Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.

Lihapadan voi antaa muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapata

Ainekset

600
g
naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2
porkkanaa
4–6
pientä keltasipulia tai salottisipulia
3–4
valkosipulinkynttä
200
g
tuoreita herkkusieniä
1–2
rkl
ruokaöljyä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
2
rkl
lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
3–4
dl
punaviiniä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.
  2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.
  3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.
  4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.
  5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.

Vinkit!

  • Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.
  • Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.
  • Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
  • Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.
  • Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.
  • Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.
  • Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.
  • Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.
  • Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!
Tee lihapullat vaihteeksi ruotsalaiseen tapaan!

Klassisissa ruotsalaisissa lihapullissa on mausteena valkopippuria ja ripaus sokeria. Kuohukerma tekee paistijauhelihasta leivotuista pullista erityisen herkullisia.

Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Minilihapullat uunissa

Ainekset

600
g
naudan paistijauhelihaa
1
sipuli
dl
kuohukermaa
¾
dl
korppujauhoja
1
muna
tl
suolaa
1
tl
sokeria
¾
tl
jauhettua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kaada sipulit pieneen kulhoon, peitä kulho talouspaperilla ja kypsennä sipuleita mikrossa noin minuutti. Jäähdytä.
  3. Sekoita kuohukerma, korppujauhot, muna ja mausteet isossa kulhossa. Anna korppujauhojen turvota 5 minuuttia. Lisää sipuli ja liha. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi.
  4. Työnnä tyhjä pelti kylmään uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
  5. Pyörittele lihapullamassa kostutetuin käsin pieniksi pyöryköiksi leivinpaperin päälle. Vetäise pyörykät leivinpapereineen kuumalle pellille. Paista uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Vinkki!

Tarjoa lihapullat jäähtyneinä tai uunissa lämmitettyinä. Voit myös paistaa valmiit lihapullat kevyesti pannulla ennen tarjoamista, niin ne saavat herkullisen pinnan.

Kommentit (8)

Vierailija

Miksi ruotsalaiset lihapullat. Kyllä meidän äiti käytti ihan samoja aineita eikä ollut silloin 70 vuotta sitten ollut edes käynyt Ruotsissa.

Vierailija

En ymmärrä miksi uuni pitää aina esilämmittää. Pullat kylmään uuniin ja homma valmis kun valo sammuu 250 asteessa.

Vierailija

Lihapulliin laitetaan AINA maustepippuria, ja joulun lihapulliin myös kanelia!!!😬

Vierailija

Jopas täällä on tosikkoa porukkaa. Kiitän jutusta ja risetistä. Tänä iltana kokeillaan.

Vierailija

Tosikkoa porukkaa tuntuu tosiaan olevan! Itsekin laitan tavallisesti maustepippuria, mutta aion kyllä kokeilla valkopippuriakin. En ole niin kaavoihin kangistunut. Lisäksi: en ole koskaan huomannut, että suomalaisissa lihapullaresepteissä olisi sokeria, vaikka ensimmäinen kommentoija kertoo äitinsä tehneen just näillä aineilla.

Herra A

No eipä ollut oikein meikäläisen makuun !

Tukholmalainen keittokirjojen ...

Kyllä ruotsalaisiin lihapulliin kuuluu yleensä mustapippuri. Mutta voihan valko-tai maustepippuriakin kokeilla. Niin ja miks'ei sokeriakin. Lueskelen usein ilmaisia antiikkisia keittokirjoja joita Internet tarjoaa ilmaiseksi. Eräässä 1800-luvun ruotsalaisessa keittokirjassa valehtelematta n. 90% kaikista resepteistä sisältää sokeria! Onneksi ruotsalaisetkin ovat vähentäneet sokeria ruoistaan viime vuosikymmeninä.

Kokeiltu on

Hyviä olivat :)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.
Ilman munamaitoa tehty makaronilaatikko on ihanan irtonaista.

Makaronilaatikon makaroneja ei tarvitse keittää kunhan muistaa sekoittaa vuokaa kypsennyksen aikana. Laatikko ei aina kaipaa munamaitoa vaan nesteenä voi käyttää esimerkiksi lihalientä.

Annoksia
6–8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelkistetty makaronilaatikko

Ainekset

400
g
jauhelihaa
pieni sipuli tai 2 vartta kevätsipulia
2
valkosipulinkynttä
½
tl
suolaa
5
dl
makaronia
8
dl
lihalientä
voita vuoan voitelemiseen ja pannulle

Työvaiheet

  1. Anna voin ruskistua pannussa ja lisää jauheliha ja hienonnetut sipulit. Ruskista kunnolla. Lisää suola ja halutessasi kuivamausteita kuten paprikajauhetta, oreganoa ja mustapippuria. Maista. Seos saa maistua tässä vaiheessa kunnolla, koska maku miedontuu, kun joukkoon lisää muut raaka-aineet.
  2. Voitele laakea vuoka voilla ja lisää makaronit ja ruskistettu jauheliha. Huljauta lihaliemi paistinpannulle ja kaada vuokaan.
  3. Paista laatikkoa 175 asteessa 30 min. Nostele makaroneja aina välillä, jotta ne eivät jämähdä vuoan pohjaan. Nosta lämpötila 225 asteeseen, jotta pinta ruskistuu.
  4. Anna laatikon vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

Voit lisätä lihaliemen joukkoon kolme kananmunaa, jos haluat laatikosta kiinteämpää. Jäähdytä liemi ja riko joukkoon kananmunat. Sekoita haarukalla kunnes neste on tasaista.

Laatikon voi kuorruttaa juustolla, herkullisin maku tulee raastetusta parmesaanista.

Kommentit (1)

Vierailija

Itse tehnyt kasvisliemeen, ei niin suolaista..

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)