Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Paistetut punajuuret

Ainekset

6
isoa punajuurta
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
2
rkl
hienonnettua timjamia
6
ilmakuivattua kinkkuviipaletta (ei kasvisruokaan)
100
g
vuohenmaitojuustoa

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret ja leikkaa molemmista päistä viipaleet pois niin, että punajuuret pysyvät hyvin pystyssä ja niiden päälle saa asetettua kypsentämisen lopuksi vuohenjuustoviipaleet. Voitele punajuuret kauttaaltaan öljyllä ja hiero pintaan suolaa sekä tuoretta hienonnettua timjamia. (Kääräise punajuurien ympärille ilmakuivattua kinkkua.)
  2. Nosta punajuuret uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa 50–60 minuuttia riippuen punajuurien koosta. Varmista kypsyys vielä cocktailtikulla tai haarukalla pistämällä. Leikkaa vuohenjuustosta 1–1½ sentin paksuiset viipaleet punajuurien päälle ja jatka kypsentämistä vielä 6–8 minuuttia, kunnes juustokiekon keskiosa sulaa aavistuksen. 
  3. Tarjoa risoton kanssa.

Vinkki! Kasvisruokailijan kinkuton punajuuri kannattaa sivellä reilusti hyvällä öljyllä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.
Ihanissa filorullissa maistuvat tahini, yrtit ja kasvikset. Kasta appelsiinihummukseen ja haukkaa.

Hummus saa raikkaan säväyksen appelsiinin kuoresta ja rapeissa filorullissa on runsaasti tuoreita yrttejä. 

Annoksia
36 kpl rullia 6 annosta hummusta
Valmistusaika
1 t rullat 10 min hummus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kasvisfilorullat ja appelsiinihummus

Ainekset

Kasvisfilorullat
1
pkt (450 g)
filotaikinalevyjä (Kanaki)
noin 1
dl
oliiviöljyä
Täyte
500
g
porkkanoita
1
iso (400 g)
purjo
3
valkosipulinkynttä
1
tl
jauhettua korianteria
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
tahinia
½
tl
mustapippuria
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
korianteria
Pinnalle
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
seesaminsiemeniä
Appelsiinihummus
2
prk (à 290/175 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
3
rkl
tahinia
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
kanelia
½
tl
½ suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¾–1
dl
appelsiinin mehua
2
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
1
appelsiini
1
rkl
oliiviöljyä
ripaus kanelia ja mustapippuria

Työvaiheet

Kasvisfilorullat

  1. Anna filotaikinan sulaa pakkauksessaan huoneenlämmössä muutama tunti tai jääkaapissa yön yli.
  2. Valmista täyte. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhdo ja hienonna purjot. Hienonna valkosipulit.
  3. Kiehauta jauhettu korianteri öljyssä paistokasarissa. Lisää kasvikset. Paista melko kovalla lämmöllä ahkerasti käännellen noin viisi minuuttia, kunnes porkkanat pehmenevät. Lisää soijakastike, siirappi, sitruunamehu, tahini ja mustapippuri. Kääntele sekaisin ja tarkista maku. Nosta liedeltä.
  4. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Lisää ne täytteeseen. Anna jäähtyä.
  5. Avaa filotaikinapaketti ja nosta yksi taikina-arkki työlaudalle. Sivele se kevyesti öljyllä. Lisää päälle toinen taikina-arkki ja sivele öljyllä. Levitä päälle kolmas taikina-arkki.
  6. Jaa kerrosteltu levy yhdeksään palaan. Lisää joka neliölle ruokalusikallinen täytettä. Nosta taikinaneliön kulmat täytteen päälle ja kääri rullaksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille.
  7. Jatka,  kunnes kaikki taikinalevyt ja täyte on käytetty. Annostele täytettä maltillisesti, jotta se riittää kaikkiin rulliin. Paista kaikki rullat samalla pellillä.
  8. Sivele taikinarullat kevyesti öljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Jos teet rullat etukäteen, säilytä ne jääkaapissa. Ennen tarjoilua nosta rullat pellillä kylmään uuniin ja nosta lämpö 200 asteeseen. Lämmitä, kunnes rullat ovat rapeita.

Appelsiinihummus

  1. Huuhdo kikherneet. Kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää tahini, appelsiininkuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää appelsiinimehu ja oliiviöljy. Jatka sekoittamista, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku. Levitä hummus laakealle vadille aaltoilevasti.
  3. Kuori appelsiini terävällä veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Leikkaa appelsiini kalvottomiksi paloiksi ja puolita palat halutessasi.
  4. Pirskota hummuksen päälle oliiviöljyä. Lisää appelsiinit ja koristele ripauksella mausteita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan.
Aprikoosit ja mantelit koristavat tämän pääsiäismunan.

Leivo iki-ihana rahkapiirakka pellille pääsiäismunan muotoon. Appelsiinimehusta syntyy raikas piiraspohja, ja täytteessä yllättää smetana. 

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-rahkapiirakka

Ainekset

dl
appelsiinimehua
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
valkuainen
noin 7
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
75
g
voita huoneenlämpöisenä
Rahkatäyte
1
prk (200 g)
appelsiinirahkaa
1
prk (120 g)
smetanaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
muna
1
prk (410/240 g)
säilykeaprikooseja
Pinnalle
1
keltuainen
½
dl
kokonaisia manteleita karkeasti rouhittuina

Työvaiheet

  1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, valkuainen ja puolet vehnäjauhoista. Sekoita tasaiseksi. Anna taikinan odottaa liinalla peitettynä noin 10 minuuttia, kunnes se kuplii.
  2. Sekoita joukkoon suola. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Lisää lopuksi pehmeä voi ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Ota noin neljäsosa taikinasta sivuun. Kumoa loppu taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle. Taputtele se munanmuotoiseksi levyksi, jonka reunat ovat hieman muuta levyä korkeammat. Peitä levy kevyesti liinalla ja anna kohota noin puoli tuntia.
  4. Taputtele loppu taikina hyvin jauhotetulla alustalla levyksi ja anna kohota. Leikkaa levy taikinapyörällä noin kaksi senttiä leveiksi nauhoiksi. Leikkaa nauhat viiden sentin paloiksi.
  5. Voitele keltuaisella sekä pohjataikinan reunat että pinnalle tulevat koristepalat. Jos paloja on paljon, saatat tarvita voiteluun enemmän kuin yhden keltuaisen.
  6. Valmista piiraan täyte. Sekoita rahka, smetana, sokerit ja muna keskenään. Levitä seos kohonneen taikinan päälle. Nostele taikinakaistaleet pinnalle siksak-kuvioiksi.
  7. Valuta aprikoosit liemestään. Nostele ne varovasti täytteen päälle. Ripottele taikinareunojen ja -koristeiden päälle mantelit.
  8. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 20–25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Pääsiäisen hauskimmalla suklaalla on silmät. Haukkaa, jos raaskit!
Pääsiäisen hauskimmalla suklaalla on silmät. Haukkaa, jos raaskit!

Tämän rairuohon ehtii kylvää vielä viime tingassa. Pupunaamojen taiteilu sopii myös lapsille.

Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
10 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Unohtuiko rairuoho? Ei hätää, vihreä pupusuklaa käy viime hetken pääsiäisruohosta

Ainekset

200
g
valkosuklaata
noin ½
tl
geelimäistä vihreää elintarvikeväriä (Dr. Oetker)
16–18
amerikanpastillia
vihreitä ja värikkäitä nonparelleja
elintarvikekynä

Työvaiheet

  1. Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa. Lisää geeliväri ja sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä suklaa leivinpaperin päälle muutaman millin paksuiseksi levyksi.
  3. Lisää päälle puolet amerikanpastilleista tasaisin välein pupujen naamoiksi. Puolita loput pastillit ja asettele ne pupujen korviksi.
  4. Ripottele päälle koristerakeita.
  5. Nosta valkosuklaalevy jääkaappiin. Taittele jähmettynyt levy käsin reiluiksi paloiksi.
  6. Piirrä pupuille elintarvikekynällä silmät, kuono ja viikset.

Vinkki! Elintarvikekyniä myydään leivonta- ja keittiötarvikeliikkeissä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Sanna Kekäläinen
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.

Riisivermisellillä, kasviksilla ja yrteillä täytetyt kesärullat ovat raikasta ja rapeaa syötävää. Jos pilkottuja aineksia jää yli, tee niistä vokki.

Annoksia
12-15 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset kesärullat – Gỏi cuốn

Ainekset

12–15
kpl
riisipaperia
Täytteet
2
dl
riisivermiselliä
2
porkkanaa
2–3
suikaloitua rapeaa salaattia tai kiinankaalia
1
dl
mung-pavun ituja
reilusti tuoretta vahvaa minttua, thai-basilikaa ja korianteria
12–15
kpl
kypsiä jättikatkarapuja
Nuoc cham -dippikastike
1
dl
vettä
½
dl
palmusokeria tai hienoa ruokosokeria
2
rkl
kalakastiketta
½
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
voimakas chili hienonnettuna
1–2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
Maapähkinäkastike
1
dl
sokeritonta maapähkinävoita
2
rkl
hoisin-kastiketta
1
tl
hunajaa
1
dl
vettä
1
limetin mehu
päälle suolapähkinöitä

Työvaiheet

Valmista dippikastikkeet

  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta liedellä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon loput ainekset, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä.
  2. Yhdistä maapähkinäkastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Ripottele päälle murskattuja suolapähkinöitä.

Dippikastikkeet säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran.

Valmista täytteet

  1. Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Kuori ja suikaloi porkkanat aivan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Porkkanat voi myös halutessaan raastaa karkeaksi raasteeksi. Huuhdo ja revi salaatinlehtiä pienemmiksi paloiksi, hienonna kiinankaali. Huuhdo ja valuta idut. Nypi yrttien lehdet. Puolita ravunpyrstöt pitkittäin.

Valmista kääryleet

  1. Kasta yksi riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen, ravista ylimääräinen vesi pois.
  2. Nosta riisipaperi leikkuulaudalle. Aseta riisipaperille ensin vähän salaatti- tai kiinankaalisuikaleita, ituja, vermiselliä, porkkanaa, yrttien lehtiä ja lusikallinen nuoc cham -dippikastiketta. Aseta kaksi tai kolme puolitettu ravunpyrstöä rinnakkain hieman ylemmäs riisipaperille.
  3. Käännä riisipaperin reunat keskelle ja kääri tiukaksi rullaksi.
  4. Asettele valmiit rullat tarjoiluastiaan siten, että ne eivät ota kiinni toisiinsa.
  5. Jaa loppu dippikastike kullekin ruokailijalle omaan pieneen kulhoon.

Vinkki! Rullien täytteeksi voit käyttää erilaisia kasviksia, salaatteja, aasialaisia yrttejä, kypsää lihaa ja äyriäisiä, tofua, halutessasi myös hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa. Jos rullien täytettä jää yli, tee niistä vokki.

Kommentit (0)