
Hiljakseen hautuvasta paistista, suolakurkuista ja aurajuustosta syntyy syntisen herkullinen pata.
Mysi Lahtinen kertoi moskovanpadan synnystä Kodin Kuvalehdessä vuonna 2006 näin:
”Valmistin tätä pataa ensi kerran ystävillemme, jotka tulivat Leningrad Cowboysin konsertista Senaatintorilta jatkoille. Padan nimi juontaa juurensa esityksen pönäköistä neuvostoeversteistä.”
Mysi Lahtisen moskovanpata
Ainekset
Työvaiheet
- Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta.
- Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja laita siivilään valumaan. Säästä liemi.
- Sulata padassa voi. Paista sipuleita viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
- Lisää pippurit. Paista vielä hetki, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
- Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
- Ripota vehnäjauhot lihakuutioitten päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Murustele juusto liemeen. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
- Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
- Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoitten kanssa.
Olipas herkullista! Ensi kerralla tosin jätän suolakurkkuliemen pois, tuli aika tuima suola.
Tämä on todella herkullinen. Jätin kans toisella kerralla tehtäessä suolakurkkuliemen pois. Juuri edellisen kommentoijan mainitseman liiallisen suolan takia. Muuten ihan parhautta talveen!
Olen valmistanut muutaman kerran ja on kyllä niin herkullista?
Muuten hyvä, mutta Neuvostoliitossa ja nykyäänkin, on tuo sinihomejuusto hyvin kaukainen käsite. Kun taas suolakurkkuja ja smetanaa on saanut Suomesta aina.
Mitenkähän nyhtökaura toimii ?
Varmasti herkullista. En tosin tiedä onko tuo sinihomejuustoa aivan tarpeellista tässä. Aurajuusto ei kuullosta kovinkaan venäläiseltä. Nyt kuitenkin saatiin selville nimen tausta.
No tuohan on
Stroganoffin resepti.
Tuo sinihomejuusto on aivan ehdoton tässä padassa. Tosin ruokailijat eivät sitä hoksaa että padassa on kasa sinihomejuustoa, Aura on tässä parasta.
Todella upea pata!! Kaikki joille olen tätä tehnyt ovat olleet onnesta sekaisin:)
Erittäin makoisa pata ja tulee tehtyä uudestaankin. Vaihdoin tuon auran savuporotuorejuustoon joka toimii kans.