Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin homejuustosalaatti

Ainekset

2
isoa kovahkoa päärynää
2
tl
valmista glögimaustetta
1
dl
vaaleaa mehua
2
dl
saksanpähkinöitä tai pähkinäseosta
½
dl
hunajaa
5-6
dl
salaattiseosta
noin 100
g
homejuustoa

Työvaiheet

  1. Pane kattilaan paloitellut, halutessasi kuoritut päärynät, joista siemenkota on poistettu. Lisää mehu ja glögimauste. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia, nosta sivuun ja pidä lämpimänä.
  2. Pane pannulle pähkinät ja hunaja. Kuumenna sekoittaen, kunnes hunajasta on jäljellä vain noin puolet. Kumoa seos leivinpaperille tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Kokoa salaattipohja lautasille ja mausta ripauksella suolaa ja rouhittua mustapippuria. 
  4. Leikkaa tai murenna homejuusto salaattikerroksen päälle. Lisää lämpimät, valutetut glögipäärynäpalat ja hunajapähkinät. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.
Yhdistä kaikki hyvä ja pyöräytä sekaisin.

Raparperia, fetaa, mansikoita ja hunajaa. Tässä salaatissa happo, suola ja makeus ovat suloisessa tasapainossa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-fetasalaatti

Ainekset

250
g
raparperia
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku friseesalaattia
1
ruukku pienilehtistä basilikaa
1
ruukku minttua
1
l
tuoreita mansikoita
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
Pinnalle
1
rkl
juoksevaa hunajaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pese raparperit, leikkaa ne pitkittäin kahtia ja sitten muutaman sentin pätkiksi. Kuumenna öljy pannulla ja paista raparperit nopeasti, kunnes ne hieman pehmenevät.
  2. Jätä raparperit pannulle ja kaada raparperi-öljyliemi pannulta salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, hunaja, suola ja pippuri. Vatkaa sekaisin.
  3. Revi joukkoon salaatti, basilika ja mintunlehdet. Pyöräytä niin, että kastike tarttuu lehtiin.
  4. Puhdista ja halkaise mansikat. Murenna feta. Lisää ne kulhoon. Lisää päälle raparperit. Pöyhäise sekaisin. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Tomaatin, sipulin ja basilikan liitto toimii aina.
Tomaatin, sipulin ja basilikan liitto toimii aina.

Grillipanzanella on kesän kuumin salaatti. Siinä on rapeaa leipää, raukeita tomaatteja ja maukkaita kapriksia.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillipanzanella

Ainekset

1
rs (300 g)
grillitomaatteja eli isoja kirsikkatomaatteja
2
pihvitomaattia
3
(puna)sipulia varsineen
1
(300 g)
ciabatta-leipä
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
(varrellisia) kapriksia
1
dl
basilikan lehtiä
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa, johon rakennat salaatin.
  2. Leikkaa pihvitomaatit reiluiksi viipaleiksi. Huuhdo ja viipaloi sipulit. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyyn.
  3. Leikkaa ciabatta ohuehkoiksi viipaleiksi. Sivele palat öljyllä ja paahda ne ritilällä epäsuoraa grillausta käyttäen molemmin puolin kauniin raidallisiksi. Kumoa kulhoon ja kauho sekaisin.
  4. Kuumenna öljy parilalla. Paista tomaatit ja sipulit nopeasti kovalla lämmöllä molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele ainekset kulhoon limittäin leipäviipaleiden kanssa. Ripottele päälle kaprikset ja basilika.

Kommentit (0)