Resepti ja kuva Kiia Renko

Paistoin uudenvuoden herkuksi blinejä ystäväni luona Kirkkonummella. Lupasin hoitaa homman, sillä löysin kaapistani avaamattoman kilon pussin tattarijauhoja.

Taikinaa tehdessäni huomasin, että jauhopussi olikin jo pari vuotta vanha. Muutama tekstari kollegoille, ja olin vakuuttunut, että jauhoja voi käyttää. Yksi kehotti korvaamaan osan tattarijauhoista vehnäjauhoilla, niin maku ei ole liian voimakas tai kitkerä. Näin tein ja lopputuloksena oli hyviä lettusia. Jos juhlijoiden joukossa olisi ollut keliaakikko, en olisi voinut näin tehdä, sillä blinit pelkistä tattarijauhoista ovat mainio herkku keliaakikoille.

Ystäväni kattoi pöydän kauniiksi ja minä tein ruokia. Yllätyin, miten helppoa vieraassa keittiössä oli toimia! Ehkä syynä oli se, että useimmilla ihmisillä tavarat löytyvät kutakuinkin samoista paikoista: ylälaatikossa aterimet, seuraavassa isommat työvälineet ja niin edelleen.

Toin kotoa mukanani myös jouluksi avatun, ison smetanapurkin. Hapanmaitotuote, joka sekin oli säilynyt virheettömänä lähes viikon. Jauhopussi ja smetana virittelivät keskustelun raaka-aineiden säilymiseen. Kaupat ja valmistajat eivät tietenkään voi suositella tuotteiden käyttämistä viimeisen myyntipäivän tai parasta ennen -päiväyksen jälkeen, mutta omiin aisteihin kannattaa luottaa enemmän kuin painettuihin päivämääriin. En minäkään söisi vanhentunutta kanaa, jauhelihaa tai äyriäisiä, mutta jauhot ja esimerkiksi hapanmaitotuotteet sallivat enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8-10 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Helpot bliniherkut

Ainekset

4
dl
kermaviiliä
25
g
hiivaa
1
tl
sokeria
3
dl
tattarijauhoja
2
dl
kuumaa maitoa
1
tl
suolaa
2
rkl
voisulaa
1
keltuainen
1
valkuainen

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen kermaviiliin. Sekoita sokeri ja tattarijauhot sekaan. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia tai jääkaapissa vaikka yön yli.
  2. Ennen paistamista lisää taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdotettu valkuainen.
  3. Paista blinejä keskilämmöllä niin, että ne ehtivät kohota ja kypsyä ja saada ruskean pinnan.
  4. Tarjoa lisäksi voisulaa, sienisalaattia, kylmäsavulohta, mätiä, smetanaa, suolakurkkuja, hunajaa, katkarapuja tai jokiravunpyrstöjä.

Minusta valurautaisella blinipannulla saa kauneimman paistopinnan blineihin. Blinit voi paistaa myös lettupannulla, jolloin saa monta pikku-bliniä yhdellä pannullisella. Jotenkin perinteinen, tarpeeksi iso blini, maistuu minusta kuitenkin parhaimmalta. Blinipannu on muuten tosi kiva ystävänpäivälahja.

Olen järjestänyt useana vuonna koirakavereiden kesken blininyyttärit. Olen paistanut valtavan satsin blinejä valmiiksi pakkaseen yhden ystäväni kanssa ja ne on lämmitetty uunissa ennen tarjoamista.

Muut ovat tuoneet lisukkeet ja juomat. Vaikka blini on ehdottomasti paras suoraan pannulta, ei paistosysteemi pannulta lautaselle toimi kotikeittiössä, jos ruokailijoita on 15.

Ja vielä pikku vinkki. Pikkublinit maistuvat myös hillon ja kermavaahdon kanssa, makeana versiona.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.

Rapeiden napostelutikkujen sisältä valuu pehmeää mozzarellaa. Jotta tikut onnistuvat, juuston täytyy olla leivottaessa kylmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellatikut ja tomaattisalsa

Ainekset

Mozzarellatikut
½
kg
kovaa mozzarellaa
½
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
maissitärkkelystä
1
muna
1
dl
korppujauhoja
½
tl
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Tomaattisalsa
3
tomaattia
1
punasipuli
½
punainen chili
½
ruukkua korianteria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
hyppysellinen sokeria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tomaattisalsa.
  2. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Halkaise chili, ota siemenet pois ja hienonna. Hienonna korianteri.
  3. Yhdistä kaikki ainekset. Mausta salsa suolalla ja pippurilla. Laita kylmään maustumaan puoleksi tunniksi.
  4. Leikkaa kylmä mozzarella paksuiksi tikuiksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  5. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon maissitärkkelys. Vatkaa munan rakenne rikki. Mausta korppujauhot suolalla.
  6. Pyöritä tikut ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi kauttaaltaan korppujauhoissa.
  7. Paista tikut kuumalla pannulla reilussa öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan väriä.
  8. Tarjoa lämpiminä tomaattisalsan kanssa.

 

    Kommentit (0)