
Tässä raparperipiirakassa on kerroksittain hyvää: piimällä mehevöitetty pohja, runsaasti raparperia, hapanta rahkatäytettä ja pinnalla vielä taikinamuruja. Piirakka on lisäksi superhelppo tehdä, joten ei ihme, että juuri tästä ohjeesta on tullut jo klassikko.
Mehevä piimä-raparperipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä hetken. Huuhtele raparperinvarret ja pilko ne noin sentin viipaleiksi. Raparperia ei tarvitse kuoria.
- Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi seos sormin murumaiseksi. Siirrä seoksesta kolmasosa toiseen kulhoon.
- Riko munan rakenne ja sekoita se piimän joukkoon. Lisää piimä-kananmuna-seos muruseoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi puuhaarukalla.
- Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle raparperinpalat.
- Riko täytteen kananmunien rakenne haarukalla ja lisää joukkoon rahka/jugurtti, sokeri ja vanljasokeri/raastettu sitruunankuori. Kaada seos raparperien päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
- Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Jos pohja jää kosteaksi, siirrä piirakka ritilälle, käännä uuni alalämmölle ja pidä piirakkaa vielä hetki uunissa.
- Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista.
- Piirakka säilyy jääkaapissa 3–4 päivää. Piirakan voi myös pakastaa.
Vinkkejä!
- Rahkan voi korvata millä tahansa hapanmaitotuotteella kuten kermaviilillä ja paksulla jugurtilla.
- Sokerin voi korvata kokonaan tai osittain fariinisokerilla, jolloin mausta tulee hieman kinuskinen.
- Osan vaniljasokerista voi korvata kardemummalla. Pohjan mausteeksi sopii myös hienonnettu inkivääri.
Lue myös juttu:
OOOH, nam! Tuota taytyy kokeilla taalla kaukana Ameriikan maalla! Millahan voisin korvata rahkan...? Kun sita ei tunnu loytyvan mistaan taalla...eika piimaakaan oikeesti loydy, vain kefiiria, ruotsalaista, mutta aika laheltahan sekin kuitenkin liippaa, saattais ehka kelvatakin...? Ei nama jenkit mitaan hyvan paalle tieda mitaan, mokomat. Ja viela yksi kysymys: meneeko pieleen jos kayttaa jonkunlaisia gluteenittomia jauhoja tavallisen vehnajauhon sijaan? Joko tavallista gluteenitonta vehnajauhoa tai vaikka riisijauhoa? Mantelijauhoa? Kookosjauhoa?
menee.
On se vaan niin hyvää,täyteläistä ja suussa sulavaa.
Kolme kertaa olen tehnyt ja aina vaan maistuuuuuuu.
Olen vuosia jo tehnyt tällä ohjeella omenapiirakkaa ja nyt oli pakko kokeilla myös tätä versiota. Toimii hyvin myös raparperilla! Ja toki on nopeampi valmistaa, kun ei tarvitse kuoria ja asetella omenan lohkoja.
Mulla ollut ohje jo vuosia,menee nimellä unelmatorttu.Täytteeksi käy muukin kuin raparperi esim puolukka.ei ole pakkaseen ehtinyt syöty heti.
Amerikansuomalainen, nyt on Elli-nimistä "rahkaa" saatavilla jogurttihyllyllä. Kovin se on vetistä vaan kai siitä suodattimen kanssa saa tarpeeksi paksua (kayta hera leivän leipomiseen, tulee hyvää!).
Terveisin FloridaFinn
Tämä on siis sama kuin Maisemakahvilan raparperipiirakan. Nimi vain on muutettu.
Minä tunnen tämän kirkonkylän rahkapiirakkana
Amerikansuomalainen, venäläisten kirjoittamista amerikkalaisista ruokablogeista päätellen rahkaa on siellä myytävänä kaupoissa joissa myydään venäläisiä ja puolalaisia elintarvikkeita. Venäjäksi rahka on tvarog ja puolaksi twaróg. Ne ovat yleensä melko rasvaisia ja sopivat hyvin esim rahkapiirakoiden leivontaan. Itse käytän puolalaista 10% rahkaa joka on "karheampaa" kuin Suomessa nykyään myytävä keskieurooppalaistyylinen rahka. Kefiiri sopii hyvin korvaamaan piimän. Käytän sitä usein esim. piimäkakkuun ja piimäohukaisiin. Kreikkalaistyyppistä jogurttia USA:ssa on ollut myynnissä jo kauan joten mikäli rahkaa ei löydy voi käyttää sitä. Rahkaa voi myös valmistaa itse.
Laitan usein mantelijauhoja kakku- ja piirakkataikinoihin korvaamaan osan vehnäjauhoista. Mikäli kohoaminen on tärkeä kakun onnistumiselle ja rakenteelle käytän vain vehnäjauhoja. Tässä ohjeessa kohoaminen ei liene hyvin tärkeää? Onnistuu varmaan gluteenittomilla vehnäjauhoja korvaamaan tarkoitetuilla jauhoilla mutta uskoisin että vaikka 1/3 voi laittaa mantelijauhoa. Muruihin voidi laittaa sekaan gluteenittomia kaurahiutaleita.
Amerikansuomalainen ja muut siellä asuvat! Toivottavasti rahkaongelma saatiin ratkaistua. Tässä seuraavassa on vähän tietoa puolalaisesta rahkasta. https://www.polishfoodandgifts.com/farmer-cheese-white-cheese-twarog-quark/
Ohjeessa on piimää ja rahkaa. Miksi siis on sekä soodaa että leivinjauhetta?