
Tässä lihapiirakassa on makua: lihaa keitetään viisi tuntia ja sitten se jauhetaan. Lihaliemi hörpitään piiraan kanssa. Kuoressa voi oikaista ja käyttää valmista voitaikinaa.
Lihapiirakka lihaliemessä
Ainekset
Työvaiheet
- Pane lihat kylmään veteen kiehumaan. Jaa ne tarvittaessa kahteen kattilaan, niin saat enemmän lihalientä. Kiehauta ja kuori pintaan noussut vaahto.
- Kuori ja paloittele kasvikset. Lisää mausteiden kanssa kattilaan. Keitä hiljalleen 5–6 tuntia. Voit keittää lihat ja kasvikset jo edellisenä päivänä ja irrottaa lihat luista leipomispäivänä. Nosta lihat ja juurekset liemestä. Jäähdytä. Säästä liemi ja siivilöi se pariin kertaan kirkkaaksi.
- Jauha lihat ja noin puolet juureksista. Sekoita riisin ja murskattujen munien kanssa. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. Täytteen pitää olla mehevää ja maukasta.
- Kauli toinen voitaikinalevy uunipellin kokoiseksi leivinpaperin päälle. Nosta uunipellille. Levitä päälle reilusti täytettä. Nosta pohjalevyn reunat hieman täytteen päälle ja voitele reunat munalla. Kauli toinen voitaikina kansilevyksi ja nosta täytteen päälle. Painele reunat tiukasti kiinni. Pistele piirakan pinta haarukalla.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
- Leikkaa piirakka paloiksi ja laita syvälle lautaselle. Kaada lämmintä lihalientä lautaselle ja nauti.
Vinkki! Jos leivot piirakan etukäteen, pakasta se ja sulata jääkaapissa. Lämmitä uunissa, ei mikroaaltouunissa. Myös lihaliemen voi pakastaa. Lihaliemen sekaan voi lorauttaa myös tilkan sherryä.
Pikkupokana muistan kun jouluateria aloitettiin aina äidin tekemällä lihaliemellä, jossa piirakanpala keskellä lautasta, suurta herkkua, niin ne suurten ikäpovien äidit hemmottelivat lapsiaan.