Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kiivi-shotti

Ainekset

4
kpl
kiiviä
2
dl
vodkaa
1
rkl
siirappia
jäitä tai jäämurskaa
Tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja soseuta hedelmät sauvasekoittimella kannellisessa astiassa.

  2. Lisää vodka ja siirappi. Ravista.

  3. Laita jäämurska ja juoma jäähdytettyihin laseihin. Koristele mintunoksilla.

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.
Joulumausteinen nyhtökaura maistuu inkivääriporkkanoiden kanssa.

Kinkkuvalvojaisia ei tarvita, kun joulupöytään kattaa rapeaksi paistettua nyhtökauraa. Ruoka valmistuu vartissa, ja siinä maistuvat kaneli, inkivääri ja neilikka. 

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min nyhtökaura 30 min porkkanat
Vaikeustaso
Helppo

Joulumausteinen nyhtökaura ja inkivääriporkkanat

Ainekset

1
pkt (250 g)
maustamatonta nyhtökauraa
3
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
tummaa siirappia
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½
tl
neilikkaa
½
tl
suolaa
Inkivääriporkkanat
1
kg
porkkanoita
3
punasipulia
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
tl
inkivääriä
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy paistinpannulla kuumaksi. Lisää nyhtökaura pannulle. Paista nyhtökauraa muutama minuutti kuumalla pannulla, kunnes se rapeutuu. Sekoita välillä.
  2. Mausta nyhtökaura siirapilla, soijakastikkeella, mausteilla ja suolalla.
  3. Tarjoa mausteinen nyhtökaura inkivääriporkkanoiden kanssa.

Vinkki! Jos ruuan ei tarvitse olla maidoton, paista nyhtökaura voissa, jotta saat aavistuksen täyteläisemmän maun. Koristele ruoka korianterin lehdillä.

Inkivääriporkkanat

  1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi punasipulit. Siirrä molemmat leivinpaperin päälle uunipellille.
  2. Valuta päälle öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja inkiväärillä. Ripottele lopuksi pinnalle seesaminsiemeniä.
  3. Paahda kasviksia 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa inkivääriporkkanat nyhtökauran kera.

Vinkki! Sekoita turkkilaisesta jugurtista ja korianteri- tai persiljasilpusta kastike mausteisen nyhtökauran ja porkkanoiden kyytipojaksi. Mausta kastike tilkalla sitruunamehua ja ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa jouluaterian.
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa jouluaterian.

Pyöräytä hillabellinit sekaisin juuri ennen tarjoamista, niin saat niihin kauniin sakeuden ja kuohut.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Hillabellini

Ainekset

Hillapyree
250
g
hilloja (pakaste)
½
dl
sokeria
Juomaan
1
pl (75 cl)
proseccoa
1
dl
hilloja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hillapyree. Mittaa hillat ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia.
  2. Kaada seos astian päälle nostettuun siivilään. Purista hillat siivilän läpi lusikalla ja pyörittele seosta, kunnes siivilään jäävät vain siemenet. Jäähdytä ja viilennä hillapyree jääkaapissa.
  3. Mittaa hillapyree kuohuviinilasien pohjalle. Kaada päälle jääkaappikylmä prosecco. Sekoita kevyesti. Pudota pohjalle muutama jäinen hilla jääpalaksi.
  4. Tarjoa aperitiivina.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.
Jouluna marjat saa syödä sokerihuurrettuina.

Omatekoisissa joulumarmeladeissa maistuvat kotimaiset marjat lakka, mansikka ja mustikka.

Annoksia
30–40 palaa
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marjamarmeladit

Ainekset

dl
mansikka-, lakka- tai mustikkasosetta
1
dl
vettä
3
dl
sokeria
¾
dl
agarhiutaleita (esim. Clearspring)
erikoishienoa sokeria (Siro)

Työvaiheet

  1. Mittaa marjasose, vesi ja sokeri kattilaan. Kiehauta seos. Sekoita joukkoon agar-hiutaleet. Keitä noin kymmenen minuuttia ilman kantta. Sekoita välillä. Anna seoksen jäähtyä hieman.
  2. Kaada seos kelmulla vuorattuun vuokaan tai rasiaan (n. 10 x 20 cm). Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  3. Leikkaa levy pieniksi kuutioiksi. Anna palojen kuivua huoneenlämmössä peittämättä seuraavaan päivään.
  4. Sokeroi palat vasta juuri ennen tarjoilua, sillä sokeri sulaa helposti.

Vinkki! Agarhiutaleita saa hyvin varustelluista ruokakaupoista. Jos käytät apteekista saatavaa hienoa agarjauhetta, määräksi riittää 1¼ rkl.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Piia Arnould
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.

Perinteinen punaviiniglögi maistuu joululta.

Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaviiniglögi

Ainekset

1
plo
punaviiniä
2
dl
appelsiinimehua
4
dl
vettä
2
dl
muskovadosokeria
8
kpl
kardemumman siemeniä
3
kanelitankoa
8
kpl
neilikkaa
appelsiinin kuorta
Lisäksi
sideharsoa
narua

Työvaiheet

  1. Kuumenna punaviini kattilassa. Älä keitä. Lisää appelsiinimehu, vesi ja sokeri.
  2. Kiedo mausteet sideharsoon ja lisää narulla kiedottu pussukka maustamaan juoma. Hauduta vähintään 30 minuuttia.

Vinkki! Tumma muskovadosokeri antaa glögille täyteläisen maun. Voit kokeilla myös fariinisokeria.

Kommentit (0)