Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sieniretkeläinen on onnellisempi saaliistaan kotona, jos sienten käsittelyn aloittaa jo metsässä.

Siisti sienet jo metsässä

Työvaiheet

  1. Ota siis metsään mukaan pieni- ja ohutteräinen, jäykkäharjainen sieniveitsi, jolla puhdistus on helpointa. Kelpuuta kyytiin vain madottomia sieniä.
  2. Sieniretken saalis kannattaa kerätä muovipussiin vain hätätapauksessa, sillä siinä sienet liiskaantuvat herkästi. Kerää ne mieluiten ilmavaan koriin ja lajittele valmiiksi – hyvässä sienikorissa on lokeroita eri lajeille.
  3. Kotikeittiössä sienestäjän on syytä laittaa jäitä hattuun. Sieniä ei kannata  ylikäsitellä, sillä käsittely heikentää niiden laatua. Keitä ja ryöppää vain sienet, jotka sitä vaativat, valuta ne hyvin lävikössä ja puristele ylimääräinen vesi huolella pois.
  4. Käsittele sienet mieluiten heti retken jälkeen ja säilö vain tuoreita sieniä. Jos haluat pakastaa saaliin, kuumenna puhdistettuja sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes niiden neste on haihtunut. Pakasta annospusseihin ja painele pussit litteiksi. Sienet voi pakastaa myös liemineen. Sienet ovat tällöin valmiita pakastukseen, kun ne ovat menneet kasaan ja nestettä on vielä pannulla.
  5. Tateista lähes kaikki ovat herkullisia, varsinkin kuvan herkkutatti. Vain sappitatti on liian kitkerä syötäväksi. Tatit kannattaa viipaloida tai paloitella kuivatusta ja pakastusta varten. Niistä saa herkullisia säilykkeitä.
  6. Suppilovahverot keräävät maasta paljon nestettä, joka on hyvä höyryttää pois pannulla. Ne sopivat hyvin kuivattaviksi ja pakastettaviksi, sellaisenaan käytettäväksi ja mausteliemiin säilöttäviksi.
  7. Vaaleaorakas on lievästi kitkerä sieni, jonka kitkeryys häviää ruuanvalmistuksessa. Se sopii höyrytettynä pakastettavaksi tai ohuina viipaleina kuivattavaksi.
  8. Lampaankääpä on mieto ruokasieni, jonka voi syödä sellaisenaan paistettuna. Kuivatusta varten se kannattaa viipaloida ja pakastusta varten paloitella, höyryttää ja pakastaa omassa nesteessään. Vanhoja, kellertäviä lampaankääpiä ei kannata käyttää kitkerän maun vuoksi.
  9. Miedot rouskut (pikku-, haapa-, kelta ja harmaarousku) pitää ryöpätä eli kiehauttaa kerran. Laita puhdistetut sienet kiehuvaan veteen, kiehauta nopeasti ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä.
  10. Kirpeät rouskut (karva-, kangas- ja mustarousku) vaativat 5–10 minuutin keittämisen ennen ruuanvalmistusta tai pakastamista. Kirpeät rouskut ovat parhaita suolaukseen. Käännä sivua ja kokkaa sienisaaliista herkullisia ruokia!

Kommentit (1)

roll the ball

To update to an electronic compass (updates as you turn it) and the altimiter/barometer, go with the Garmin etrex Summit HC.
- roll the ball
- impossible game

Resepti Sari Jauhiainen Kuva Jukka Rapo
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.

Rakkaushillo saa makeutta mansikasta ja tulisuutta cayennesta. 

Tämän hillon on kehittänyt KK:n lukija Sari. Hän kertoo hillon syntytarinasta näin:

"Ensimmäisen hilloni tein viime syksynä. Tykkään kokeilla enkä yleensä käytä reseptejä tai kirjoita mittoja ylös. Myös Rakkaushillo syntyi kokeilemalla. Tein sitä ensi kerran ystävieni häihin lahjaksi....

Annoksia
1 litra
Vaikeustaso
Helppo

Rakkaushillo

Ainekset

800
g
raparperia
600
g
vadelmia
600
g
mansikoita
1
dl
vettä
1
kg
hillosokeria
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½-1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit sentin paloiksi ja pilko marjat.
  2. Kiehauta vesi ja lisää raparperit ja marjat kattilaan. Keitä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. 
  3. Lisää hillosokeri ja mausteet kattilaan ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10–15 minuuttia.
  4. Soseuta hillo puunuijalla tai sauvasekoittimella siten, että hilloon jää vielä sattumia.
  5. Nosta hillo liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
  6. Purkita hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  7. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Rakkaushillo sopii erinomaisesti lettujen, pannarin ja jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Piia Arnould
Purkillinen viikunahilloa sisältää lupauksen tunnelmallisesta viini- ja juustoillasta.
Purkillinen viikunahilloa sisältää lupauksen tunnelmallisesta viini- ja juustoillasta.

Viikunahillo on maistuva ruokalahja. Hillon seuraksi sopivat voimakkaat juustot.

Annoksia
n. 6 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tähtianiksella maustettu viikunahillo

Ainekset

100
g
kuivattuja viikunoita
½
dl
vettä
3-4
tähtianista
500
g
tuoreita viikunoita
½
dl
omena- tai karpalomehua
2-3
rkl
sitruunanmehua
4
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi kuivat viikunat kattilaan. Lisää vesi ja anikset. Keitä kunnes vesi haihtuu.
  2. Pese ja pilko tuoreet viikunat kattilaan, mittaa sekaan mehut ja hillosokeri. Keitä 15 minuuttia.
  3. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin lasipurkkeihin. Jos haluat sileää hilloa, poista tähtianikset ja soseuta hillo sauvasekoittimella.
  4. Tarjoa hilloa esimerkiksi vanhan goudan, sinihomejuuston sekä pitkään kypsytetyn tawny-portviinin kanssa. Kokeile myös marsalaviiniä mustaleimaisen emmentalin kaverina.
  5. Hillo säilyy jääkaapissa useita viikkoja.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Istockphoto

Tähän reseptiin et tarvitse muuta kuin sitruunoita ja suolaa.

Jäikö Marokon-matkalta mieleen eksoottinen suolaisenkirpeä maku? Se oli todennäköisesti peräisin suolalla säilötyistä sitruunoista, joita on helppo tehdä itsekin.

Raasta kuorta salaatteihin

Suolaan säilötyt sitruunat käytetään kokonaan kuoresta hedelmälihaan, eikä niiden ohella...

Vaikeustaso
Helppo

Suolaan säilötyt sitruunat

Ainekset

6
luomusitruunaa
4
rkl
karkeaa merisuolaa

Työvaiheet

  1. Steriloi iso lasipurkki kiehauttamalla se vedessä tai kuumentamalla uunissa.
  2. Pese sitruunat hyvin juuresharjalla. Jos et käytä luomusitruunoita, ole erityisen tarkka. Lohko neljä sitruunaa neljään osaan ja purista kahdesta mehu.
  3. Lado lohkot purkkiin ja ripottele suolaa niiden päälle ja väleihin.
  4. Lisää purkkiin sitruunan mehu ja vettä niin paljon, että sitruunat juuri peittyvät.
  5. Sulje purkki ja anna tekeytyä pimeässä huoneenlämmössä noin kuukauden. Ravistele purkkia välillä. 
  6. Käytä valmiit sitruunat marokkolaisiin pataruokiin tai salaatteihin. Säilytä avattu purkki jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Ulla Wesamaa Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Karviaismarjahilloke

Ainekset

2
kg
puolikypsiä pienehköjä vaaleita tai tummia karviaismarjoja (suuret marjat sopivat pisteltyinä)
1
kg
sokeria
noin 5
dl
vettä
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Perkaa ja huuhdo marjat. Pane kattilaan vesi ja sokeri. Keitä, kunnes seos on lankamaista.
  2. Lisää sekaan peratut marjat ja kanelitanko. Kuumenna seosta hiljalleen ja anna sen kiehahtaa noin neljään, viiteen kertaan välillä kattilaa hellästi heilutellen.
  3. Kuori seoksen pinnalta vaahto. Kun marjat ovat muuttuneet kirkkaiksi, nosta kattila pois liedeltä ja heiluttele seosta edelleen hetken aikaa. Marjojen tulisi pysyä mahdollisimman ehjinä.
  4. Purkita hilloke kuumana puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje purkit heti. Säilö jäähtyneenä viileään ja pimeään paikkaan.

Kommentit (0)