Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Anna pitojen kohota leivinpaperin päällä.
Anna pitojen kohota leivinpaperin päällä.

Nopeat pitaleivät valmistuvat uunissa. Paistuessaan taikina nousee ”taskuksi”, joten älä avaa uuninluukkua välillä.

Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Pitaleivät

Ainekset

25
g
hiivaa
3
dl
kädenlämpöistä vettä
7–8
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¼
tl
juustokuminaa

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva lämpimään veteen. Sekoita joukkoon 7 dl jauhoja, öljy, suola, sokeri ja juustokumina. Vaivaa 5 minuuttia. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä liinan alla 30 minuuttia. Kuumenna uuni vähintään 250 asteeseen.
  2. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palat palloiksi. Kauli taikinapallot runsaan jauhon kera noin 2 cm paksuiksi, pyöreiksi pitaleiviksi.
  3. Laita pitat pellille leivinpaperin päälle ja anna nousta 10 minuuttia. Paista kuuman uunin ylätasolla 5–8 minuuttia. Paistuessaan taikina nousee ”taskuksi”, joten älä avaa uuninluukkua välillä. Tarjoile pitat lämpiminä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.
Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Leivo sämpylät itse, sillä raaka-aineet ovat edullisia. Pakasta ylijäävät leipomukset. Näiden perussämpylöiden maun salaisuus on taikinajuuressa, joka valmistuu vartissa.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat perussämpylät

Ainekset

Juuri
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
tl
sokeria
dl
täysjyvävehnäjauhoja
Lisäksi
¾
tl
suolaa
noin 3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
rkl
pellavansiemeniä
½
dl
kaurahiutaleita
¼
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon sokeri ja vehnäjauhot. Anna taikinan seistä peitettynä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia niin, että taikinan pintaa kuplii. Lisää joukkoon loput aineet. Taikina saa jäädä löysäksi.
  2. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja leivo pitkä tanko. Leikkaa taikina 10 osaan ja pyöritä jokaisesta sämpylä. Laita pellille leivinpaperille.
  3. Voitele vedellä ja ripottele pintaan kaurahiutaleita ja pellavansiemeniä. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10–15 minuuttia.

Vinkki! Lisää sämpylätaikinaan, mitä kaapista löytyy: leseitä, hiutaleita, rouheita, raastettua porkkanaa, pähkinöitä tai kuivattuja marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.
Pitsa ei kaipaa tomaattikastiketta, kun päällä on upean väristä punajuurta ja herkullista suolapähkinäpestoa.

Ohuet punajuurisiivut maistuvat peston ja mozzarellan kera ihanilta pitsan päällä. Yön yli kohonnut taikina on rapeakuorisen pitsan salaisuus.

Annoksia
Pellillinen tai 4 pientä pitsaa
Valmistusaika
15 min + yön yli + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-mozzarellapitsa

Ainekset

Taikina
5
dl
vettä
2
tl
kuivahiivaa
2
rkl
öljyä
2
tl
suolaa
8–10
dl
vehnäjauhoja
Täyte
4
punajuurta
1
dl
suolapähkinäpestoa
2
(á 125/200 g)
mozzarellaa
1
punasipuli
1
rs (200 g)
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuivattua oreganoa

Työvaiheet

  1. Valmista pitsataikina jääkaappiin nousemaan edellisenä päivänä. Laita kädenlämpöinen vesi isoon kulhoon. Sekoita hiiva veteen ja anna seistä 2–3 minuuttia. Sekoita öljy ja suola nesteeseen ja lisää jauhot joukkoon muutamassa erässä.
  2. Vaivaa taikinaa ensin viisi minuuttia kulhossa, sitten vielä viisi minuuttia jauhotetulla alustalla. Nosta taikina jauhotettuun vuokaan ja peitä kelmulla. Anna nousta jääkaapissa yön yli tai jopa seuraavaan iltaan.
  3. Keitä punajuuret kypsiksi kiehuvassa vedessä. Jäähdytä, kuori ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Tämänkin voit tehdä edellisenä päivänä.
  4. Ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista.
  5. Kauli taikina pitsapohjaksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Levitä pohjalle pestoa. Laita päälle punajuurisiivuja ja mozzarellapaloja. Halkaise tomaatit, suikaloi sipuli ja lisää ne pitsan päälle. Mausta oreganolla.
  7. Paista pitsaa 250 asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa.

Suolapähkinäpesto

Ainekset

2
ruukkua basilikaa
2–4
valkosipulinkynttä
2
dl
suolapähkinöitä
2
dl
rypsiöljyä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikat ja valkosipulit. Yhdistä tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa yrtit, valkosipulit ja pähkinät. Soseuta ja lisää joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta pippurilla.

Vinkki! Pestoon sopivat muutkin yrtit. Hyödynnä siis ruukkupersilja, tilli, rukola ja jopa pinaatti. Lisää p estoon suolaa vasta maistettuasi, sillä suolapähkinöissä on sitä jo.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Ninna Lindström
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.
Japanilaistyylinen uunimunakas ruokkii vaivatta ison porukan.

Uunimunakas on riittoisa ja nopea ruoka. Se sopii niin aamuun ja iltaan. Tässä munakkaassa hurmaa kaali ja japanilaistyyppinen makumaailma.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Okonomiyaki-uunimunakas

Ainekset

1
l
kaalia suikaleina
½
tl
suolaa
2
kevätsipulin vartta
6
munaa
½
dl
vettä
2
rkl
soijaa
2
tl
seesamiöljyä
1
ruukku korianteria
Kastike
1
dl
majoneesia
2
tl
wasabitahnaa
1
dl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Ripottele joukkoon suolaa ja puristele kaalia käsin pehmeämmäksi. Hienonna kevätsipulit ja lisää joukkoon.
  2. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon vesi ja soija. Mausta seesamiöljyllä. Sekoita joukkoon kaalit, sipulit ja silputtu korianteri.
  3. Levitä seos leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 200-asteissa uunissa 15–20 minuuttia.
  4. Yhdistä kulhossa majoneesi ja wasabi. Hienonna joukkoon ruohosipulia ja sekoita. Tarjoile munakkaan kanssa.

Vinkki! Voit sekoittaa munamassaan seka puna- että valkokaalia. Kokeile myös lehtikaalia, savoijinkaalia tai mangoldia.

Kommentit (0)