Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Paistetulla rosmariinilla ja valkosipulilla maustettu vesimelonisalaatti on näyttävä yllätys juhlapöydässä. Laita maustetut melonipalat tarjolle isolla vadilla feta-jogurttikastikeen päälle dippailtavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-vesimelonisalaatti

Ainekset

1 (noin 2 kg)
vesimeloni
1
greippi
2
tl
chilihiutaleita
1
tl
sormisuolaa
4
rosmariininoksaa
4
valkosipulinkynttä
4
rkl
öljyä
4
rkl
unikonsiemeniä
Fetajogurtti
2 pkt (à 200 g)
fetaa
4
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
hunajaa
¼
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi meloni. Purista greipin mehu. Yhdistä isossa kulhossa melonikuutiot ja greippimehu. Mausta chilihiutaleilla ja suolalla.
  2. Irrota rosmariininlehdet. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannulla. Laita rosmariini ja valkosipulit pannulle ja paista 20-30 sekuntia. Siivilöi öljy talteen ja anna jäähtyä. Ota talteen myös rosmariinit ja valkosipulit.
  3. Tee feta-jogurttikastike. Yhdistä ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa ja soseuta.
  4. Levitä kastike laakealle vadille. Nosta päälle melonit. Kaada päälle jäähtynyt öljy. Ripottele koristeeksi paistetut rosmariinilehdet ja valkosipulisiivut. Koristele unikonsiemenillä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perunasalaatti ei majoneesia kaipaa vaan maku ja kosteus tulevat yrttiöljystä. Sekasyöjät voivat lisätä joukkoon rapeaksi paistettua pekonia.
Perunasalaatti ei majoneesia kaipaa vaan maku ja kosteus tulevat yrttiöljystä. Sekasyöjät voivat lisätä joukkoon rapeaksi paistettua pekonia.

Ronskeiksi paloiksi jätetyt perunat, juuri paahdettu pekoni ja pestosta tutut maut ovat vastustamattomia yhdessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pestoperunasalaatti

Ainekset

600–800
g
perunoita
50
g
pinjansiemeniä
1
pkt (140 g)
pekonia
½
dl
oliiviöljyä
1
ruukku basilikaa
100
g
parmesaania

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja laita kiehumaan veteen.
  2. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja siirrä lautaselle jäähtymään.
  3. Lisää pekonit kylmälle pannulle ja anna ruskistua. Nosta paistunut pekoni talouspaperin päälle, ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä paperiin. Leikkaa rapea pekoni saksilla pieniksi paloiksi.
  4. Raasta parmesaani.
  5. Tee perunoiden marinadi. Lorauta reilusti oliiviöljyä kulhon pohjalle. Öljy saa maistua salaatissa, joten käytä sellaista, josta pidät.
  6. Hienonna joukkoon ruukullinen tuoretta basilikaa. Myös rucola, lehtipersilja ja korianteri käyvät hyvin.
  7. Siirrä kypsät perunat leikkuulaudalle ja kuori tarvittaessa. Paina perunaa haarukalla, jotta se rikkoutuu. Palat saavat jäädä isoiksi. Laita vielä lämpimät perunapalat yrttiöljyn joukkoon, jotta kastike imeytyy perunaan kunnolla.
  8. Lisää pinjansiemenet, parmesaaniraaste ja hienonnettu pekoni. Nostele ainekset käsin sekaisin. Koristele basilikalla ja rucolalla. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Samassa veneessä! Paahdetut ruusukaalit ja pähkivät vievät kielen.
Samassa veneessä! Paahdetut ruusukaalit ja pähkivät vievät kielen.

Vegaanisessa herkussa ovat joulun maut kohdallaan. Tee jokaiselle ruokailijalle kaksi venettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaaliveneet

Ainekset

1
pkt (300 g)
ruusukaaleja
2
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
kardemummaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
pähkinäsekoitusta
Lisäksi
2
kerää sydänsalaattia (12 lehteä)
Vegaaninen inkiväärimajoneesi
1
dl
soijamaitoa (esim. Alpro Original)
2
tl
dijoninsinappia
2
tl
sitruunamehua
1
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
1–2
tl
inkivääritahnaa (Santa Maria)
Kastike
2
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Huuhdo ruusukaalit. Poista tarvittaessa uloimmat lehdet ja kannat. Halkaise kaalit ja pyöräytä ne öljyn ja mausteiden kanssa kulhossa. Kumoa leivinpaperille pellille. Ripottele päälle pähkinät. Paahda 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Irrota sydänsalaatin lehdet. Huuhdo ja kuivaa ne puhtaan keittiöliinan päällä.
  3. Valmista vegaaninen inkiväärimajoneesi. Varmista, että kaikki ainekset ovat samanlämpöisiä: kylmiä tai huoneenlämpöisiä.
  4. Mittaa soijamaito, sinappi ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle ja käynnistä se. Lisää samalla öljy joukkoon ohuena nauhana. Sekoita, kunnes majoneesi on sakeaa. Mausta suolalla ja inkivääritahnalla. Maista.
  5. Nosta salaatinlehdet isolle vadille. Lusikoi niihin majoneesia sekä jäähtynyttä ruusukaali-pähkinäseosta. Viimeistele valuttamalla päälle vaaleaa siirappia.
  6. Tarjoa alkuruokien kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Kommentit (0)