Resepti Marita Suontausta Kuva Laura Riihelä

Jäikö jouluruuista rippeitä jääkaappiin? Näin muokkaat niistä välipäivien ateriat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyödynnä jouluruokien tähteet

Työvaiheet

Jouluruokien tähteet riittävät harvoin sellaisenaan suurelle joukolle. Niistä saa silti jatkettua riittoisia aterioita pienellä

Broilerirullat ja patee

  1. Tähteet: kinkun paistoliemi, patee, yrtit
  2. Nosta maksapateen nokareita ohuille broilerileikkeille. Levitä massa tasaiseksi.
  3. Ripottele pateen päälle vielä päärynä- tai omenasuikaleita. Mausta suolalla ja pippurilla sekä yrttisilpulla.
  4. Kääri broilerit rullalle ja sulje cocktailtikuilla. Ruskista pinta kevyesti pannulla ja kaada päälle hiukan kinkun paistolientä sekä purkillinen ruokakermaa. Anna hautua kannen alla 20–30 minuuttia.

Kasvisose-juustokeitto

Tähteet: kinkku, paistoliemi, punajuurilaatikko, vuohenjuusto, juurekset.

  1. Silppua 1–2 sipulia ja 4 dl juureksia. Kuullota silppua kattilassa 5 minuuttia.
  2. Kaada päälle hiukan kinkun paistolientä ja vettä niin, että ainekset juuri peittyvät. Keitä 15 minuuttia. Sekoita joukkoon punajuurilaatikkoa, kuumenna. Ohenna keittoa tarvittaessa ja soseuta se sileäksi. Silppua keiton joukkoon vielä ennen tarjoilua 2–4 dl joulukinkkua.

Lihapullavokki

Tähteet: lihapullat, paistoliemi

  1. Pehmennä nuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja pidä lämpimänä.
  2. Yhdistä 1 dl kinkun paistolientä, 2 tl maissitärkkelystä, ripaus pippuria, 2 tl viinietikkaa ja 2 tl hunajaa. Jos liemi on suolaista, laimenna sitä hiukan vedellä.
  3. Suikaloi sipuli. Paista sipuli ja pussillinen pakastettuja vokkivihanneksia öljyssä, kääntele sekaan lihapullat.
  4. Kaada joukkoon paistoliemiseos, kiehauta. Tarkista maku ja kumoa vihannesten joukkoon nuudelit.

Mehevä kalapiirakka

Tähteet: laatikoista ylijääneet juurekset, graavattu kala, kermaviili

  1. Painele piirakka- tai voitaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla.
  2. Silppua 2–3 porkkanaa ja purjosipuli. Kuullota silppua pannulla 5 minuuttia. Mausta pippurilla, yrttiseoksella ja suolalla. Anna jäähtyä.
  3. Ripottele pohjan päälle graavattua kalaa ja kasvisseos. Sekoita purkki kermaviiliä purkilliseen ruokakermaa ja lisää 1–2 kananmunaa, pippuria ja suolaa.
  4. Kaada piirakalle ja paista alatasolla 225 asteessa 30 minuuttia.

Paimenen paistos uudenvuodenjuhlaan

Tähteet: parsakaalikeitto, kinkku, peruna-palsternakka-bataattilaatikko

  1. Tee keitosta kastike: sekoita parsakaalikeiton joukkoon suikaloitua kinkkua.
  2. Lusikoi seos uunivuokaan ja kaada päälle pussillinen pakastevihanneksia.
  3. Sekoita peruna-palsternakka-bataattilaatikon joukkoon 1–2 kananmunaa ja 2 dl juustoraastetta.
  4. Kaada seos kastikkeen päälle uunivuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
  5. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.
Rasvaiset juustotikut ja sopivasti tulinen salsa ovat täydellinen makupari illanistujaisiin.

Rapeiden napostelutikkujen sisältä valuu pehmeää mozzarellaa. Jotta tikut onnistuvat, juuston täytyy olla leivottaessa kylmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarellatikut ja tomaattisalsa

Ainekset

Mozzarellatikut
½
kg
kovaa mozzarellaa
½
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
maissitärkkelystä
1
muna
1
dl
korppujauhoja
½
tl
suolaa
rypsiöljyä paistamiseen
Tomaattisalsa
3
tomaattia
1
punasipuli
½
punainen chili
½
ruukkua korianteria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
hyppysellinen sokeria

Työvaiheet

  1. Tee ensin tomaattisalsa.
  2. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Halkaise chili, ota siemenet pois ja hienonna. Hienonna korianteri.
  3. Yhdistä kaikki ainekset. Mausta salsa suolalla ja pippurilla. Laita kylmään maustumaan puoleksi tunniksi.
  4. Leikkaa kylmä mozzarella paksuiksi tikuiksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
  5. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon maissitärkkelys. Vatkaa munan rakenne rikki. Mausta korppujauhot suolalla.
  6. Pyöritä tikut ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi kauttaaltaan korppujauhoissa.
  7. Paista tikut kuumalla pannulla reilussa öljyssä niin, että ne saavat kauttaaltaan väriä.
  8. Tarjoa lämpiminä tomaattisalsan kanssa.