Kaisa Torkkeli Kuvat Jarno Kovamäki
Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Caesarsalaatti sopii lisäkkeeksi kanalle, lohelle ja katkaravuille.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Vuole salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.
Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Mehevä varhaiskaali sopii mainiosti salaatin tilalle tai korvaamaan osaa siitä.

Caesarsalaatin juju on kastike, josta löytyy etikkaa, anjovista, valkosipulia ja öljyä. Salaattia on helppo muunnella tykötarpeiden mukaan.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Näin teet caesarsalaatin - katso kuvat!

Ainekset

4
kpl
romainesalaattiruukkua
100
g
parmesaania
Kastike
1
kpl
kananmunaa
2
tl
dijonsinappia
2
dl
rypsiöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
5
kpl
anjovisfileetä
1
rkl
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
Krutongit
6
kpl
leipäviipaletta
1
rkl
kasvisöljyä
1
rkl
voita

Työvaiheet

1. Riko huoneenlämpöinen muna korkeareunaiseen kulhoon. Lisää sinappi. Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada päälle huoneenlämpöinen öljy.

2. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta hiljalleen ylöspäin. Kun majoneesi on muodostunut, lisää valkosipulinkynsi, anjovisfileet ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

3. Leikkaa leipäviipaleet kuutioiksi. Kuumenna öljy ja voi paistinpannussa. Paahda kuutiot rapeiksi.

4. Revi salaatti kulhoon. Ruukkusalaatteja ei tarvitse pestä.

5. Vuole kuorimaveitsellä tai juustohöylällä salaatin päälle parmesaanilastuja. Ripottele pinnalle jäähtyneet leipäkuutiot. Kaada 2/3 kastikkeesta salaatille ja sekoita ilmavasti nostellen.

6. Tarjoa salaatti heti kastikkeen sekoittamisen jälkeen. Salaatti sopii lisäkkeeksi grillatulle tai paistetulle broilerille, lohelle tai naudanlihapihville.


Muista tämä:

Käytä majoneesin valmistukseen aina huoneenlämpöisiä munia ja öljyä. Jos jompikumpi on jääkaappikylmää, majoneesi juoksettuu.

Näinkin sen voi tehdä:

* Romaine- eli roomansalaatin voi korvata myös jäävuorisalaatilla. Oleellista on, että salaatti on rapeaa.

* Korvaa parmesaanilastut tarvittaessa raastetulla parmesaanilla.

* Parmesaanin hyvä kotimainen vastine on mustaleimaemmental. Lisää sekin salaattiin raasteena.

* Majoneesin voi valmistaa myös käsivatkaimella. Erottele kulhon pohjalle keltuainen ja lisää sinappi. Tiputa kulhoon ensin vain muutama tippa öljyä ja sekoita koko ajan. Lisää öljy loppuun ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

* Kevennä majoneesia maustamalla se ensin runsaammin sinapilla, anjoviksella, sitruunalla ja muilla mausteilla. Lisää sitten joukkoon 1–2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia.

* Majoneesin maustamiseen sopii myös anjovisten liemi. Lisää pieni tilkka kerrallaan, sillä liemi on suolaista.

* Voit myös oikaista ja maustaa valmismajoneesin anjoviksella, valkosipulilla, sitruunalla ja suolalla.

* Jos haluat kastikkeesta ohuempaa, sekoita valmiiseen kastikkeeseen 1/2 dl kylmää vettä ja 1 rkl anjovisten lientä.

Lue myös:

Nizzansalaatti

Kana-avokadosalaatti

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Himottavan herkullinen ja vielä niin terveellinenkin.
Himottavan herkullinen ja vielä niin terveellinenkin.

Juuressalaatti valmistuu kätevästi uunivuoassa. Nosta astia suoraan pöytään ja ripottele pinnalle rucolaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunijuuressalaatti

Ainekset

2
palsternakkaa
3–4
porkkanaa
1
sipuli
2
rkl
hunajaa
3
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
dl
mustia, kivettömiä kalamataoliiveja
1
prk (160 g)
säilöttyä artisokkaa
250
g
kirsikkatomaatteja
½
ciapatta- tai maalaisleipä
1
ruukku rucolaa

Työvaiheet

  1. Kuori juurekset ja paloittele pitkiksi tikuiksi. Kuori sipuli, halkaise ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  2. Laita juurekset ja sipulit uunivuokaan. Valuta päälle hunajaa ja öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Paista juureksia 225 asteessa 10 minuuttia ja sekoita.
  4. Lisää oliivit, artisokat, kokonaiset terttutomaatit ja leipäkuutiot.
  5. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Tarkista, että juurekset ovat kypsiä ja leipäkuutiot rapeita.
  6. Revi salaatin päälle rucolaa. Tarjoa salaatti uunivuoasta.

Vinkki! Juuressalaatti sopii grillatun broilerin tai kalan seuraan. Parmesan- tai fetajuusto täydentävät salaattia hyvin.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä

Paahdettu kurpitsa-fetasalaatti maistuu sellaisenaan tai syksyisten liharuokien lisukkeena.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsasalaatti ja karpalokastike

Ainekset

700
g
kurpitsaa tai myskikurpitsaa
2
punasipulia
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
200
g
fetajuustoa
100
g
salaattisekoitusta
½
dl
kurpitsansiemeniä
Karpalokastike
½
dl
karpaloita
¾
dl
rypsiöljyä
2
tl
sokeria
¾
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa. Kaavi siemenet ja rihmastot pois lusikalla. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Kuori ja lohko sipulit.
  2. Siirrä kurpitsa ja sipulit uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Sekoita öljy kasviksiin ja ripottele niille suola. Murustele päälle feta.
  3. Paahda aineksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
  4. sekoita karpalokastike. Survo karpaloita kevyesti pienessä kulhossa ja lisää muut kastikkeen ainekset.
  5. Tee salaattipeti huuhdotusta ja valutetusta salaatista. Nostele paahdetut kurpitsat, sipuli ja feta salaatin päälle ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä. Viimeistele salaatti karpalokastikkeella.

Vinkki! Feta kuivuu uunissa hieman ja saa paahtunutta makua. Jos haluat, voit käyttää tuoretta fetaa ilman paahtamista.

Kommentit (0)

Maista kesäkeitto vaihteeksi haarukkapaloina. Viimeistele paahdetut kasvikset kylmällä ja kermaisella piimäkastikkeella. Jos haluat annokseen lisää rapeutta, murskaa päälle hapankorppuja.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut kasvikset kesäkeiton tapaan

Ainekset

1
kg
uusia perunoita
1
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
nippu (250 g) uusia porkkanoita
nippu (150 g) retiisejä
1
pieni kukkakaali
2
kesäsipulia varsineen
½
l
herneenpalkoja
2
rkl
öljyä
1
tl
kuivattua rakuunaa
¾
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
¼
tl
jauhettua maustepippuria
Päälle
lehtipersiljaa hienonnettuna
Piimäkastike
2
dl
piimää (rasvaa 2,5 %)
1
prk (150 g) ranskankermaa
1
rkl
juoksevaa hunajaa
2
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Harjaa perunat puhtaiksi kylmässä vedessä. Puolita tai lohko ne.
  2. Sekoita kulhossa öljy, suola ja pippuri. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Valmistele sillä aikaa muut kasvikset.
  3. Pese porkkanat ja rapsuta halutessasi kuoret pois. Leikkaa porkkanat kapeiksi lohkoiksi tai kuorimaveitsellä nauhoiksi. Huuhdo retiisit, sipulit ja kukkakaali. Puolita retiisit ja säästä hyväkuntoiset lehdet. Hienonna sipulinvarret ja lohko sipulit. Irrottele kukkakaalin kukinnot ja paloittele varsi. Riivi herneet paloista.
  4. Sekoita perunoiden sekoituskulhossa öljy, rakuuna, suola ja pippurit. Kumoa kasvikset kulhoon. Säästä sipulinvarsia ja retiisinlehtiä viimeistelyyn. Pyöräytä sekaan mausteet. Levitä kasvikset perunoiden päälle pellille. Jatka paahtamista 8-10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
  5. Valmista paiston aikana piimäkastike sekoittamalla ainekset keskenään.
  6. Viimeistele kasvikset retiisinlehdillä, sipulinvarsilla ja lehtipersiljalla. Tarjoa piimäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg

Simppelin salaatin juju on imeyttää ohuisiin kaalisiivuihin öljy, joka on maustettu valkosipulilla ja sitruunalla. Kukkakaalisalaatti toimii melkein minkä vain grilliruoan kanssa.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalisalaatti ja grillattu sitruunabroileri

Ainekset

500
g
kukka- ja parsakaalia
1
dl
siemensekoitusta
2
valkosipulinkynttä
¾
dl
oliiviöljyä
½
dl
sitruunamehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
mustapippuria
½
tl
suolaa
50
g
kovaa juustoa (esim. Västerbottensost)
1
ruukku ruohosipulia
Lisäksi
1 pkt (400 g)
broilerin ohuita fileepihvejä tai -leikkeitä
2
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee ensin broilerifileiden marinadi. Yhdistä sitruunankuoriraaste, öljy, suola ja mustapippuri. Hiero öljy broilerinfileisiin. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
  2. Valmista sillä aikaa salaatti. Huuhdo kaalit ja leikkaa ne ohuiksi lastuiksi. Jos pidät kaalin pystysuunnassa, saat viipaleisiin hauskan puumaisen muodon. Osa murustuu väistämättä. Kumoa kaalit isoon kulhoon.
  3. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Kumoa ne kaalien joukkoon.
  4. Kuori ja leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä valkosipulilastut. Nosta liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunamehu, hunaja ja mausteet.
  5. Kaada lämmin kastike pannulta kaalien joukkoon ja pöyhi sekaisin. Anna maustua vähintään vartti ennen tarjoamista.
  6. Leikkaa kuorimaveitsellä lastuja juustosta. Hienonna ruohosipuli. Lisää ne salaatin päälle.
  7. Grillaa broilerit molemmin puolin kypsiksi. Tarjoa kukkakaalisalaatin kanssa.
  8. Vinkki! Salaatin maku paranee entisestään, jos se ehtii tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

Kommentit (0)