Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.

Lihapadan voi antaa muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapata

Ainekset

600
g
naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2
porkkanaa
4–6
pientä keltasipulia tai salottisipulia
3–4
valkosipulinkynttä
200
g
tuoreita herkkusieniä
1–2
rkl
ruokaöljyä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
2
rkl
lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
3–4
dl
punaviiniä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.
  2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.
  3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.
  4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.
  5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.

Vinkit!

  • Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.
  • Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.
  • Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
  • Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.
  • Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.
  • Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.
  • Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.
  • Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.
  • Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Meri-Tuuli Väntsi
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.
Ekstramehevien lihapullien salaisuus on niiden koostumuksessa ja tomaattikastikkeessa hauduttamisessa.

Meri-Tuuli Väntsin superherkullisissa lihapullissa mausteita lisätään isolla mitalla ja korppujauhoilla on oma erityinen merkityksensä. Lihapullat kypsennetään miedossa lämpötilassa, jolloin ne pysyvät mehevinä eikä pullista irtoa harmaata möhnää. 

Reseptistä tulee lihapullia kahteen ruokaan, joten paista puolet uunipellillä ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Voit myös tehdä lihapullat ilman mausteita, jotka on listattu reseptissä erikseen.

Lue myös Meri-Tuulin vinkit lihapullien onnistumiseen:

...

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Intialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Ainekset

Lihapullataikina
1
kg
karitsan jauhelihaa
2
sipulia
2
viipaletta kuivaa leipää (tai 1½ dl korppujauhoja)
dl
maustamatonta jugurttia
4
valkosipulin kynttä
1
tl
suolaa
3
kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
Mausteseos
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
inkiväärijauhetta
2
tl
jauhettua juustokuminaa
½
tl
kanelijauhetta
1
tl
kurkumajauhetta
½
tl
kardemummaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
Kastike
3
tölkkiä tomaattimurskaa
1
tölkki kikherneitä
rkl
curryjauhetta
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita leipäpalat veteen likoamaan. Jos käytät korppujauhoja, älä liota niitä, mutta lisää maustemassaan ½ dl enemmän nestettä.
  2. Hienonna sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja kuullota sipulit. Juuri ennen kuin sipulit ovat valmiit, lisää kaikki kuivat mausteet pannuun sipulien joukkoon. 
  3. Kaada sipulit ja mausteet öljyineen pannusta tehosekoittimeen. Lisää vedestä puristellut leipäpalat (tai korppujauho), jugurtti, valkosipulin kynnet ja suola. Jauha hienoksi. Lisää kananmunat ja sekoita nopeasti.
  4. Kaada maustemassa karitsan jauhelihan päälle ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa kun teet tomaattikastikkeen. 
  5. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. 
  6. Kuumenna curryjauhetta korkeareunaisessa kasarissa 15 sekuntia tai kunnes se alkaa tuoksumaan ihanasti. Kaada perään tomaattimurskat ja valutetut kikherneet ja sekoita.
  7. Hauduta miedolla porinalla noin 20 minuuttia sekoitellen aina välillä. Mausta lopuksi suolalla ja kaada uunivuokaan.
  8. Muotoile jauhelihataikinasta kahden lusikan avulla palloja ja laske ne tomaattikastikkeeseen, paina kevyesti, jotta ne uppoavat puoleenväliin.
  9. Nosta vuoka uunin keskiosaan ja paahda pullia 20 minuuttia. Nosta sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä sisältä ja saaneet pintaan ruskeaa väriä. 
  10. Tarjoa riisin tai haluamasi lisukkeen kera. 

Vinkki!

Voit halutessasi maustaa tomaattikastiketta reippaammallakin kädellä tai vetää mutkia suoraksi ja käyttää esimerkiksi kaupan valmista tomaatti-pastakastiketta, mutta muista tällöin lämmittää kastike kiehuvaksi ennen vuokaan laittamista, jotta se kypsentää lihapullat nopeammin.

Kommentit (1)

Cocinero señor Ola

Eipä taida juurikaan hieno karitsanliha päästä oikeuksiinsa reseptissä olevilla maustemäärillä ja tuolla tomaattimoska määrällä? Ja sitten rypsiöljyllä paistaminen hävittää viimeisetkin karitsan makurippeet. No jokainen tekee makkarastaan mieleisensä.

RESEPTI MYSI LAHTINEN KUVA ARTO VUOHELAINEN
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.
Mitä kauemmin pata muhii uunissa sitä herkullisempi on lopputulos.

Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.

Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mysi Lahtisen moskovanpata

Ainekset

1
kg
naudan paistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
aurajuustoa
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. 
  2. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
  3. Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  4. Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  7. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  8. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.
Omatekoinen nyhtöpossu on paljon parempaa ja hiukan halvempaa.

Pitaleivän sisällä maistuvat kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu, harissahummus ja maukas kaalisalaatti. Lisää muutama siivu tomaattia ja nauti edullinen herkku! Isosta satsista nyhtöpossua kannattaa pakastaa muutama annos.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + 7 t
Vaikeustaso
Helppo

Kahteen kertaan maustettu nyhtöpossu

Ainekset

1
kg
possun kassleria
2
rkl
vahvaa sinappia
1
dl
omenamehua
Mausteseos
1
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
jauhettua korianteria
2
tl
paprikajauhetta
1
tl
mustapippuria
1
tl
fenkolinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Poista lihasta kalvot. Sivele liha kauttaaltaan sinapilla. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja levitä mausteseos tasaisesti lihan pintaan.
  2. Laita liha korkeareunaiseen uunivuokaan. Peitä foliolla ja anna maustua huoneenlämmössä tunti. Kuumenna uuni 110 asteeseen.
  3. Lisää vuoan pohjalle omenamehu ja laita liha uuniin. Kypsennä mureaksi 5–6 tuntia. Lusikoi tunnin välein vuoan pohjalle kertynyttä nestettä lihan pinnalle. Sammuta uuni, ja anna lihan vetäytyä jälkilämmössä vielä tunnin.
  4. Nyhdä liha kahdella haarukalla riipien. Sekoita lihasuikaleet paistoliemeen maustumaan.

Vinkki!

Laita halutessasi paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Porsaan kassler on revittävää, kun sen sisälämpö on 87–90 astetta.

Täytä pitaleipä nyhtöpossulla, harissahummuksella ja kaalisalaatilla. 

 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Jenni Rinkinen
Lihapullataikinaan voi sekoittaa melkein mitä vaan, mutta entäpä jos tekisit vaihteeksi ihan kaikista perinteisimpiä lihapullia. Tällä reseptillä onnistut taatusti.
Lihapullataikinaan voi sekoittaa melkein mitä vaan, mutta entäpä jos tekisit vaihteeksi ihan kaikista perinteisimpiä lihapullia. Tällä reseptillä onnistut taatusti.

Joskus on kiva pysytellä perinteisessä ja tehdä lihapullat mummon tapaan. Nesteenä näissä pullissa käytetään lihalientä ja sipuli kuullotetaan täydellisen läpikuultavaksi. Ohjetta voi muunnella lisäämällä joukkoon kuivamausteita, yrttejä tai sinappia. Lihaliemen tilalla voi käyttää kermaviiliä,...

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lihapullat

Ainekset

400
g
jauhelihaa
1
sipuli
dl
lihalientä
4
rkl
korppujauhoja
1
kananmuna
½
tl
suolaa
tl
valkopippuria)

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi pienessä määrässä öljyä tai voita. Lisää joukkoon lihaliemi ja anna kiehua muutama minuutti. Kaada sipuli-lihaliemi kulhoon ja anna jäähtyä.
  2. Lisää joukkoon korppujauho ja mausteet ja anna turvota 5 minuuttia. Jos haluat aivan tasaisen massan, surauta korppujauhoseos sileäksi sauvasekoittimella.
  3. Sekoita joukkoon kananmuna. Lisää jauheliha ja vaivaa seos tasaiseksi. Massa on sopivaa, kun se alkaa irrota kulhon reunoista.
  4. Laita taikina jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi.
  5. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  6. Pyörittele lihapullamassasta pyöryköitä ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle.
  7. Paista lihapullia matalassa lämpötilassa kunnes ne ovat kypsiä. Paistoaika riippuu lihapullien koosta: keskikokoiset kypsyvät noin 20 minuutissa.
  8. Paista pullia lopuksi grillivastuksen alla 225 asteessa kunnes pinta on saanut kunnolla väriä.

Kommentit (0)