
Sieniretkeläinen on onnellisempi saaliistaan kotona, jos sienten käsittelyn aloittaa jo metsässä.
Siisti sienet jo metsässä
Työvaiheet
- Ota metsään mukaan pieni- ja ohutteräinen, jäykkäharjainen sieniveitsi, jolla puhdistus on helpointa. Kelpuuta kyytiin vain madottomia sieniä.
- Sieniretken saalis kannattaa kerätä muovipussiin vain hätätapauksessa, sillä siinä sienet liiskaantuvat herkästi. Kerää ne mieluiten ilmavaan koriin ja lajittele valmiiksi – hyvässä sienikorissa on lokeroita eri lajeille.
- Kotikeittiössä sienestäjän on syytä laittaa jäitä hattuun. Sieniä ei kannata ylikäsitellä, sillä käsittely heikentää niiden laatua. Keitä ja ryöppää vain sienet, jotka sitä vaativat, valuta ne hyvin lävikössä ja puristele ylimääräinen vesi huolella pois.
- Käsittele sienet mieluiten heti retken jälkeen ja säilö vain tuoreita sieniä. Jos haluat pakastaa saaliin, kuumenna puhdistettuja sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes niiden neste on haihtunut. Pakasta annospusseihin ja painele pussit litteiksi. Sienet voi pakastaa myös liemineen. Sienet ovat tällöin valmiita pakastukseen, kun ne ovat menneet kasaan ja nestettä on vielä pannulla.
- Tateista lähes kaikki ovat herkullisia, varsinkin kuvan herkkutatti. Vain sappitatti on liian kitkerä syötäväksi. Tatit kannattaa viipaloida tai paloitella kuivatusta ja pakastusta varten. Niistä saa herkullisia säilykkeitä.
- Suppilovahverot keräävät maasta paljon nestettä, joka on hyvä höyryttää pois pannulla. Ne sopivat hyvin kuivattaviksi ja pakastettaviksi, sellaisenaan käytettäväksi ja mausteliemiin säilöttäviksi.
- Vaaleaorakas on lievästi kitkerä sieni, jonka kitkeryys häviää ruuanvalmistuksessa. Se sopii höyrytettynä pakastettavaksi tai ohuina viipaleina kuivattavaksi.
- Lampaankääpä on mieto ruokasieni, jonka voi syödä sellaisenaan paistettuna. Kuivatusta varten se kannattaa viipaloida ja pakastusta varten paloitella, höyryttää ja pakastaa omassa nesteessään. Vanhoja, kellertäviä lampaankääpiä ei kannata käyttää kitkerän maun vuoksi.
- Miedot rouskut (pikku-, haapa-, kelta ja harmaarousku) pitää ryöpätä eli kiehauttaa kerran. Laita puhdistetut sienet kiehuvaan veteen, kiehauta nopeasti ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä.
- Kirpeät rouskut (karva-, kangas- ja mustarousku) vaativat 5–10 minuutin keittämisen ennen ruuanvalmistusta tai pakastamista. Kirpeät rouskut ovat parhaita suolaukseen. Käännä sivua ja kokkaa sienisaaliista herkullisia ruokia!
Ei voi olla että kvitten hilloon laitetaan 1dl kardemummaa!
Itse en tykkää että omenahilloa pilataan lisäämällä siihen mitään muuta pahaa makua.