Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Juusto sulaa ihanasti kuuman rieskan välissä.
Juusto sulaa ihanasti kuuman rieskan välissä.

Rieska kuumenee voileipägrillissä hetkessä. Mausteita ja täytteitä voi vaihdella mielensä mukaan. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pororieska

Ainekset

8
kpl
ohutta rieskaa
Täyte
1
sipuli
rypsiöljyä
300
g
porojauhelihaa
1
tl
pizzamaustetta
1
tl
mustapippuria
suolaa
2
tomaattia
cheddarviipaleita tai aura-juustomurua

Työvaiheet

  1. Silppua täytettä varten sipuli ja kuullota paistinpannulla. Lisää sulanut jauheliha ruskistumaan. Mausta pitsamausteella, mustapippurilla ja suolalla. Viipaloi tomaatit.
  2. Levitä neljän rieskan päälle täytteeksi juusto- ja tomaattiviipaleita ja jauhelihaseosta. Paina kanneksi toinen rieska. Paahda voileipägrillissä rapeaksi.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Pestyistä mehu- tai smoothiepulloista saa kivan lisän juhlakattaukseen. Etikettiliima irtoaa pesuainevedessä liottamalla ja teräsvillalla hankaamalla.
Pestyistä mehu- tai smoothiepulloista saa kivan lisän juhlakattaukseen. Etikettiliima irtoaa pesuainevedessä liottamalla ja teräsvillalla hankaamalla.

Sima maistuu tänä vuonna limetiltä ja inkivääriltä. Viipaloi liemeen luomusitruunoiden kanssa pari luomulimettiä, mausta inkiväärilastuilla ja pullota. Huoneenlämmössä sima valmistuu kolmessa päivässä.

Annoksia
3 l
Valmistusaika
30 min + jäähdytys + 3 vrk-1 vko
Vaikeustaso
Helppo

Simassa maistuvat nyt inkivääri ja lime

Ainekset

noin 4
cm
pala tuoretta inkivääriä
1-2
sitruunaa
1-2
limettiä
4
l
vettä
250
g
fariinisokeria
250
g
sokeria
1/5
tl
tuorehiivaa
rusinoita

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri ja leikkaa se lastuiksi. Pese ja viipaloi sitruunat sekä limetit.
  2. Laita kattilaan inkivääri ja puolet vedestä. Kiehauta inkiväärivesi ja kaada sokerien päälle. Lisää sitruuna- ja limettiviipaleet sekä loput vedestä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Sulata hiiva tilkkaan vettä ja sekoita nesteeseen. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin vuorokauden.
  4. Laita simapulloihin teelusikallinen sokeria ja rusinat. Täytä pullot simalla. Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pintaan. Jääkaapissa siihen menee noin viikko ja huoneenlämmössä kolme vuorokautta.
  5. Säilytä valmista simaa jääkaapissa.

Tee kuvan donitsit tällä ohjeella!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Tomusokerikuorrutteiset donitsit
Resepti
Tomusokerikuorrutteiset donitsit

 

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.

Herkulliset donitsit kuorrutetaan tomusokeriseoksella tai upotetaan sulaan suklaaseen. Uppopaistetut donitsit eivät tykkää odottelusta, joten ne kannattaa syödä samana päivänä.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40-60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomusokerikuorrutteiset donitsit

Ainekset

2
munaa
1
dl
sokeria
2
dl
maitoa
2
tl
sitruunankuorta
½
tl
suolaa
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
voisulaa
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Kuorrutus
4
dl
mansikanmakuista tomusokeria
2-3
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, jonka ei tarvitse olla niin kiinteää kuin sokerikakkua leivottaessa. Lisää vaahtoon maito ja mausteet. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  2. Sekoita taikinaan lopuksi voisula. Älä vaivaa taikinaa.
  3. Kaaviloi taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Taikina on tarttuvaa, joten käytä apuna reilusti jauhoja.
  4. Ota juomalasilla taikinasta pyöreitä paloja ja laita ne leivinpaperin päälle. Tee keskelle reikä.
  5. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Kokeile kuumuutta mittarilla tai vaalealla leipäpalalla.
  6. Uppopaista kolme donitsia kerrallaan kullanruskeiksi. Älä päästä niitä liian tummiksi. Laita donitsit talouspaperin päälle valumaan.
  7. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi tasaiseksi tahnaksi. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen.

Vinkki! Kuorrutteena voit käyttää myös sulaa suklaata tai tehdä tomusokerikuorrutteen päälle suklaaraitoja. Donitsit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Jos et syö niitä heti, pakasta ne.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.
Pitat saavat ihanan värinsä ripauksesta kurkumaa.

Leivo pitaleivät juuri ennen tarjoilua, sillä ne ovat parhaimmillaan suoraan uunista. Tällä kertaa leivinjauhetta sisältävää taikinaa saa ja pitääkin vaivata.

Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikapitat

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
2
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
500
g
turkkilaista jugurttia
Päälle
noin 1
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kurkuma ja suola keskenään. Lisää jogurtti. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla viisi minuuttia.
  2. Nosta pelti kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  3. Kuopaise taikina nuolijalla kahdelle leivinpaperille yhteensä 18 nokareeksi.
  4. Ripottele päälle jauhoja ja taputtele taikinanokareet noin puoli senttiä paksuiksi, erimuotoisiksi leipäsiksi.
  5. Vetäise leipäset leivinpaperin avulla kuumalle pellille. Paista 8–10 minuuttia.
  6. Tarjoa lämpiminä.

Vinkki! Jos et omista sähkövatkaimen taikinakoukkuja, voit tehdä taikinan yhtä hyvin käsin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)