Resepti Kaisa Huhtiniemi Kuva Sami Repo

Sorsa saa mahtavan makunsa kuullotetuista salvian lehdistä. 

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sorsanrintaa kinkun ja salvian kera

Ainekset

4
sorsan rintafileetä
rouhittua mustapippuria
suolaa
ilmakuivattua kinkkua
ruukku tuoretta salviaa
Paistamiseen
voita ja ruokaöljyä
Lisäksi
tuorekelmua
foliota

Työvaiheet

  1. Nuiji fileet kevyesti kelmun välissä. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa.
  2. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota salvian lehtiä muutama minuutti. Levitä lehtiä lihan päälle. Säästä muutama salvia koristeluun.
  3. Ota neljä reilua palaa tuorekelmua työpöydälle. Levitä kullekin tuorekelmun palalle vierekkäin muutama ilmakuivatun kinkun viipale. Siirrä maustetut fileet kinkkujen päälle.
  4. Kierrä rullaksi, kääretortun tapaan, kelmua apuna käyttäen. Taita kelmu tiiviisti ympärille ja rullaa kääröt vielä napakasti folioon. Tähän saakka ruoan voi esivalmistella odottamaan kypsentämistä.
  5. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista huoneenlämpöisiä kääröjä noin 7 minuuttia. Anna lihan levähtää. Poista folio ja kelmu. Paista pintaan kaunis väri kuumalla pannulla öljy-voiseoksessa.
  6. Viipaloi noin neljän sentin paloiksi ja asettele kauniisti tarjolle. Koristele salvialla. Tarjoa lisänä karpalohyytelöä.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Uunijuusto

Ainekset

5
l
maitoa
2
l
piimää
1
rkl
väkiviinaetikkaa
50
g
voita
2-3
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
3
munaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito hiljakseen kiehumapisteeseen. Varo pohjaanpalamista.
  2. Lisää hapan piimä vähitellen, hitaasti sekoittaen. Vedä juustomassaa kattilan keskelle ja tiputa reunalle jäävään heraan etikka. Älä sekoita enää. Kuumenna seos uudelleen kiehumapisteeseen. 
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen levätä kannen alla 15 minuuttia.
  4. Siivilöi juustomassa herasta ja valuta hyvin. Lisää juustomassaan voi paloina sekä suolaa maun mukaan. Jäähdytä viileähköksi.
  5. Lisää lopuksi jauhot ja munat, joiden rakenne on sekoitettu rikki.
  6. Kaada juusto voideltuun, noin litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

Vinkki! Säästä hera. Sen voi pakastaa ja käyttää leivontaan maidon tai veden sijaan.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulumuffinit

Ainekset

2
dl
tummaa siirappia
1
rkl
piparkakkumaustetta
200
g
voita tai margariinia
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
50
g
valkosuklaata
1
dl
rusinoita
½
dl
maizenaa
1
tl
soodaa
Koristelu
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi ja mausteet teräskattilaan. Kiehauta. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paloittele rasva ja sulata kuumassa siirappiseoksessa. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä haaleaksi.
  2. Sekoita munat siirappi-rasvaseokseen. Yhdistä vehnäjauhot, paloiteltu suklaa, rusinat, maissijauhot ja sooda. Lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinivuokiin, jätä yläreunaan kohoamisvaraa.
  3. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Siivilöi ennen tarjoilua pinnalle vielä tomusokeria. Tarjoa glögin kanssa.

Vinkki! Soodan voi korvata leivinjauheella. Käytä tällöin 2 tl leivinjauhetta. Maizenan voi korvata perunajauhoilla.

Kommentit (0)