Marja Samuli Kuva Tuomas Kolehmainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sieni-borssi

Ainekset

3
kpl
punajuurta esikeitettynä
1
kpl
porkkanaa
1
kpl
keltasipulia
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
l
suppilovahveroita
tai
1.5
dl
suppilovahveroita kuivattuna
1
l
kasvislientä
tai
1
l
lihalientä
1
kpl
laakerinlehteä
1.5
rkl
viinietikkaa
1
rkl
hunajaa
timjamia
suolaa
öljyä
Tarjoiluun
3
rkl
smetanaa
tai
3
rkl
ranskankermaa

Työvaiheet

Raasta tai suikaloi kuoritut punajuuret ja porkkana. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulit. Paista pilkottuja tuoreita suppilovahveroita kattilanpohjalla öljyssä, kunnes neste on haihtunut. Lisää sekaan kasvisraasteet ja kuullota ne.

Lisää päälle liemi, laakerinlehti, viinietikka, hunaja, timjami ja suola. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Jos teet keiton raaoista punajuurista, hauduta noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa liha- tai kasvislientä. Tarjoa smetanan tai ranskankerman kanssa.

 

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (1)

Linda James

Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog. product key

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Sami Repo
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.
Suolaiseen pätee sama kuin makeaankin: helpon, mutta herkullisen juustokakun leipomalla säästyt muutamalta täytekakun työvaiheelta.

Parsajuustokakku on moderni versio voileipäkakusta. Pohja on rapeaa murotaikinaa, päällä on ricottajuustoa. Komeus on koristeltu marinoidulla parsalla ja sokeriherneillä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-ricottakakku

Ainekset

1
(380 g)
pyöreä pakastepiirakkataikina
Täyte
2
prk (à 250 g)
ricottajuustoa
2
dl
kermaa
4
liivatelehteä
1
tl
suolaa
Päälle
200
g
parsaa
1
dl
sokeriherneitä
1
dl
kevätsipulia
1
dl
pakasteherneitä
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
Koristeluun
lehtipersiljaa
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Painele sulanut piirakkapohja irtopohjaisen kakkuvuoan (Ø 22 cm) pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 180 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes pohja on täysin kypsä. Jäähdytä.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
  3. Sekoita ricotta ja kerma. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata mikrossa tai kattilassa. Anna hiukan jäähtyä. Kaada liivate ohuena nauhana ricotan joukkoon koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla.
  4. Irrota varovasti kakkuvuoan reunat ja päällystä ne kelmulla. Pane vuoka takaisin kiinni. Kaada massa pohjan päälle ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään asti.
  5. Leikkaa parsojen kova kanta pois ja kuori varret nupusta tyveen. Paloittele varret kolmeen osaan. Keitä parsoja suolatussa vedessä kolme minuuttia. Säästä keitinvesi. Jäähdytä parsat kylmän veden alla.
  6. Keitä sokeriherneitä palkoineen parsan keitinvedessä pari minuuttia. Jäähdytä.
  7. Leikkaa kevätsipuli viipaleiksi. Sulata pakasteherneet. Yhdistä kaikki kasvikset. Lisää sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla.
  8. Irrota kakku vuoasta ja aseta kakkuvadille. Levitä kasvissalaatti kakun päälle ja koristele yrteillä.

Kommentit (0)