Annoksia
Noin 24 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kaprisperunat

Ainekset

12
pientä perunaa
Täyte
rasia
anjovista
1
dl
hakattua tilliä
perunansisusta
3
rkl
anjovislientä
valkopippuria
Koristeeksi
tilliä

Työvaiheet

  1. Pese ja keitä perunat kypsiksi. 
  2. Halkaise perunat ja koverra teelusikalla pieni kuoppa perunanpuolikkaisiin. Säästä sisus täytteeseen.
  3. Hienonna tilli, anjovis ja perunansisus. Lorauta joukkoon anjovislientä ja rouhi mausteeksi valkopippuria. Lusikoi täytettä perunoille.
  4. Koristele tillinoksilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.

Ihana, marenkinen britakakku saa nyt rinnalleen suklaisen serkun. Kakkupohjan voi leipoa pakastimeen odottamaan sopivaa hetkeä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaabrita

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenkikuorrutus
3
valkuaista
1
dl
sokeria
½
dl
kaakaotomusokeria
Täyte
50
g
suklaata
1
suklaata
suklaakermaa
1
prk (200 g)
maustettua makeaa rahkaa
(½ dl kaakaotomusokeria)
1–2
banaania
Päälle
tuoreita vadelmia tai kokonaisina pakastettuja
100
g
taloussuklaata

Työvaiheet

  1. Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
  4. Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille.
  5. Vatkaa valkuaisia marenkia varten hetki. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.
  6. Paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahteen osaan.
  7. Rouhi suklaa pieneksi.
  8. Vaahdota suklaakerma. Sekoita yhteen rahkan ja halutessasi tomusokerin kanssa. Levitä toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.
  9. Viipaloi banaanit ja levitä suklaakermaseoksen päälle.
  10. Nosta toinen kakkupala päälle.
  11. Sulata taloussuklaa koristelua varten ja levitä teelusikalla raitoja kakun päälle.
  12. Koristele vadelmilla ja tarjoile.

Vinkki! Jos et halua käyttää maustettua rahkaa, sekoita tavalliseen rahkaan 2 dl vispikermaa ja sokeria maun mukaan.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.

Kahvipöydässä kukkii. Rapea marenkiruusu kätkee sisälleen ihanan minttusuklaatäytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkiruusut

Ainekset

3
valkuaista
2
dl
(erikois)hienoa sokeria
vaaleanpunaista pastaväriä eli geelimäistä elintarvikeväriä
Täyte
140
g
minttusuklaata (esim. Pätkis)
1
rkl
kuohukermaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kaada sokeri joukkoon ohuena nauhana ja vatkaa samalla. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  2. Aseta pursotinpussiin tähtipäinen tylla. Sivele varrastikulla tai pitkävartisen lusikan varrella pastaväriä neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenki pussiin.
  3. Pursota marengista 20 ruusuketta leivinpaperin päälle uuninpellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin.
  4. Kuivata marenkeja tunnin ajan 75 asteessa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa ilman kiertoilmaa. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
  5. Tee minttusuklaatäyte. Rouhi suklaa metallikulhoon ja lisää kerma joukkoon. Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoittele sulatuksen aikana. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto suklaasulaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  6. Anna täytteen jähmettyä hetki, kunnes se on tahnamaista. Lusikoi tai pursota täyte marenkien väliin.

Vinkki! Marenkien liukuvärjäykseen sopii parhaiten geelimäinen pastaväri. Pastavärejä voit hankkia leivontatarvikekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.

Täydellinen karjalanpiirakka on sisältä pehmeä, päältä rapea ja rennosti rypytetty.

Annoksia
noin 25 kpl
Valmistusaika
45 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karjalanpiirakat

Ainekset

Täyte
1
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa
1
tl
suolaa
Taikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
ruisjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sulatettua voita
Voiteluun
50
g
voita
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin riisipuuro täytteeksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen. Hauduta muutama minuutti. Lisää maito samalla sekoittaen. Hauduta 40 minuuttia. Lisää suola.
  2. Valmista puuron hautuessa taikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja sula voi. Vaivaa tasaiseksi.
  3. Rullaa taikinasta tanko. Jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Ripottele kakkaroiden päälle ruisjauhoa ja kokoa keoksi. Peitä keko leivinliinalla.
  4. Pulikoi kakkaroista ohuita, soikeita piirakankuoria. Ripottele ruisjauhoa päälle ja lado soikiot pinoon.
  5. Harjaa ylimääräiset jauhot kuorista ja levitä riisipuuroa niiden keskelle. Jätä reunoista noin sentti vapaaksi.
  6. Rypytä reunat. Nosta taikina sivuilta riisipuuron päälle. Painele sormenpäillä laskoksia keskeltä kohti kärkiä.
  7. Paista piirakoita 275 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja saavat väriä.
  8. Voitele piiraat sulan voin ja veden sekoituksella.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Jukka Riihelä
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.

Paahtopaisti on helppo juhlaruoka kunhan muistat ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä sekä annat lihanpaistomittarin mitata paistin oikean sisälämpötilan.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 t + 30 min + 1,5 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras paahtopaisti

Ainekset

kg
naudan paahto- tai sisäpaistia
Marinadi
dl
hyvää punaviiniä
½
dl
ruokaöljyä
1
kelta- tai 2 salottisipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
Lisäksi
vahva muovipussi
voita tai margariinia paistamiseen
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Kommentit (0)