Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä katkarapukastike

Ainekset

200
g
pakastettuja katkarapuja
1
ras
(170g) tuoreita herkkusieniä
1
kpl
iso sipuli
3
kpl
valkosipulinkynttä
1
tl
rypsiöljyä
1
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
vettä
kalaliemikuutio tai fondia maun mukaan
sitruunapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
100
g
ruohosipuli-tuorejuustoa
2
tl
sitruunanmehua
1
dl
tuoretta tillisilppua
Lisäksi
400
g
keitettyä pastaa

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut. Viipaloi sienet, kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna rasvaa kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Sekoita joukkoon sienet ja jatka kypsennystä muutama minuutti.

  3. Ripottele päälle jauhot, sekoita ja kaada vesi kattilaan. Lisää liemikuutio ja sekoittele, kunnes kastike kiehahtaa.

  4. Mausta pippurilla ja timjamilla. Keitä hiljalleen muutama minuutti.

  5. Lisää tuorejuusto ja sekoita, kunnes se on sulanut. Mausta makusi mukaan sitruunamehulla.

  6. Kääntele sekaan lopuksi sulaneet ja valutetut katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä keitä enää, jotta ravut eivät sitkisty. Ripottele päälle tillisilppu ja tarjoa kastike pastan kanssa.

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, resepti Antonio Arruda Silvestre Jr
Vaikeustaso
Helppo

Cuzcuz Paulista (São Paulon kuskus)

Ainekset

1
dl
oliiviöljyä
1
sipuli
1
paprika
200
g
pieniä pakastekatkarapuja
2
dl
pakasteherneitä
2
dl
pakastemaissia
5
tomaattia
1
dl
persiljasilppua
1
dl
ruohosipulisilppua
2
tlk
säilykesardiineja tai -tonnikalaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
4
dl
vettä
6
dl
polentaa
Koristeluun
3
keitettyä munaa
tomaatteja
1
tlk
sardiineja

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele pieneksi. Kalttaa tomaatit, halkaise ja poista siemenet.
  2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia, paprikaa, herneitä, maissia, tomaatteja, yrttejä, sardiineja ja mausteita 5 minuuttia. Lisää vesi ja kiehauta ruoka. Lisää polenta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä 5–10 minuuttia). Nosta kasari liedeltä.
  3. Öljyä 24-senttinen kakkuvuoka. Asettele kananmuna- ja tomaattiviipaleet sekä valutetut, kokonaiset sardiinit kauniisti vuoan pohjalle.
  4. Sekoita kasvis-polentaseos ja sulatetut katkaravut yhteen. Levitä se vuokaan, pohjalla olevien koristeiden päälle.
  5. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
  6. Kumoa tarjoiluvadille.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukasari

Ainekset

500
g
kuorittuja katkarapuja
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
5-10
tippaa
tabascoa
2
rkl
öljyä
2
dl
kuivaa valkoviiniä
2
dl
vettä
2
rkl
hummerifondia tai ½ kalaliemikuutio
2-3
rkl
tomaattipyreetä
2-3
tl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kiehauta miedolla lämmöllä sipulisilppu ja tabasco öljyssä padassa tai kattilassa.
  2. Lisää nesteet, fondi, tomaattipyree ja sokeri. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  3. Lisää kastikkeen joukkoon jäiset katkaravut. Kuumenna kasari nopeasti, mutta älä keitä, sillä katkaravut sitkistyvät keitettäessä.
  4. Tarkista ruuan maku ja lisää lopuksi sitruunamehu. Tarjoa ruoka riisin tai patongin kera.

Vinkki! Voit valmistaa kasarin myös maustetuista katkaravuista, esim. Pirkka chili-korianteri. Jätä silloin tabasco pois. Jos kaipaat tukevampaa ruokaa, sopivat feta ja ranskankerma ihanasti ruuan päälle.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-katkarapuvokki

Ainekset

1
paksoi
3
rkl
öljyä
1
ps (500 g)
pakastevokkivihanneksia
½
tl
inkiväärijauhetta
1-2
tl
suolaa
2
rkl
fariinisokeria
400
g
isoja katkarapuja

Työvaiheet

  1. Suikaloi paksoi.
  2. Kuumenna öljy vokissa tai isossa paistokasarissa. Kuumenna jäiset vokkivihannekset kuumalla pannulla koko ajan käännellen. Mausta inkiväärillä, suolalla ja fariinisokerilla.
  3. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut. Kuumenna nopeasti.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  5. Kääntele paksoi viimeiseksi joukkoon.

Vinkki! Jos haluat, voit lorauttaa valmiin ruuan joukkoon kookosmaitoa. Voit myös jättää inkiväärin pois ja lisätä mustapippuria.

Kommentit (0)