Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Banaanikakku on kelpo aamupala ja brunssille se sopii aina.
Banaanikakku on kelpo aamupala ja brunssille se sopii aina.

Tuliko ostettua liikaa banaaneja? Mustuneet banaanit mehevöittävät valmiilla granolalla tai myslillä höystetyn kakun näppärästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Granola-banaanikakku

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
3
kypsää banaania
1 ½
dl
fariinisokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
täysjyvävehnäjauhoja
2
dl
granolaa tai mysliä
2
tl
kanelia
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
Vuoan jauhotus
voita tai margariinia
korppujauhoja
Pinnalle
1
banaani
1
dl
granolaa tai mysliä

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota korppujauholla suorakaiteen muotoinen leipävuoka, jonka tilavuus on 1,5 litraa.
  2. Sulata voi tai margariini. Soseuta banaanit kulhossa ja sekoita soseen joukkoon hieman jäähtynyt voisula, sokeri ja muna.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan.
  4. Viipaloi taikinan päälle banaani ja ripottele granolaa tai mysliä. Paista banaanikakkua 175-asteisen uunin keskitasolla 50–55 minuuttia, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsää.
  5. Anna kakun jäähtyä 10 minuuttia vuoassa ja kumoa se varovasti.

Kommentit (1)

mara

Kiitos reseptistä, tykästyin granolan käyttöön, vaikkei se sitten valmiissa kakussa niin maistunutkaan.
Eikö tähän reseptiin kuulu mitään nestettä? Tein itse vähän muunneltuna, lisäsin reilu puoli desiä kauramaitoa, haluan että siinä on kosteutta, kuten banana breadissä yleensä on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.
Päivän tärkeät marjat ja pähkinät on kätevä popsia puurossa.

Uunipuurosta riittää manteli jokaiselle ruokailijalle. Lorauta kyytipojaksi granaattiomenasoppaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelinen ohrauunipuuro ja granaattiomenasoppa

Ainekset

1
rkl
voita
2
dl
ohrasuurimoita
2
dl
manteleita
1
l
maitoa
1
tl
suolaa
1
tl
kardemummaa
2
rkl
voita
Granaattiomenasoppa
1
l
vettä
400
g
(pakaste)vadelmia
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
1
granaattiomenan siemenet

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (tilavuus 1,5–2 l) voinokareella. Mittaa vuokaan ohrasuurimot. Rouhi mantelit ja sekoita suurimoihin. Kaada joukkoon myös maito ja ripottele suola sekä kardemumma. Veistele maidon pinnalle voinokareita.
  2. Kypsennä puuroa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sekoittele kypsennyksen alkuvaiheessa muutaman kerran.

Granaattiomenasoppa

  1. Kiehauta vesi, vadelmat ja sokeri.
  2. Siivilöi neste ja painele vadelmia kevyesti siivilän läpi. Siirrä neste takaisin kattilaan.
  3. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada se ohuena nauhana kiehuvaan nesteeseen.
  4. Perkaa granaattiomenan siemenet ja lisää ne mehukeiton joukkoon. Anna mehukeiton jäähtyä.

Vinkki! Vadelmat voi jättää halutessaan kokonaisina soppaan.
 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (3)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Vierailija

Paras talkkuna sisältää vain kauraa, höyrytetyt ja paahdetut jyvät jauhetaan ja ei muuta.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.

Hedelmien ja yrttien lämmitys nostaa aromit uusiin korkeuksiin. Hedelmäsalaatin kruunaavat manteleilla rikastettu vaahto sekä ihanan kirpeä mustaherukkasose.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + vaahdon tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin hedelmäsalaatti ja mantelivaahto

Ainekset

1
karambola
1
persikka tai nektariini
10
kivetöntä taatelia
1
appelsiini
1
mango
2
luumua
½
dl
tuoretta minttua
½
dl
tuoretta sitruunamelissaa
1
rkl
tuoretta basilikaa
pieni pala inkivääriä
1
rkl
voita
2
rkl
hunajaa tai vaaleaa siirappia
Mantelivaahto
3
liivatetta
2
munaa
4
rkl
sokeria
dl
kuohukermaa
3
rkl
mantelilastuja
2
rkl
sitruslikööriä (Triple Sec)
Mustaherukkasose
3
dl
pakastemustaherukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi karambolat. Halkaise persikka, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi. Halkaise taatelit.
  2. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että valkoista osaa ei jää pintaan. Leikkaa lohkot kalvottomiksi. Purista appelsiinin kalvoista mehut talteen.
  3. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kiveä pitkin pois. Halkaise luumut, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi.
  4. Suikaloi mintun, sitruunamelissan ja basilikan lehdet. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi.
  5. Sulata voi laakealla pannulla ja lisää siihen inkivääri ja hunaja. Paahda hedelmiä hetki. Lisää appelsiinimehu, hedelmät ja suikaloidut yrtit.
  6. Laita kansi päälle, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ravistele pannua välillä tai sekoita lastalla nostellen. Tarjoa hedelmäsalaatti mantelivaahdon ja marjasoeen kanssa.

Vinkki! Osta hedelmät hiukan raakoina. Siten ne pysyvät paiston aikana paremmin kasassa eivätkä mene mössöksi.

Mantelivaahto

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Puristele niistä enin neste pois ja kuumenna hetki kattilassa, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  2. Vatkaa munat ja sokeri. Vaahdota kerma. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi.
  3. Sekoita liivate ja mantelilastut muna-sokerivaahtoon ja mausta liköörillä. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Laita kylmään noin tunniksi.

Mustaherukkasose

  1. Soseuta sauvasekoittimella sulaneet mustaherukat ja mausta sokerilla.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.

Talvisissa pullissa maistuu kookos sekä taikinassa että koristelussa. Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja.

Vinkki!

Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Kommentit (0)