Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Sieniretkeläinen on onnellisempi saaliistaan kotona, jos sienten käsittelyn aloittaa jo metsässä.

Siisti sienet jo metsässä

Työvaiheet

  1. Ota siis metsään mukaan pieni- ja ohutteräinen, jäykkäharjainen sieniveitsi, jolla puhdistus on helpointa. Kelpuuta kyytiin vain madottomia sieniä.
  2. Sieniretken saalis kannattaa kerätä muovipussiin vain hätätapauksessa, sillä siinä sienet liiskaantuvat herkästi. Kerää ne mieluiten ilmavaan koriin ja lajittele valmiiksi – hyvässä sienikorissa on lokeroita eri lajeille.
  3. Kotikeittiössä sienestäjän on syytä laittaa jäitä hattuun. Sieniä ei kannata  ylikäsitellä, sillä käsittely heikentää niiden laatua. Keitä ja ryöppää vain sienet, jotka sitä vaativat, valuta ne hyvin lävikössä ja puristele ylimääräinen vesi huolella pois.
  4. Käsittele sienet mieluiten heti retken jälkeen ja säilö vain tuoreita sieniä. Jos haluat pakastaa saaliin, kuumenna puhdistettuja sieniä pannulla ilman rasvaa, kunnes niiden neste on haihtunut. Pakasta annospusseihin ja painele pussit litteiksi. Sienet voi pakastaa myös liemineen. Sienet ovat tällöin valmiita pakastukseen, kun ne ovat menneet kasaan ja nestettä on vielä pannulla.
  5. Tateista lähes kaikki ovat herkullisia, varsinkin kuvan herkkutatti. Vain sappitatti on liian kitkerä syötäväksi. Tatit kannattaa viipaloida tai paloitella kuivatusta ja pakastusta varten. Niistä saa herkullisia säilykkeitä.
  6. Suppilovahverot keräävät maasta paljon nestettä, joka on hyvä höyryttää pois pannulla. Ne sopivat hyvin kuivattaviksi ja pakastettaviksi, sellaisenaan käytettäväksi ja mausteliemiin säilöttäviksi.
  7. Vaaleaorakas on lievästi kitkerä sieni, jonka kitkeryys häviää ruuanvalmistuksessa. Se sopii höyrytettynä pakastettavaksi tai ohuina viipaleina kuivattavaksi.
  8. Lampaankääpä on mieto ruokasieni, jonka voi syödä sellaisenaan paistettuna. Kuivatusta varten se kannattaa viipaloida ja pakastusta varten paloitella, höyryttää ja pakastaa omassa nesteessään. Vanhoja, kellertäviä lampaankääpiä ei kannata käyttää kitkerän maun vuoksi.
  9. Miedot rouskut (pikku-, haapa-, kelta ja harmaarousku) pitää ryöpätä eli kiehauttaa kerran. Laita puhdistetut sienet kiehuvaan veteen, kiehauta nopeasti ja huuhtele hyvin kylmällä vedellä.
  10. Kirpeät rouskut (karva-, kangas- ja mustarousku) vaativat 5–10 minuutin keittämisen ennen ruuanvalmistusta tai pakastamista. Kirpeät rouskut ovat parhaita suolaukseen. Käännä sivua ja kokkaa sienisaaliista herkullisia ruokia!

Kommentit (1)

roll the ball

To update to an electronic compass (updates as you turn it) and the altimiter/barometer, go with the Garmin etrex Summit HC.
- roll the ball
- impossible game

Resepti Minna Siltala Kuva Ullamaija Hänninen

Kurpitsasta tehty pikkelsi on klassikkosäilyke, joka on sopiva lisuke miltei kaikelle ruualle.

Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsapikkelsi

Ainekset

1
kg
kurpitsaa
1
keskikokoinen punasipuli
1
punainen paprika
1
tillinippu
1
dl
silputtua persiljaa
5 sentin pala purjoa
3 sentin pala selleriä
Liemi
1
dl
vettä
1 ½
dl
etikkaa
1 ½
dl
sokeria
pala
kanelitankoa
10
valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

Työvaiheet

  1. Raasta vihannekset raastimen karkealla osalla. Silppua tilli ja persilja. Kuumenna liemen vesi ja etikka isossa kattilassa. Lisää sokeri ja mausteet.
  2. Lisää raastetut vihannekset ja yrtit kattilaan ja keitä hiljaisella tulella, kunnes vihannekset ovat läpikuultavia, 15–20 min.
  3. Tölkitä kuumana.

 

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Tämä kakku ei hätkähdä odottelusta. Maku vain paranee, kun se saa haukkailla happea pöydässä.
Tämä kakku ei hätkähdä odottelusta. Maku vain paranee, kun se saa haukkailla happea pöydässä.

Oikea juustokakku rakennetaan kokonaisista, pehmeistä juustokiekoista. Herkullinen makupari juustoille on itse keitetty lakritsainen kirsikkahillo.

Annoksia
10
Valmistusaika
40 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustokakku juustokiekoista

Ainekset

3
erikokoista juustokiekkoa (esim. vuohenjuusto, valkohomejuusto ja punahomejuusto)
Lisäksi
1
dl
saksanpähkinöitä
½
l
tuoreita kirsikoita
1
dl
mustikoita
3
dl
kirsikkahilloa
Lakritsainen kirsikkahillo
1
l
kirsikoita
½
dl
vettä
½
sitruunan mehu
3
dl
sokeria
1
dl
hillosokeria
½
rkl
lakritsajauhetta

Työvaiheet

  1. Tee kirsikkahillo edellisenä päivänä tai jo hyvissä ajoin aiemmin. Poista kirsikoista kivet. Mittaa kattilaan marjat, vesi ja sitruunamehu. Keitä 10 minuuttia. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Lisää hillosokeri ja sokeri. Keitä toiset 10 minuuttia ja sekoita joukkoon lakritsajauhe.
  2. Anna valmiin hillon jäähtyä hetki ja kaada se puhtaisiin purkkeihin. Jäähdytä huoneenlämmössä. Anna hillon maustua jääkaapissa vähintään yön yli.
  3. Ota juustot jääkaapista kolme tuntia ennen tarjoilua. Kokoa kakku tarjottimelle. Koristele hillolla ja pähkinöillä.

Vinkki! Kirsikkahilloa jää yli muuhunkin herkutteluun. Hillo säilyy hyvin puhdistetuissa purkeissa jääkaapissa useita kuukausia.

Kommentit (1)

Vierailija

Mitä hä, vastaako tämä juustopöytää? Leivän tai keksin päälle ja hedelmien kanssa?

Resepti Anu Brask Kuva Elvi Rista
Voikukkasiirappia voi käyttää hunajan tapaan ruokien ja leivonnaisten makeuttajana. Se maistuu sellaisenaan myös esimerkiksi lettujen päällä.
Voikukkasiirappia voi käyttää hunajan tapaan ruokien ja leivonnaisten makeuttajana. Se maistuu sellaisenaan myös esimerkiksi lettujen päällä.

Juuri avautuneet voikukat maistuvat makean hunajaisilta. Mitä nuorempi kukka, sen parempi herkku. Kukissa on paljon siitepölyä, mikä allergisten on hyvä ottaa huomioon.

Annoksia
2 purkillista
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasiirappi

Ainekset

3
l
voikukan kukintoja
1
l
vettä
2
sitruunaa
1
kg
sokeria

Työvaiheet

  1. Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Levittele kukat noin tunniksi varjoon paperin päälle, jotta ne puhdistuvat hyönteisistä ennen keittämistä.
  2. Huuhtele kukinnot siivilässä. Kaada kukat kattilaan ja peitä vedellä. Leikkaa sitruuna isoiksi viipaleiksi ja lisää ne kattilaan. Lisää vettä tarvittaessa.
  3. Keitä kukintoja 15 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna liemen kukintoineen jäähtyä noin puoli tuntia.
  4. Siivilöi kukkaliemi tiheän kankaan tai siivilän läpi ja purista kukista kaikki neste mukaan.
  5. Kaada liemi kattilaan, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoitellen noin tunnin.
  6. Purkita siirappi puhtaisiin lasitölkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Siirappi säilyy pitkään ja sakenee vähitellen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (0)