Resepti Tiina Rinkinen ja Kiia Renko Kuva Sami Repo
Paketista karjalanpaistia saa edullista ruokaa. Kypsyminen vie aikaa, mutta ateria syntyy melkein itsestään. Lihasta tulee mureaa, kun sen antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen ruskistusta.
Paketista karjalanpaistia saa edullista ruokaa. Kypsyminen vie aikaa, mutta ateria syntyy melkein itsestään. Lihasta tulee mureaa, kun sen antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen ruskistusta.

Karjalanpaisti on klassikkoruoka, joka kuuluu usein pitopöytään ja juhliin. Koska tahansa sitä tarjotaankin, uskolliset ystävät ilahtuvat aina yhtä paljon.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Murea karjalanpaisti

Ainekset

1
kg
karjalanpaistilihaa
2
sipulia
3
porkkanaa
2
tl
suolaa
10
maustepippuria
2
laakerinlehteä
vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi. Ruskista lihapalat ja kasvikset pienissä erissä.
  2. Sekoita ainekset padassa. Kaada päälle vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
  3. Kypsennä 125 asteessa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli. Peitä halutessasi kypsymisen loppuvaiheessa kannella.
  4. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa.

Vinkki! Pyydä kaupasta ydinluita mukaan ja anna niiden muhia padassa karjalanpaistin kanssa. 

Kommentit (3)

Vierailija

Maustepippuria????

Vierailija

Totta kai maustepippuria!

Vierailija

On paras ohje

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.

Pehmeän kerrospikkuleivän täyte on kirpeää lime curdia. Jos haluat oikaista, osta valmista sitruuna- tai limettitahnaa.

Annoksia
noin 12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettikeksit

Ainekset

110
g
voita
1
dl
tomusokeria
1
munanvalkuainen
½
limetin kuori
½
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kookoskermaa
tomusokeria koristeluun
Lime curd
2
limettiä
2
munankeltuaista
1
dl
sokeria
30
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota voi ja tomusokeri kulhossa vaahdoksi. Vatkaa valkuainen kevyesti ja lisää voivaahtoon.
  2. Raasta limetin kuori ja lisää se sekä vaniljasokeri vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan. Sekoita myös kookoskerma taikinaan.
  3. Jauhota työpöytä ja kauli taikina ½ cm paksuksi levyksi. Ota levystä pyöreällä (halkaisija noin 6 cm) muotilla 24 kiekkoa. Ota 12 kiekosta keskiosa pienemmällä muotilla pois. Paista keksejä uunissa 10-12 minuuttia, kunnes keksien reunat saavat hiukan vaaleanruskeaa väriä.
  4. Valmista keksien jäähtyessä lime curd. Pese ja raasta limettien kuoret. Purista mehu pieneen kulhoon.
  5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vesihauteessa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ohuena nauhana limetin mehu koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes vaahdon rakenne paksuuntuu.
  6. Ota kulho pois vesihauteesta ja lisää huoneenlämpöinen, kuutioitu voi sekä kuoriraaste. Vatkaa taas, kunnes voi on sulanut tahnaan.
  7. Kaada tahna puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.
  8. Kokoa keksit. Levitä keksin sisäpinnalle keskiosaan noin teelusikallinen lime curdia ja paina reiällinen keksi kevyesti päälle niin, että tahna nousee hiukan reiästä ylös. Siivilöi tomusokeria pinnalle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Moussekakku on rennon koristelijan riemuvoitto. Nyt ei pyritä sileään.
Moussekakku on rennon koristelijan riemuvoitto. Nyt ei pyritä sileään.

Pieni mutta täyteläinen suklaajuustokakku on todella maukas ja riittoisa. Se sopii myös vegaaneille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Annoksia
20
Valmistusaika
40 min + 10 t hyytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen suklaajuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
gluteenittomia ja vegaanisia digestivekeksejä (esim. Schär)
50
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
2
tl
espresso-pikakahvijauhetta
Suklaamousse
1
dl
vahvaa kahvia
1
dl
kauramaitoa (esim. Oatly iKaffe)
2
ps (à 4 g)
Vegegel-jauhetta
200
g
vegaanista tummaa suklaata (esim. Fazer Premium)
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpro)
1
prk (150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly påmackan)
¾
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
Viimeistelyyn
20
g
vegaanista suklaata rouhittuna
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Mittaa murujen joukkoon kylmä rasva ja pikakahvijauhe. Sekoita tasainen taikina.
  2. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (Ø 18 cm) leivinpaperilla. Kumoa keksiseos vuokaan. Taputtele se vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Mittaa kahvi ja kauramaito kattilaan. Lisää Vegegel-jauhe. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kuplahtaa kerran ja muuttuu väriltään kirkkaaksi. Nosta liedeltä. Anna jäähtyä muun täytteen valmistuksen ajan.
  4. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Vatkaa soijakerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
  6. Lisää huoneenlämpöinen suklaa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa sitten joukkoon Vegegel-liuos.
  7. Kaada suklaamousse pohjan päälle vuokaan. Muotoile pinta lusikalla kauniin huolettomaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
  8. Viimeistele suklaarouheella ja syötävillä kukilla.

Vinkki! Kakkuun on käytetty Fazerin Premium-suklaata, joka on valmistettu ilman maitoa. Tuotteessa on kuitenkin maininta, että se saattaa sisältää maitojauhetta tuotantolinjan jäämien vuoksi. Kakun pinnalla on syötäviä pelargonin kukintoja, joita tuottaa esimerkiksi Mimis.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.

Raparperi ja mansikka ovat klassikkoyhdistelmä, nyt jugurtilla raikastetun pannacotan päällä.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttipannacotta & paahdettua raparperia ja mansikkaa

Ainekset

Pannacotat
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
400
g
turkkilaista jugurttia
Paahdetut raparperit ja mansikat
½
l
raparperia paloiteltuna
½
l
mansikoita
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Upota liivatelehdet likoamaan reiluun kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  2. Kuumenna kerma sokerin ja kardemumman kanssa kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja pudota kermaseokseen. Liuota sekoitellen. Anna kermaseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon jugurtti. Kaada seos yhteen isoon lasikulhoon tai kahdeksaan pieneen jälkiruokamaljaan.
  3. Anna pannacotan jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään.
  4. Kuori raparperinvarret kevyesti ja paloittele noin kahden sentin pituisiksi paloiksi. Poista mansikoiden kannat ja halkaise isot mansikat kahtia. Sekoita raparperien ja mansikoiden joukkoon kulhossa sokeri ja kaada ainekset sitten leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Paahda raparperia ja mansikkaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Lusikoi paahdettua raparperia ja mansikoita hyytyneen pannacotan päälle varovasti.

Kommentit (0)

Resepti Leena Almgrén Kuva Tiiu Kaitalo
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.

Kuusenkerkkäkakkuun tarvittavaa siirappia voi tehdä itse ja ostaa kaupasta. Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + kakun hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusenkerkkäjuustokakku

Ainekset

Pohja
250
g
gluteenittomia keksejä
100
g
margariinia
(tilkka vadelmamehua)
Täyte
250
g
maitorahkaa
200
g
tuorejuustoa
dl
kuusenkerkkäsiirappia
1-1½
dl
sokeria
½
dl
sitruunamehua
5
liivatelehteä
2
dl
kuohukermaa
Koristelu
kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkäsiirappi
1
l
kuusenkerkkiä
2
l
vettä
4
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo tai leivinpaperisuikale.
  2. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata margariini ja lisää keksimurskan joukkoon. Painele muruseos vuoan pohjalle. Voit kostuttaa pohjaa vadelmamehulla.
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään. Makeuta seos kuusenkerkkäsiirapilla ja sokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  4. Lämmitä sitruunamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatelehdet sitruunamehuun. Kaada liivate-mehuseos rahka-tuorejuustoseokseen ohuena nauhana. Sekoita samalla. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai kuusenkerkkäsiirappia.
  5. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle. Anna kakun hyytyä vuoassa jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Koristele kakku kuusenkerkillä.

Kuusenkerkkäsiirappi

  1. Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
  2. Siivilöi kerkät seuraavana päivänä. Keitä kerkkiä vedessä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
  3. Laita keitinvesi kattilaan. Sitä pitäisi olla noin litra. Lisää sokerit. Keitä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, voit vähentää keittoaikaa.

Kommentit (0)