Joulupiparit
Ainekset
Työvaiheet
- Kiehauta siirappi ja inkivääri. Jäähdytä haaleaksi.
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää seokseen siirappiseos vähän kerrallaan.
- Sekoita lopuksi kuivat aineet sekä sitruunan kuori joukkoon. Tee taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
- Kauli taikina hyvin jauhotetulla työpöydällä litteäksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja.
- Paista piparit uunipellillä leivinpaperin päällä uunin keskitasolla 200 asteessa 5-7 minuuttia. Jäähdytä ja säilytä tiiviskantisessa astiassa.
Vinkki! Jos kuorrutat piparit suklaalla, sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä 10-15 minuuttia. Valkosuklaa saa jäähtyä vähän kauemmin. Kasta piparin toinen puoli sulaan suklaaseen ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Anna kovettua pöydällä. Piparit voi leipoa hyvissä ajoin etukäteen, mutta koristelu kannattaa tehdä vasta päivää ennen tarjoilua.