
Uunijuusto on vastustamaton vanhan ajan herkku. Ripota päälle hienoa sokeria ja lusikoi seuraan mojova keko mansikkahilloa. Uunijuusto kuuluu myös suomalaiseen jouluperinteeseen.
Uunijuusto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuumenna maito hiljakseen kiehumapisteeseen. Varo pohjaanpalamista.
- Lisää hapan piimä vähitellen, hitaasti sekoittaen. Vedä juustomassaa kattilan keskelle ja tiputa reunalle jäävään heraan etikka. Älä sekoita enää. Kuumenna seos uudelleen kiehumapisteeseen.
- Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen levätä kannen alla 15 minuuttia.
- Siivilöi juustomassa herasta ja valuta hyvin. Lisää juustomassaan voi paloina sekä suolaa maun mukaan. Jäähdytä viileähköksi.
- Lisää lopuksi jauhot ja munat, joiden rakenne on sekoitettu rikki.
- Kaada juusto voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.
Vinkki! Säästä hera. Sen voi pakastaa ja käyttää leivontaan maidon tai veden sijaan.