Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.

Lihapadan voi antaa muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapata

Ainekset

600
g
naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2
porkkanaa
4–6
pientä keltasipulia tai salottisipulia
3–4
valkosipulinkynttä
200
g
tuoreita herkkusieniä
1–2
rkl
ruokaöljyä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
2
rkl
lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
3–4
dl
punaviiniä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.
  2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.
  3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.
  4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.
  5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.

Vinkit!

  • Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.
  • Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.
  • Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
  • Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.
  • Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.
  • Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.
  • Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.
  • Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.
  • Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.
Tähän pataan käyvät kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat.

Jos pakastimesta löytyy keväällä monenlaisia riistapaloja, padassa maistuvat kaikki. Juustoiset dumplingit eli taikinanyytit kypsyvät lihapadan lisukkeeksi kannen alla vain vartissa.

Annoksia
6–8 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mehevä hirvipata ja parmesaani-dumplingit

Ainekset

1
kg
hirven ulko- ja kulmapaistia
1–2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2 + 1
rkl
öljyä
2
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
pala (250 g)
juuriselleriä
2
dl
punaviiniä
6
dl
lihalientä
1
tlk (400 g)
tomaattimurskaa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
hunajaa
2
laakerinlehteä
2
rkl
hienonnettua tuoretta salviaa (tai 1 tl kuivattua salviaa)
2
tl
roseepippuria
Parmesaani-dumplingit
125
g
voita
dl
(täysjyvä)vehnäjauhoja
2
dl
raastettua parmesaania
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa

Työvaiheet

Mehevä hirvipata

  1. Ota hirvenliha pakastimesta jääkaappiin sulamaan edellisenä päivänä. Nosta liha huoneenlämpöön tunti ennen paistamista.
  2. Kuivaa lihan pinta ja leikkaa liha paloiksi. Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan. Lohko sipulit neljään osaan. Hienonna valkosipulit. Leikkaa selleri reiluiksi paloiksi.
  3. Mausta lihapalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Nosta lihat pannulta odottamaan.
  4. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää loput vihannekset ja kuullota hetki. Pyöräytä joukkoon paistetut lihapalat.
  5. Siirrä ainekset pannulta pataan. Kaada joukkoon punaviini, lihaliemi, tomaattimurska, soija, hunaja ja mausteet. Hauduta pataa 2–3 tuntia 150-asteisessa uunissa, kunnes liha on mureaa.
  6. Valmista lisukkeeksi taikinanyytit eli dumplingit oheisen ohjeen mukaan. Kypsennä ne juuri ennen ruokailua lihapadan kannen alla.

Vinkki! Voit käyttää pataan myös naudan tai lampaan patalihaa. Kaikki pitkästä haudutuksesta pitävät lihat käyvät. Jos käytössä ei ole uunia, hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla 2–3 tuntia, kunnes liha on mureaa.

Parmesaani-dumplingit

  1. Mittaa huoneenlämpöinen voi, jauhot, juustoraaste, leivinjauhe ja suola tehosekoittimen kulhoon. Sekoita murumaiseksi. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana samalla sekoittaen, kunnes muruista muodostuu taikinapallo.
  2. Pyöritä taikinasta noin golfpallon kokoisia taikinanyyttejä. Aseta ne hiljalleen kiehuvan lihapadan pinnalle ja peitä pata kannella.
  3. Anna mykyjen kypsyä kannen alla 10–15 minuuttia. Tarjoile heti.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.
Tavallista maukkaammasta lihapullataikinasta riittää sekä pulliin että kepakoihin.

Ota viime vuoden sienet hyötykäyttöön ennen kuin uusi sesonki alkaa. Jauhelihasta ja sienistä saa herkkuruuan arkeen.

Annoksia
10 kepakkoa tai 20 lihapullaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sienilihapullat ja -kepakot

Ainekset

1
pkt (400 g)
jauhelihaa
4–5
dl
pakastettuja metsäsieniä
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
pkt (200 g)
fetajuustoa
1
dl
tuoretta persiljaa
1
tl
oreganoa
½
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa
1
muna
Lisäksi
grillitikkuja

Työvaiheet

  1. Ota sienet sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Valuta tai pyyhi liha kuivaksi.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja paista sipuleita 2–3 minuuttia. Lisää sienet ja paista, kunnes sienistä irronnut neste haihtuu.
  3. Sekoita jauhelihan joukkoon murennettu feta, yrtit ja mausteet. Lisää kananmuna ja paistetut sienet. Sekoita massa käsin taikinaksi.
  4. Muotoile taikinasta lihapullia tai soikeita kepakoita. Paina puinen grillitikku kepakoiden läpi.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita lihapullat ja/tai kepakot uunipellille ja sivele pinta öljyllä. Paista 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.
Täytetyt bataatit ovat tuhtia ruokaa.

Bataatit täytetään papu-chorizoseoksella ja päälle kypsytetään uppomunat.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Täytetyt bataatit ja uppomunat

Ainekset

2
pientä bataattia
2
rkl
oliiviöljyä
Täyte
1
prk (300 g)
säilykemustapapuja
130
g
chorizomakkaraa
1
punasipuli
4
valkosipulinkynttä
1
tl
chilijauhetta
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
3
l
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
4
munaa
1
ruukku rucolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise bataatit pitkittäin ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Sivele pintaan öljyä.
  2. Paahda bataatteja 200-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Nosta bataatit uunista ja anna jäähtyä hieman. Koverra bataateista kypsä sisus ja muussaa se kulhossa.
  3. Valuta pavut. Hienonna chorizo. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita pavut, chorizo, sipulit, chilijauhe, suola ja pippuri bataattimurskan joukkoon. Jaa täyte bataateille.
  4. Nosta bataatit 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
  5. Kuumenna vesi kattilassa. Anna kiehua pari minuuttia ja vähennä tehoa, jotta vesi juuri ja juuri poreilee. Lisää etikka. Riko kananmuna kahvikuppiin. Sekoita veteen pyörre ja valuta muna varovasti pyörteeseen. Anna munan kypsyä kaksi minuuttia. Nosta reikäkauhalla pois. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  6. Nostele lämpimien bataattien päälle rucolaa ja uppomunat.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Lusikoi lautaselle hehkeää kasvispaistosta ja höystä muutamalla lihapullalla ja mozzarellapallolla.
Lusikoi lautaselle hehkeää kasvispaistosta ja höystä muutamalla lihapullalla ja mozzarellapallolla.

Lihapullat saavat uuden maun palsternakasta ja parmesaanista. Kasvispaistoksen maut ovat välimerellisiä.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-palsternakka-lihapullat ja kasvispaistos

Ainekset

Rosmariini-palsternakka-lihapullat
1
palsternakka
1
pieni sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
dl
parmesaaniraastetta
400
g
jauhelihaa
1
muna
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Välimeren kasvispaistos
1
munakoiso
1
punainen paprika
1
iso punasipuli
4
valkosipulinkynttä
4
tomaattia
3
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku basilikaa
1
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Lisäksi
1
pkt (200 g)
pieniä mozzarellapalloja

Työvaiheet

Rosmariini-palsternakka-lihapullat 

  1. Kuori ja raasta palsternakka hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja murskaa kuoritut valkosipulinkynnet.

  2. Hienonna rosmariini. Raasta parmesaanijuusto.
  3. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi.
  4. Pyörittele massasta pieniä lihapullia. Paista ne kypsiksi paistinpannulla rasvassa tai uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Välimeren kasvispaistos

  1. Kuutioi munakoiso ja paprika. Kuori ja lohko sipuli ja murskaa kuoritut valkosipulinkynnet. Lohko tomaatit.
  2. Kuullota sipulit tilkassa öljyä isolla paistinpannulla. Lisää muut kasvikset ja jatka paistamista melko kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia.
  3. Mausta hienonnetulla tuoreella basilikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (0)