Resepti Teresä Välimäki ja Johanna Lindholm Kuva Jarmo Österman

Sienet säilyvät hyvinä vähintään kaksi viikkoa.

Annoksia
3 dl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut kantarellit

Ainekset

300
g
tuoreita kantarelleja
1
dl
rypsiöljyä (+ 1 rkl)
½ dl valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
rkl
hunajaa
Lisäksi
puhdas noin 3 dl:n vetoinen lasipurkki

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja haihduta niistä neste kuumalla paistinpannulla. Lisää sitten 1 rkl rypsiöljyä ja ruskista sieniä vielä hetki.
  2. Nosta pannu liedeltä ja jäähdytä.
  3. Sekoita kulhossa rypsiöljyn joukkoon etikka, suola, inkivääri ja hunaja. Sekoita, kunnes suola ja hunaja ovat liuenneet.
  4. Kumoa sienet marinointiliemen joukkoon ja sekoita hyvin.
  5. Laita puhtaaseen purkkiin ja sulje purkki. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
  6. Sienet säilyvät hyvinä vähintään kaksi viikkoa.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-aprikoosisose

Ainekset

1
kg
porkkanaa
400
g
kuivattuja aprikooseja
tuoretta inkivääriä
3
dl
appelsiinimehua
Liemi
1
dl
appelsiinimehua
½
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Laita kuoritut ja paloitellut porkkananpalat kattilaan.
  2. Lisää joukkoon aprikoosit, peukalonpään kokoinen hienonnettu inkivääri ja appelsiinimehu. Keitä kannen alla, kunnes porkkanat ovat pehmeitä, eli noin 20 minuuttia. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  3. Mittaa liemen appelsiinimehu ja etikka kattilaan. Kiehauta. Lisää hillosokeri kattilaan samalla sekoittaen. Lusikoi joukkoon porkkana-aprikoosisose. Kiehauta.
  4. Annostele sose puhtaisiin purkkeihin tai pakasta pieniin rasioihin.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut porkkanat

Ainekset

1
kg
porkkanoita
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
voita
2
appelsiinia
1
dl
juoksevaa hunajaa
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa porkkanat reiluiksi tikkupaloiksi.
  2. Paahda pinjansiementen pintaan kasarilla muutaman minuutin ajan väriä. Ota siemenet lautaselle odottamaan tarjoilua.
  3. Lisää kasariin nokare voita. Lisää porkkanat. Purista joukkoon puolentoista appelsiinin mehu. Lisää hunaja ja anikset. Keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
  4. Jäähdytä liemessään ja tarjoa kylmänä lisäkkeenä pinjansiemenillä ja appelsiinilohkoilla koristeltuna.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)