Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
8 isoa tai 12 pikkubliniä
Vaikeustaso
Helppo

Blinit

Ainekset

2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
tl (noin 15 g)
tuorehiivaa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tattarijauhoja
1
tl
suolaa
2
keltuaista
2
valkuaista
1
rkl
voisulaa
1
tl
juoksevaa hunajaa
2
dl
kuumaa (täys)maitoa
Paistamiseen
voisulaa

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon jauhot. Anna taikinan nousta 2-3 tuntia.
  2. Lisää suola, keltuaiset, voisula, hunaja ja lähes kiehuva maito. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti taikinaan.
  3. Paista taikinasta voisulassa blini- tai ohukaispannussa melko paksuja, rapeita blinejä miedohkolla lämmöllä. Tarjoile heti paistamisen jälkeen.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakakku

Ainekset

Pohja
200
g
piparkakkuja tai 100 g piparkakkuja ja 100 g Digestivekeksejä
100
g
voita tai margariinia
Kakku
4
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
1
prk (2½ dl)
Flora Vispiä tai vispikermaa
3-4
rkl
sokeria
200
g
Philadelphiajuustoa
dl
maustamatonta jogurttia
Pinnalle kiille
4
liivatelehteä
2
dl
sokeroitua karpalohyytelöä
2
dl
vettä
(1
rkl
sokeria)
Koristeeksi
karpaloita
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit hienoksi.
  2. Sulata rasva ja sekoita kattilassa keksimurujen kanssa. Painele seos kakkupohjaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24-26 senttiä).
  3. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  4. Paloittele suklaa ja laita sulamaan kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta suklaakulho kattilan päälle. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä hetki.
  5. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon kulhossa notkistettu juusto, jogurtti sekä sulatettu suklaa.
  6. Kiehauta vajaa desilitra vettä ja sulata puristellut liivakot veteen. Jäähdytä hetki ja lisää kermaseokseen. Sekoita kakkumassa hyvin sekaisin ja kaada vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  7. Kiillettä varten laita liivakot likoamaan.
  8. Kuumenna kattilassa sekoitellen karpalohyytelöä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
  9. Sulata puristellut liivakot seokseen ja sekoita hyvin. Jäähdytä 15-20 minuuttia. Kaada seos kiilteeksi kakun päälle. Jos neste on liian kuumaa, lähtee kakun pinta sulamaan herkästi, jolloin siitä irtoaa kakkuainesta kiilteen sekaan, eikä kiilteestä tule tasaisen yksivärinen.
  10. Jos haluat, pyörittele pakastekarpaloita sokerissa ja koristele kakku niillä.

Vinkki! Jos liivateneste ehtii hyytyä kattilaan, saa sen juoksevaksi kuumentamalla sitä uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40–60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakku

Ainekset

3
munaa
4
dl
sokeria
1
dl
siirappia
4
dl
voisulaa
2
rkl
piparkakkumaustetta
1
rkl
soodaa
3
dl
perunajauhoja
9
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi.
  2. Painele taikina litteäksi ja peitä kelmulla. Anna kovettua jääkaapissa yön yli.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli pala kerrallaan runsaasti jauhotetulla työpöydällä tai leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Jos kaulit taikinan leivinpaperin päällä, jätä piparit paperille ja ota ylimääräinen taikina pois reunoilta.
  4. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 6–8 minuuttia. Jäähdytä ritilän päällä. Piparit säilyvät kuivassa ja viileässä 2–3 kuukautta.

Vinkki! Säilytä piparit tiiviissä purkissa. Laita purkkiin muutama sokeripala imemään kosteutta.

Vinkki! Jos valmistat taikinasta piparkakkutalon, anna koristeiden kuivua yön yli ja kokoa talo vasta seuraavana päivänä.

PIPAREITA MONEEN MAKUUN
Voit muunnella perustaikinaa ja pipareita helposti toiveidesi mukaan.

  • Voitele piparit munalla ja sirottele päälle raesokeria, pähkinä- tai mantelirouhetta. Jos sirottelet päälle taloussokeria, saat kristallipipareita.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista appelsiininkuoriraastetta.
  • Lisää taikinaan 1–2 ruokalusikallista kaakaojauhetta.
  • Lisää taikinaan 1 ruokalusikallinen vaniljasokeria.
  • Lisää taikinaan 2–3 teelusikallista kardemummaa.
  • Lisää taikinaan 1 teelusikallinen suolaa, kuten Paraisten piparkakkutaikinassa.
  • Lisää taikinaan 1/2 teelusikallista maustepippuria.
  • Valmiin piparkakkumausteen voi korvata lisäämällä taikinaan 2 teelusikallista kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Kommentit (0)