Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.
Tee etukäteen! Voit tehdä piirakan paistovalmiiksi jääkaappiin, voidella munalla ja paistaa ennen tarjoilua. Lisää kylmän piirakan paistoaikaan muutama minuutti.

Onko parempaa piirakkaa kuin vanha kunnon peltilihis? Kun käytät tattarijauhoja, piirakasta tulee gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton peltilihis

Ainekset

Pohja
200
g
kylmää voita
dl
tattari + teff -jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
1
dl
puuroriisiä
keittämiseen 3 dl vettä ja 1 tl suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
400
g
jauhelihaa
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
tomaattipyreetä
¾
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
suolaa
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi kypsää. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua. Mausta seos timjamilla, tomaattipyreellä, mustapippurilla ja suolalla. Sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku ja anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Levitä leivinpaperi leivonta-alustalle ja jauhota se reilusti gluteenittomalla jauhoseoksella. Kumoa päälle taikina ja taputtele se gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinalevyn toiselle puolikkaalle, mutta jätä parin sentin kaistale reunoilta täyttämättä. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle leivinpaperia apuna käyttäen. Sulje sauma sormin ja viimeistele painelemalla päältä haarukalla. Jos haluat siistiä reunoja, leikkaa ylimääräiset taikinareunat taikinapyörällä pois, kauli ne levyksi ja ota muotilla pieniä kuvioita. Voitele piirakka munalla, kiinnitä päälle taikinakuviot ja voitele myös ne.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (2)

Vierailija

Onko aieosaluettelosta jäänyt sipuli?
Työvaiheessa kumminkin pyydetään hienontamaan sipuli ja valkosipuli.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, raaka-ainelistasta oli todellakin pudonnut sipuli pois. Se on nyt lisätty ohjeeseen. Kiitos huomiosta! Terveisin Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.
Kun teet piiraan irtopohjavuokaan, saat pohjasta rapean ja helposti leikkautuvan.

Klassinen ranskalainen pekoni-juustopiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hieman jäähtyneenä.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t pohjan jähmettyminen ja 45 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton Quiche Lorraine

Ainekset

3
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
125
g
kylmää voita
1
keltuainen
1
rkl
kylmää vettä
Täyte
100
g
gruyère-juustoa
3
munaa
1
valkuainen
150
g
ranskankermaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (170 g)
pekonia

Työvaiheet

  1. Mittaa jauhot ja paloiteltu voi monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää keltuainen ja vesitilkka koneen käydessä ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä jauhot ja voin käsin ja sekoittamalla joukkoon keltuaisen ja veden. 
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin.
  3. Taputtele taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin ja anna pohjan jähmettyä vuokaan tunnin ajan.
  4. Valmista sillä aikaa täyte. Raasta juusto. Vatkaa munat, ranskankerma, kuohukerma, juustoraaste, timjami ja mausteet vispilällä kulhossa keskenään.
  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Nosta pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna pekonien paahtua 10 minuuttia. Hienonna ne hieman jäähtyneinä.
  6. Levitä pekonit vuokaan taikinan päälle.
  7. Kaada päälle täyte. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Laske lämpö sitten 175 asteeseen ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  8. Irrota piirakka vuoasta hetken jäähtyneenä ja tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.
Sipaisu voisulaa pintaan riittää, sillä taikinakuori on parhaimmillaan uunilämpimänä ja rapeana. Älä siis upota näitä piirakoita voisula-vesiseokseen.

Karjalanpiirakoiden gluteeniton versio leivotaan tattarikuoriin. Pieni määrä gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta parantaa tattaritaikinan käsiteltävyyttä. Taikinakuorien muotoiluun ei tarvita pulikkaa.

Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t puuron keittäminen ja jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat riisipiirakat

Ainekset

Tattaritaikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenittomia tattarijauhoja (esim. Viljatuote)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
Puurotäyte
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa (tai pohjaanpalamatonta Kiehu-maitojuomaa)
1
tl
suolaa
50
g
voita
Voiteluun
50
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Tee ensin puurotäyte. Keitä riisiä kiehuvassa vedessä kannen alla noin 5 minuuttia. Kaada joukkoon maito, kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 40 minuuttia sekoitellen. Lisää suola ja voi. Jäähdytä.
  2. Valmista taikina. Mittaa vesi, suola ja jauhot kulhoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  3. Kumoa taikina tattarijauhoilla jauhotetulle pöydälle, leivo se pötköksi ja jaa 32 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteämmiksi. Peitä palat kelmulla kuivumisen estämiseksi.
  4. Jauhota pöytä reilusti tattarijauhoilla ja taputtele kuoret jauhojen päällä jauhotetuin sormin pyöreiksi levyiksi (Ø 8–10 cm). Hauras tattaritaikina muotoutuu parhaiten näin. Pinoa levyt ja ripottele tarvittaessa jauhoja väliin. Peitä kelmulla.
  5. Sudi kuorista tarvittaessa ylimääräiset jauhot pois.
  6. Nosta taikinakuoren päälle lusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti niin, että reunoilta jää vajaan sentin kaistale täyttämättä. Vedä piirakan reunat rypyille etusormilla. Nosta valmiit piirakat leivinpaperin päälle pellille vieri viereen. Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  7. Sivele valmiit piirakat pinnaltaan voisulalla.

Vinkki! Jos olet tehnyt puuron etukäteen ja se tuntuu liian tanakalta täyttämiseen, lisää puuron joukkoon tilkka vettä, älä maitoa. Kylmä maito saa täytteen kuohumaan uunissa.

Kommentit (0)