Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-sienirisotto

Ainekset

1
l
puhdistettuja ruokasieniä (esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita)
1
salottisipuli
300
g
keltaista syyskurpitsaa (kuorittuna ja siemenet poistettuna)
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä
4
dl
risottoriisiä
2
dl
kuivaa valkoviiniä tai kuivaa sherryä
1
l
kuumaa kasvislientä
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn
1
rkl
voita
1
pkt (80 g)
ilmakuivattua kinkkua
tuoretta salviaa

Työvaiheet

  1. Esikäsittele puhdistetut sienet. Leikkaa ne pienemmiksi paloiksi tai viipaleiksi. Kuullota kuumassa pannussa niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Kuori ja silppua sipuli. Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. Leikka kurpitsan malto pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuumenna kattilassa voi ja öljy. Lisää sipuli ja kurpitsakuutiot. Kuullota hetki, mutta älä anna ainesten saada väriä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullottamista vielä hetki, kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää viini tai sherry. Keitä keskilämmöllä välillä sekoitellen, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  3. Lisää sitten kuullotetut sienet ja kuumaa kasvislientä aina muutama kauhallinen kerrallaan. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, sekoittele silloin tällöin. Lisää nestettä vasta kun edellinen erä on lähes täysin imeytynyt riisiin. Risoton kypsyminen vie noin 20 minuuttia.
  4. Valmiin risoton rakenne saa olla melko löysää ja riisin tulee jäädä sisältä vielä hieman napakaksi, al denteksi. Mausta valmis risotto suolalla ja pippurilla. Ota risotto pois levyltä, lisää 1 rkl voita ja hauduta kannen alla vielä hetki.
  5. Kuumenna paistinpannu ja paista kinkkuviipaleet omassa rasvassaan rapeiksi ja kauniin värisiksi. Nosta kinkkuviipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy. Viimeistele risotto murennetulla, ilmakuivatulla kinkulla ja tuoreella salvialla. Tarjoa heti.

Vinkki! Voit halutessasi jättää kurpitsan pois. Risoton voi valmistaa myös kuivatuista sienistä. Liota noin ½ dl kuivattuja sieniä haaleassa vedessä noin 30 minuuttia. Valuta. Silppua sienet ja säästä liotusliemi. Hyödynnä liemi risotossa. Lisää sienet risottoon valmistuksen alkuvaiheessa, heti kun viini on imeytynyt riisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.
Nahattomista broilerin fileepihveistä saa kätevästi tasakokoisia suikaleita saksimalla.

Tuttu kanapasta muuntuu vielä herkullisemmaksi smetanan, sitruunan ja dijoninsinapin avulla. Usko pois, annos ei kaipaa edes parmesaania.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kanapasta

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
1
rkl
öljyä
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rkl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
300
g
pastaa (esim. trottole)
Päälle
1
ps
kevätsipulia hienonnettuna
1
rkl
kapriksia
sitruunaa

Työvaiheet

  1. Ota broilerit huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet vinoviipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Paista broilerisuikaleet kuumalla pannulla öljyssä ahkerasti käännellen. Lisää sipuli ja anna kuullottua. Lusikoi joukkoon smetana. Alenna lämpöä ja hauduta kannen alla muutama minuutti.
  3. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu, sinappi, suola ja pippuri. Pyöräytä sekaisin.
  4. Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin.
  5. Yhdistä pasta ja kastike. Anna vetäytyä hetki kannen alla. Viimeistele annokset kevätsipulilla, kapriksilla ja sitruunalla.
Resepti Riikka Kaila Video Ninna Lindström
Lentävä lautanen -videolla syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pastasalaatti

Ainekset

4
dl
kuviopastaa
1
l
vettä ja 1 tl suolaa pastan keittämiseen
2
rkl
rypsiöljyä
10
kirsikkatomaattia
6
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (200 g)
salaatti- tai fetajuustokuutioita
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)
  2. Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.
  3. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.
  4. Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.
  5. Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.
Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.
Hyödynnä pakastimen perukoille unohtuneet vihannekset nopeassa pastassa.

Pakastevihannekset kypsyvät samassa kattilassa pastan kanssa. Yhtä nopeasti pannulla kiehahtaa erityisen maukas tomaattikastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pakastimentyhjennyspasta

Ainekset

2
l
vettä
300
g
pastaa
2
kasvisliemikuutiota
1
l
pakastevihanneksia esim. palkopapuja, herne-maissi-paprikaa tai vihannessekoitusta
1
pkt (200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kastike
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
4
rkl
tomaattien mausteöljyä
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoreita tai pakastettuja yrttejä: basilikaa, persiljaa, ruohosipulia tai timjamia
1
ruukku herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää liemikuutiot ja pasta. Keitä 5 minuuttia, sekoita välillä. Lisää kasvikset joukkoon ja keitä 3 minuuttia. Tarkista pastan kypsyys. Valuta pasta ja vihannekset.
  2. Yhdistä pastan kiehuessa tomaattikastikkeen ainekset tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhossa. Soseuta.
  3. Kaada kastike kuumalle pannulle ja kiehauta. Anna hautua 5 minuuttia. Sekoita joukkoon pasta ja vihannekset. Murenna päälle vuohenjuustoa ja lisää lopuksi tuoreita tai pakastettuja yrttejä.

Vinkki! Voit hyödyntää samaan pastaan pakastimesta myös katkaravut ja kalapalat

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Tästä lasagnesta riittää isolle porukalle!
Tästä lasagnesta riittää isolle porukalle!

Kasvislasagne on monivaiheinen, muttei vaikea valmistaa. Valitse astia, jonka voit nostaa suoraan uunista pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvis-vuohenjuustolasagne

Ainekset

1
pkt
lasagnelevyjä
Kasviskastike
1
kesäkurpitsa
2
porkkanaa
1
iso sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
pieni munakoiso
1
paprika
2
tlk (à 400 g)
tomaattimurskaa
2
kasvisliemikuutiota
1
tl
kanelia
½-1
tl
rouhittua mustapippuria
Juustokastike
50
g
voita tai margariinia
1
dl
voita tai margariinia
1
l
maitoa
200
g
juustoraastetta
1-2
tl
suolaa
1
tl
rouhittua viherpippuria
½
tl
muskottipähkinää
Pinnalle
2
dl
juustoraastetta
1
pötkö (noin 150 g)
vuohenjuustoa
oliiveja
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa, kuoritut porkkanat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi munakoiso ja leikkaa viipaleet suupaloiksi. Ruskista pannulla öljyssä.
  2. Halkaise paprika, poista siemenet, suikaloi ja paloittele. Kaada tomaattimurskat paistokasariin tai isoon kattilaan. Kuumenna liemikuutioiden kanssa.
  3. Kuullota loput kasvikset kolmessa erässä pannulla öljyssä. Lisää kasvikset tomaattimurskan joukkoon ja hauduta hiljalleen mausteiden kanssa kannen alla puolisen tuntia. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa.
  4. Keitä tällä välin juustokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kypsennä niitä hämmennellen muutama minuutti. Lisää maito vähän kerrallaan. Hämmennä koko ajan vispilällä, kunnes seos on kuumaa.
  5. Lisää juustoraaste vähän kerrallaan ja jatka kuumentamista, kunnes juusto on sulanut ja kastike saennut.
  6. Levitä ison lasagnevuoan pohjalle kerros kasviskastiketta. Levitä sen päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä lasagnelevyjen päälle kasviskastiketta, sen päälle juustokastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä. Täytä vuokaan 4-5 kerrosta.
  7. Jätä lasagnelevyt päällimmäiseksi, levitä niiden päälle juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Leikkaa vuohenjuusto ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet lasagnen päälle oliivien ja halkaistujen kirsikkatomaattien kanssa.
  8. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.