Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.
Herkullisen lihapadan salaisuus on punaviini.

Lihapadan voi antaa muhia miedossa lämmössä parikin tuntia, sillä maku vain syvenee hauduttaessa.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapata

Ainekset

600
g
naudanlihaa (sisä-, paahto-, ulko- tai kulmapaistia)
2
porkkanaa
4–6
pientä keltasipulia tai salottisipulia
3–4
valkosipulinkynttä
200
g
tuoreita herkkusieniä
1–2
rkl
ruokaöljyä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
2
rkl
lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua timjamia
3–4
dl
punaviiniä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha 2 x 2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta sipulit säilyvät kokonaisina. Leikkaa suuremmat sipulit kahtia ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Puhdista herkkusienet.
  2. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla ja ruskista lihat 2–3 erässä. Siirrä ruskistunut erä pataan. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.
  3. Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen desilitralla vettä, ja kaada liemi pataan.
  4. Nosta pata liedelle ja lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset lähes peittyvät.
  5. Kun pata kiehahtaa, laske lämpöä hieman alle keskilämmön. Nosta kansi päälle ja anna ruuan hautua lihan sitkeydestä riippuen 1–1 1/2 tuntia. Sekoittele välillä. Lisää tarvittaessa. suolaa. Padan voi hauduttaa myös uunissa kannen alla 150 asteessa.

Vinkit!

  • Murea sisä- ja paahtopaisti maksavat enemmän kuin hieman sitkeämmät ulko- ja kulmapaisti. Rauhallinen haudutus pehmentää kaikki lihalaadut.
  • Varaa sisä- ja paahtopaistin hauduttamiseen aikaa noin 1 tunti ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1 1/2 tuntia.
  • Hauduta aina kannen alla ja tarkista silloin tällöin nesteen määrä padassa. Lisää tarvittaessa vettä tai viiniä.
  • Jos pata tuntuu lopuksi liian nestemäiseltä, ota kansi pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua ilmaan padan poreillessa. Lisää suola vasta lähes valmiiseen pataan.

Kannattaa kokeilla

  • Käytä naudanlihan sijaan lampaanpaistia.
  • Voit korvata punaviinin kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla. Jätä silloin vehnäjauhot pois, sillä murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu fetajuusto.
  • Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä, jonka voi valmistaa fondista tai liemikuutiosta.
  • Korvaa osa lihasta juureksilla: sellerillä, palsternakalla ja lantulla. Jätä juurekset reiluiksi paloiksi ja leikkaa liha puolestaan melko pieneksi, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.
  • Tuo pataan hieman tulista vivahdetta lisäämällä ripaus chiliä ja viilennä lopputulos nokareella paksua jogurttia, ranskankermaa tai smetanaa.
  • Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen, resepti Marja Hautamäki, Oulu
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanalaatikko

Ainekset

2
kg
porkkanaa
Riisipuuro
2
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
tl
suolaa
1
l
maitoa
Lisäksi
4
rkl
siirappia
1–2
tl
suolaa
lusikan kärjellinen
valkopippuria
(lusikan kärjellinen
jauhettua muskottipähkinää)
loraus
kuohukermaa
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
muutama
voinokare

Työvaiheet

  1. Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat.
  2. Keitä riisipuuro. Kiehauta ensin vesi. Lisää riisiryynit ja anna niiden imeä vesi pienellä lämmöllä. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita puuroa silloin tällöin. Pidä lämpö pienellä, jotta puuro ei pala pohjaan. Tarkista riisipussista kypsymisaika.
  3. Lisää jäähtyneeseen puuroon soseutetut porkkanat ja muut aineet ja sekoita hyvin vatkaten. Kaada voideltuihin vuokiin. Lisää pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Linssi-porkkanalaatikko

Ainekset

3
dl
punaisia linssejä
6
dl
vettä
kasvisliemikuutio
½
kg
porkkanoita
4
valkosipulinkynttä
1
pkt (270 g)
fetaa
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
1
tl
Herbes de Provence yrttiseosta
mustapippuria
suolaa
Päälle
pala
valkoista leipää
100
g
pähkinöitä
mustia oliiveja

Työvaiheet

  1. Keitä linssejä kasvisliemessä noin 10 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta porkkanat, kuori ja murskaa valkosipulit, kuutioi feta.
  3. Sekoita keitettyjen linssien joukkoon, porkkanaraaste, valkosipulimurska, feta ja mausteet. Levitä seos uunivuokaan.
  4. Murenna leipä ja pähkinät monitoimikoneessa. Murenna seos vuoan pintaan. Koristele oliiveilla.
  5. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Pienimmissä annosvuoissa laatikko kypsyy puolessa tunnissa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurilaatikko

Ainekset

¾
dl
kokonaisia, esikeitettyjä ohrasuurimoita
400
g
punajuuria
1-2
valkosipulinkynttä
200
g
fetajuustoa
1
prk (200 g)
kermaviiliä tai ranskankermaa
2
tl
sinappia
1
tl
kuivattua timjamia
3-4
tl
suolaa tai maun mukaan
5-7
dl
maitoa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita esikeitetyt ohrasuurimot likoamaan kylmään, runsaaseen veteen edellisenä iltana. Liota yön yli ja valuta siivilässä ennen ruuanvalmistusta.
  2. Kuori ja raasta raa'at punajuuret. Kuori ja purista valkosipulinkynnet.
  3. Kuutioi feta.
  4. Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää maitoa, mikäli seos on liian paksua. Se saa olla melko löysää, sillä suurimot imevät nestettä vielä paistovaiheessa.
  5. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

Vinkki! Voit valmistaa laatikon myös esikeitetyistä punajuurista. Paistoaika on tällöin 40-60 minuuttia ja maidon määrä 5-6 dl.

Kommentit (0)