteen. Kakussa oli täyteläinen, vähän raskas rakenne, vadelmahilloa ja valkosuklaata. Tarvitseeko kiinnostusta perustella enempää?
Muutamaa vuotta myöhemmin menin naimisiin ja tuolloin 18-vuotias tyttäreni teki kakun hääjuhliimme. Kakun alaosan hän teki tummasta suklaasta ja yläosan valkoisesta, jotta lopputulos ei olisi niin makea.
Kakku oli menestys. Hellettä oli juhlissamme 26 astetta, mutta kakku pysyi kylmänä jääkylmän suklaakuoren ansiosta.
Kakkua on juhlien jälkeen tehty tarjolle kymmeniä kertoja. Tyttöset jatkavat edelleen lähes joka viikko kakkukokeiluja. Tätäkin reseptiä on muokkailtu vuosien mittaan runsaasti. Itse tykkään eniten alkuperäisestä versiosta.”
Valkoinen sacherkakku
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä.
- Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon keltuaiset yksitellen, voimakkaasti vatkaten. Lisää mukaan jäähtynyt, sula suklaa ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja sekoittele viimeiseksi taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
- Jaa kakku 2 tai 3 osaan. Kostuta levyt rommi-vesi-seoksella. Levitä väleihin aprikoosisose tai -marmeladi.
- Sulata paloiteltu suklaa ja rasva. Vatkaa kuorrutus kuohkeaksi ja kiiltäväksi. Levitä kuorrutetta kakun pinnalle ja reunoille. Anna makujen tasaantua seuraavaan päivään.
- Somista kakku valkosuklaalastuilla, eli viillä valkosuklaasta terävällä veitsellä ohuita lastusia.