Tämä raparperipiirakka katoaa pelliltä nopeasti.
Tämä raparperipiirakka katoaa pelliltä nopeasti.

Mehevistä mehevimmän raparperipiirakan salaisuus on nopeasti sekoitettavassa pohjassa, ronskeissa raparperinpalasissa ja happamassa täytteessä. Piirakkaa tulee kerralla pellillinen, mutta ei hätää: jos se ei tule heti syödyksi, piirakan voi pakastaa.

Oletko kuullut maisemakahvilan raparperipiirakasta? Kyse on piimäpohjaisesta piirakasta, johon tulee täytteeksi raparperia ja rahkaa. Ei siis mitään mullistavaa, mutta jotain erityistä piirakassa täytyy olla, koska piirakan tuntuvat tietävän kaikki – paitsi minä.

Työkaveri kertoi tehneensä piirakkaa ainakin 50 kertaa, ja onnistuneensa aina. Googlessa maisemakahvilan raparperipiirakka -haulla tulee yli 10 000 osumaa. Silti juuri tämä raparperipiirakka oli itselleni vieras, ja törmäsin siihen ensimmäistä kertaa vasta nyt, kun KK:n bloggaaja Anni Lehto jakoi ohjeen Ruususuu ja Huvikumpu -blogissaan.

Maisemakahvilan raparperipiirakka -nimi tulee ilmeisesti siitä, että herkkua on saanut hämeenkyröläisestä kesäkahvilasta.

Pakkohan tätä hypetettyä leivonnaista oli kokeilla! Ja kyllä, piirakka maistuu mahtavalta. Raparperin kirpakkuus ja rahkatäyte sopivat täydellisesti yhteen, ja kokonaisuus on valloittavan mehevä.

Nypi ja sekoita – vatkainta ei tarvita

Piirakka on todella helppo valmistaa, eikä taikinaa vaahdoteta missään vaiheessa. Vatkainta ei siis tarvita, mutta kulhoja ja kuppeja kuluu leipoessa useampi. Taikinan pohjana on muruseos, joka tehdään nyppimällä kuivat aineet voisulaan. Osa muruseoksesta ripotellaan piirakan pinnalle ja pohjataikinaan sekoitetaan piimä ja kananmuna. Yhden lisäyksen tein, sillä lisäsin muruseokseen hieman suolaa. Se tekee rakenteesta vieläkin paremman ja syventää makuja.

Alkuperäisen ohjeen täyte tehdään rahkasta, mutta siihen voi käyttää jääkaapista myös jugurtin loput ja kermaviilit. Sekoitin kokeilumielessä piirakan toiselle puolelle omien marjapiirakoideni luottotäytteen, johon tulee turkkilaista jugurttia ja raastettua sitruunankuorta. Lopputulos oli erinomainen, juuri sopivasti sitruunainen eikä niin makea. Lisäsin myös tämän vaihtoehdon jutun lopusta löytyvään piirakkaohjeeseen.

Kokeile rahkatäytteen tilalla turkkilaista jugurttia ja raastettua sitruunankuorta.

Raparperia ei kannata pilkkoa turhan pieniksi paloiksi, sentin viipaleet ovat hyviä. Pellilliselle menee raparperia noin litra eli noin 500–600 grammaa. Enemmänkin voi laittaa, jos taikinaan uhkaa jäädä raparperittomia aukkoja.

Piirakka on tuhti, ja sen pohja saattaa jäädä helposti kosteaksi. Vetäisin siksi piirakan paistamisen loppuvaiheessa ritilälle ja annoin sen olla uunissa alalämmöllä vielä 5 minuuttia. Piirakan rakenne pysyi mehevänä eikä pinta enää paistunut, mutta pohja sai juuri tarvitsemansa lisälämmön.

Ei kuivu pakkasessa ja kestää hyvin kuljettamista

Piirakka on niin mehevä, ettei se kaipaa seurakseen välttämättä mitään. Toki vaniljakastike ja jäätelö toimivat raparperipiirakan kanssa aina. Itse tein oheen mansikkakompotin: pilkoin mansikoita kattilaan, lisäsin hieman sokeria ja annoin kiehahtaa. Lopuksi silppusin joukkoon runsaasti tuoretta minttua. 

Piirakasta saa 24 reilunkokoista palaa eli siitä todella riittää isolle porukalle. Onneksi piirakka säilyy jääkaapissa hyvänä 3–4 päivää, ja sen voi pakastaa. Piirakka on myös oiva tuliainen, koska se kestää hyvin kuljettamista.

Pilko raparperia kesällä pakkaseen ja leivo piirakkaa myös talvella.

Piirakka onnistuu mainiosti myös pakastetuista raparpereista, joten juuri nyt kannattaa napata reilusti raparperia ja pilkkoa sitä talven varalle pakkaseen.

Tee piimä-raparperipiirakka tällä ohjeella!

Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.
Mehevin lohi on juuri sopivasti punervaa.

Uunilohi on yksi rakastetuimmista kotiruuista. Kolmella niksillä vältät kalan ylikypsentämisen ja saat tutusta ruokalajista entistäkin mehukkaamman.

1. Kypsennä miedolla lämmöllä

Säädä uuni 150 asteeseen. Matalassa lämmössä kala muhii kypsäksi lempeästi. Jos haluat pinnan ruskistuvan, käytä 200 asteen lämpöä ja lyhennä kypsennysaikaa.

2. Odota hetki

Käytä pehmeän makuista merisuolaa ja anna sen imeytyä kalan pintaan 10 minuuttia ennen kypsentämistä.

3. Anna punertaa

Valmiin lohen täydellinen sisälämpötila on 42–50 astetta. Digitaalinen paistolämpömittari helpottaa arviointia. 42-asteinen kala punertaa sisältä reilusti. 50-asteinen on kypsää, mutta mehevää. Yli 60-asteisesta kalasta tulee ylikypsää ja kuivaa.

Tee perinteinen uunilohi tällä reseptillä – löydät ohjeesta myös kolme ihanaa maustamisvinkkiä!

Artikkeli jatkuu alapuolella
Perinteinen uunilohi
Resepti
Perinteinen uunilohi

 

Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.
Omenamuffinit sopivat erinomaisesti pitkille aamiaisille ja iltapäiväkahveille. Ne valmistuvat lähes yhtä nopeasti kuin pannullinen kahvia.

Syksyn nopeimmat ja helpoimmat muffinit maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Mehevyyden takaa omenasose ja maku on ihanan maustekakkumainen.

Huikea omenakausi jatkuu aina vaan ja mehukkaita omppuja riittää vieläkin soseeksi ja piirakaksi!

Näihin muffineihin saa omenasosetta kulutettua mahtavalla tavalla: sose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa. Omenasoseen ansiosta taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus.

Helppojen muffinien kaava: sekoita, pyöräytä, paista

Muffineihin on helppo ihastua, koska työvaiheita on vain muutama: sulata rasva (tai käytä öljyä, jolloin tämänkin vaiheen voi unohtaa), sekoita kuivat aineet ja pyöräytä sekaisin soseen kanssa. Taikinaa ei kannata sekoittaa yhtään ylimääräistä, ettei se sitkisty.

Omenasoseesta tehdyt muffinit ovat maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia.

Nämä omppumuffinit maustoin perinteisesti kanelilla ja kardemummalla. Jauhoina käytin tummaa gluteenitonta jauheseosta sekä gluteenittomia kauraleseitä.

Sain siis muffineista kätevästi maidottomia, kananmunattomia ja gluteenittomia. Muffineista tulee tietysti herkullisia myös käyttämällä tavallisia vehnäjauhoja ja pieniä kaurahiutaleita.

Muffinit säilyvät mehevinä useita päiviä

Samaan tapaan kuin suosituissa mustikkamuffineissa, myös näissä muffinin pinta on ihanan rapea juuri paistamisen jälkeen. Jos rapeuden kanssa ei ole niin tarkka, näitä muffineita kelpaa jemmata pari päivää: muffinien mausteinen maku vain syvenee ja muffinien rakenne säilyy hyvänä ja kosteana.

Jos muffinit haluaa pakastaa, kannattaa käyttää isoja vuokia, jotta muffinit eivät kuivahda.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Supernopeat omenamuffinit
Resepti
Supernopeat omenamuffinit