Täytetty kalkkuna
Ainekset
Työvaiheet
- Ota kalkkuna jääkaappiin sulamaan 1–2 päivää ennen valmistamista. Nosta se huoneenlämpöön 4–5 tuntia ennen paistamista.
- Kuori ja pilko omenat. Kuori ja silppua sipulit. Liota leipämuruja maidossa 15 minuuttia.
- Sekoita kaikki täyteaineet yhteen isossa kulhossa. Kuivaa kalkkunan vatsa hyvin talouspaperilla. Hiero kalkkunan sisä- ja ulkopinnalle sitruunaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lusikoi täyte kalkkunan sisälle.
- Sido lintu kiinni paistonkestävällä langalla. Sido myös siivet ja koivet kiinni linnun kylkiin, jotta ne eivät kuivu paistamisen aikana. Käännä kalkkuna reunalliselle uunipellille leikkuupuoli alaspäin. Työnnä paistolämpömittari linnun paksuimpaan kohtaan.
- Paista kalkkunaa 225 asteessa uunin alatasolla puolisen tuntia. Käännä lintu ympäri ja alenna lieden lämpö 175 asteeseen. Jatka paistamista pari tuntia ja käännä lintu taas ympäri. Paista lisää, kunnes linnun sisälämpötila on noin 80 astetta.
- Voit tarkistaa linnun kypsyyden työntämällä tikun koiven tyveen. Kun valuva neste on kirkasta, on lintu varmasti kypsää. Valele kalkkunaa voisulalla kolme kertaa paistamisen aikana. Poista langat kalkkunan ympäriltä.
- Ota talteen kalkkunan paistoliemi. Kaada liemi kattilaan ja mausta se punaviinillä tai lorauksella madeiraa. Suurusta kastike sekoittamalla 2 rkl jauhoja puoleen desilitraan vettä. Kaada suurus ohuena nauhana kastikkeeseen. Sekoita ja keitä hämmennellen, kunnes kastike on saennut. Mausta suolalla ja pippurilla.
Vinkki! Jauheliha-pekonitäyte sopii kalkkunaan. Ruskista liha ja pilkottu pekoni pannulla. Lisää muna ja maidossa liotettuja leipämuruja, lisäksi 2 rkl konjakkia, suolaa, pippuria ja persiljaa. Voit käyttää täytteeseen myös rouhittuja pähkinöitä.