Reseptit Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg

Suolaiset tahnat maistuvat leivän kanssa. Purkillinen levitettä kulkee kätevästi vaikkapa nyyttikesteihin.

Vaikeustaso
Helppo

Kolme herkullista tahnaa leivän päälle

Ainekset

Savuporotahna
100
g
savuporoa
½
punasipuli
2
rkl
ruohosipulia
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
kermaa
½
tl
mustapippuria
Savukinkkutahna
200
g
savukinkkua
1
punainen paprika
2
rkl
tuoretta persiljaa
½
dl
majoneesia
1
prk
ranskankermaa
½
tl
mustapippuria
Savulohitahna
300
g
savulohta
2
rkl
ruohosipulia
½
ruukkua
tilliä
½
(luomu)sitruunan kuori ja mehu
½
tl
mustapippuria
(suolaa)
1
prk
kermaviiliä

Työvaiheet

Savuporotahna  

  1. Leikkaa savuporo pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli ja ruohosipuli.
  2. Notkista tuorejuustoa kermalla ja mausta mustapippurilla. Sekoita joukkoon poro ja sipulit. 
  3. Tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa.

Savukinkkutahna  

  1. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Pese ja halkaise paprika, poista siemenet ja valkoinen osa. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna persilja. 
  2. Sekoita majoneesin joukkoon ranskankerma. Mausta mustapippurilla. 
  3. Yhdistä kaikki ainekset. 
  4. Tarkista maku. Laita jää­kaappiin maustumaan.

Savulohitahna

  1. Poista savulohesta nahka ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Lisää lohen joukkoon hienonnettu ruohosipuli ja tilli.
  2. Raasta sitruunan kuori, purista mehu ja lisää lohen joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  3. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili ja laita kylmään maustumaan.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Imelän kirpeä fudge hemmottelee makeannälkäistä.
Imelän kirpeä fudge hemmottelee makeannälkäistä.

Kotikeittiön karkkitehtaassa ei käytetä lisäaineita! Upean kirpeät pihlajanmarjat sekoitetaan sellaisenaan pehmeän fudgen joukkoon. Luvassa on täydellinen makuelämys.

Annoksia
60 palaa
Valmistusaika
35 min + jäähdytys 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Pihlajanmarjafudge

Ainekset

1
tölkki (375 g)
kondensoitua maitoa
½
dl
maitoa
1
pkt (500 g)
fariinisokeria
1
tl
vaniljasokeria
50
g
voita
1
tl
vettä
1
rkl
tomusokeria
½
tl
suolaa
1
dl
pihlajanmarjoja
(ripaus sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä paksupohjaisessa kattilassa kondensoitu maito, maito, fariinisokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee.
  2. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoita, kunnes voi sulaa. Jatka sekoittamista 10 minuuttia, kunnes seos jäähtyy 90-asteiseksi ja paksuuntuu.
  3. Sekoita vesitilkkaan tomusokeri ja lisää se nopeasti sekoittaen fudgeen. Lisää suola ja pihlajanmarjat.
  4. Kaada pehmeä seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi.
  5. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Vinkki! Fudge säilyy noin kaksi viikkoa kannellisessa astiassa jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.
Värikäs texmex-pelti kelpaa nostaa pöytään sellaisenaan.

Mustapavut ja rapeat bataattilohkot tekevät texmex-vuoasta ihanan täyttävän. Tuoreet tomaatit tuovat raikkautta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-cheddar-pelti

Ainekset

1
(n. 700 g)
bataatti
1
prk (285 g)
mustapapuja
2
rkl
öljyä
4
rkl
taco-maustetta (esim. Santa Maria)
Juustokastike
1
pkt (200 g)
cheddarjuustoa
2
dl
ruokakermaa
1
rkl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1
tl
juustokuminaa
¼
tl
cayennepippuria
Lisäksi
1
avokado
1
tomaatti
1
punasipuli
1
ruukku korianteria
1
limetti

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuori bataatti ja leikkaa se noin 2 x 4 cm:n paloiksi. Sekoita paloihin 2 rkl öljyä ja reilusti taco-maustetta. Levitä bataatit uunivuokaan ja kypsennä 15 minuuttia, kunnes ne paahtuvat rapeiksi. Valuta pavut ja lisää ne vuokaan bataattien joukkoon. Paista uunissa vielä 10 minuuttia.
  2. Raasta juusto. Kuumenna ruokakerma kattilassa, lisää juusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa. Lisää maissitärkkelys ja sekoita tasaiseksi. Kiehauta ja mausta juustokuminalla ja cayennepippurilla.
  3. Halkaise avokado, poista kivi, kuori ja leikkaa paloiksi. Kuutioi tomaatti, hienonna sipuli ja korianteri. Leikkaa limetti lohkoiksi. Levitä lisukkeet bataattivuokaan, lusikoi päälle kastiketta, koristele limetin lohkoilla ja tarjoile lämpimänä.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää oli

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.
Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Mehevässä jätskikakussa maistuvat mustikat ja lakritsa. Pohjan voi tarvittaessa tehdä gluteenittomista kekseistä.

Annoksia
16
Valmistusaika
30 min + 5 t pakastaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-lakujäätelökakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä
75
g
voita
1
tl
raakalakritsijauhetta (Urtekram)
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
4
dl
kuohukermaa
noin 2
tl
raakalakritsijauhetta
Mustikkahilloke
½
l
mustikoita
¾
dl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vettä
Päälle
mustikoita, lakritseja, lakupalloja ja lakritsijauhetta

Työvaiheet

  1. Keitä mustikkahilloke. Mittaa mustikat, sokeri, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Tee pohja. Murskaa keksit monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää raakalakritsijauhe. Sulata voi ja valuta keksimurskan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksimurska lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
  4. Mittaa kondensoitu maito ja kerma kulhoon. Jos jäähdytät kondensoidun maidon jääkaapissa ennen vatkaamista, se vaahtoutuu nopeammin. Vatkaa maito ja kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta lakujauheella ja tarkista maku.
  5. Kaada täyte vuokaan. Tiputtele päälle vajaa puolet mustikkahillokkeesta. Sekoita haarukalla muutamin vedoin, jotta täyte ja hilloke raidoittuvat.
  6. Pakasta vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jäätelökakun voi nostaa suoraan pakastimesta tarjolle. Varaa paloitteluun kuitenkin terävä veitsi, jotta keksipohja leikkautuu.
  7. Koristele lakupalloilla ja -jauheella, tuoreilla mustikoilla ja mustikanlehdillä.

Vinkki!

Voit tehdä kakun myös isompaan irtopohjavuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Taputtele silloin keksimurska vain vuoan pohjalle.

Kommentit (2)

Pikkutarkkako

Jos vajaa puolet mustikkahillokkeesta tiputellaan täytteen päälle, mihin hillokkeen loppu laitetaan?

Vierailija

Mietin juuri samaa, että mihin se toinen puolikas pannaan.

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.

Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
2 t + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ruusu-raparperikakku

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Raparperi-ruusutäyte
200
g
raparperia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
prk (120 g)
ruusunterälehtihilloa (Finnish Plant)
Vaniljavaahto
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
2
rkl
vaniljakreemijauhetta (Milletti)
Pinnalle
2
prk (à 2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
3
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
rkl
sokeria
tippa punaista geeliväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
  3. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
  5. Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
  6. Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
  7. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
  8. Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
  9. Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  10. Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
  11. Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
  12. Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
  13. Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
  14. Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
  15. Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.

Vinkkejä!

Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)