Tämä raparperipiirakka katoaa pelliltä nopeasti.
Tämä raparperipiirakka katoaa pelliltä nopeasti.

Mehevistä mehevimmän raparperipiirakan salaisuus on nopeasti sekoitettavassa pohjassa, ronskeissa raparperinpalasissa ja happamassa täytteessä. Piirakkaa tulee kerralla pellillinen, mutta ei hätää: jos se ei tule heti syödyksi, piirakan voi pakastaa.

Oletko kuullut maisemakahvilan raparperipiirakasta? Kyse on piimäpohjaisesta piirakasta, johon tulee täytteeksi raparperia ja rahkaa. Ei siis mitään mullistavaa, mutta jotain erityistä piirakassa täytyy olla, koska piirakan tuntuvat tietävän kaikki – paitsi minä.

Työkaveri kertoi tehneensä piirakkaa ainakin 50 kertaa, ja onnistuneensa aina. Googlessa maisemakahvilan raparperipiirakka -haulla tulee yli 10 000 osumaa. Silti juuri tämä raparperipiirakka oli itselleni vieras, ja törmäsin siihen ensimmäistä kertaa vasta nyt, kun KK:n bloggaaja Anni Lehto jakoi ohjeen Ruususuu ja Huvikumpu -blogissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maisemakahvilan raparperipiirakka -nimi tulee ilmeisesti siitä, että herkkua on saanut hämeenkyröläisestä kesäkahvilasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakkohan tätä hypetettyä leivonnaista oli kokeilla! Ja kyllä, piirakka maistuu mahtavalta. Raparperin kirpakkuus ja rahkatäyte sopivat täydellisesti yhteen, ja kokonaisuus on valloittavan mehevä.

Nypi ja sekoita – vatkainta ei tarvita

Piirakka on todella helppo valmistaa, eikä taikinaa vaahdoteta missään vaiheessa. Vatkainta ei siis tarvita, mutta kulhoja ja kuppeja kuluu leipoessa useampi. Taikinan pohjana on muruseos, joka tehdään nyppimällä kuivat aineet voisulaan. Osa muruseoksesta ripotellaan piirakan pinnalle ja pohjataikinaan sekoitetaan piimä ja kananmuna. Yhden lisäyksen tein, sillä lisäsin muruseokseen hieman suolaa. Se tekee rakenteesta vieläkin paremman ja syventää makuja.

Alkuperäisen ohjeen täyte tehdään rahkasta, mutta siihen voi käyttää jääkaapista myös jugurtin loput ja kermaviilit. Sekoitin kokeilumielessä piirakan toiselle puolelle omien marjapiirakoideni luottotäytteen, johon tulee turkkilaista jugurttia ja raastettua sitruunankuorta. Lopputulos oli erinomainen, juuri sopivasti sitruunainen eikä niin makea. Lisäsin myös tämän vaihtoehdon jutun lopusta löytyvään piirakkaohjeeseen.

Kokeile rahkatäytteen tilalla turkkilaista jugurttia ja raastettua sitruunankuorta.

Raparperia ei kannata pilkkoa turhan pieniksi paloiksi, sentin viipaleet ovat hyviä. Pellilliselle menee raparperia noin litra eli noin 500–600 grammaa. Enemmänkin voi laittaa, jos taikinaan uhkaa jäädä raparperittomia aukkoja.

Piirakka on tuhti, ja sen pohja saattaa jäädä helposti kosteaksi. Vetäisin siksi piirakan paistamisen loppuvaiheessa ritilälle ja annoin sen olla uunissa alalämmöllä vielä 5 minuuttia. Piirakan rakenne pysyi mehevänä eikä pinta enää paistunut, mutta pohja sai juuri tarvitsemansa lisälämmön.

Ei kuivu pakkasessa ja kestää hyvin kuljettamista

Piirakka on niin mehevä, ettei se kaipaa seurakseen välttämättä mitään. Toki vaniljakastike ja jäätelö toimivat raparperipiirakan kanssa aina. Itse tein oheen mansikkakompotin: pilkoin mansikoita kattilaan, lisäsin hieman sokeria ja annoin kiehahtaa. Lopuksi silppusin joukkoon runsaasti tuoretta minttua. 

Piirakasta saa 24 reilunkokoista palaa eli siitä todella riittää isolle porukalle. Onneksi piirakka säilyy jääkaapissa hyvänä 3–4 päivää, ja sen voi pakastaa. Piirakka on myös oiva tuliainen, koska se kestää hyvin kuljettamista.

Pilko raparperia kesällä pakkaseen ja leivo piirakkaa myös talvella.

Piirakka onnistuu mainiosti myös pakastetuista raparpereista, joten juuri nyt kannattaa napata reilusti raparperia ja pilkkoa sitä talven varalle pakkaseen.

Tee piimä-raparperipiirakka tällä ohjeella!

Vierailija

Toimii myös puolukan,karpalon,karviaisen ja punaherukan kanssa. Loistavasti! Tämän piirakan puolukkaversiolla mieheni aikanaan hurmasi minut.

  • ylös 16
  • alas 10
Vierailija

Pääsiäisen aikaan vaihtaa raparperin tilalle säilykepersikkaa ja vähentää hiukan sokerin määrää rahkasta. Nam.

  • ylös 14
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla