Resepti Tarja Reivonen Kuva Arto Vuohelainen
Yksi perinteisimpiä jouluherkkuja on itse tehty lihapiirakka ja aito liemi. 
Yksi perinteisimpiä jouluherkkuja on itse tehty lihapiirakka ja aito liemi. 

Tässä lihapiirakassa on makua: lihaa keitetään viisi tuntia ja sitten se jauhetaan. Lihaliemi hörpitään piiraan kanssa. Kuoressa voi oikaista ja käyttää valmista voitaikinaa.

Annoksia
16
Valmistusaika
6 t
Vaikeustaso
Helppo

Lihapiirakka lihaliemessä

Ainekset

1½-2
kg
häränhäntiä/potkaa ja pala etuselkää
3
l
vettä
maustepippureita
suolaa
2
laakerinlehteä
4-5
porkkanaa
pala
lanttua
pala
selleriä
2
sipulia
½
purjo
persiljaa
3
dl
keitettyä riisiä
4-5
keitettyä munaa
2
voitaikinalevyä
1
muna voiteluun

Työvaiheet

  1. Pane lihat kylmään veteen kiehumaan. Jaa ne tarvittaessa kahteen kattilaan, niin saat enemmän lihalientä. Kiehauta ja kuori pintaan noussut vaahto.
  2. Kuori ja paloittele kasvikset. Lisää mausteiden kanssa kattilaan. Keitä hiljalleen 5–6 tuntia. Voit keittää lihat ja kasvikset jo edellisenä päivänä ja irrottaa lihat luista leipomispäivänä. Nosta lihat ja juurekset liemestä. Jäähdytä. Säästä liemi ja siivilöi se pariin kertaan kirkkaaksi.
  3. Jauha lihat ja noin puolet juureksista. Sekoita riisin ja murskattujen munien kanssa. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. Täytteen pitää olla mehevää ja maukasta.
  4. Kauli toinen voitaikinalevy uunipellin kokoiseksi leivinpaperin päälle. Nosta uunipellille. Levitä päälle reilusti täytettä. Nosta pohjalevyn reunat hieman täytteen päälle ja voitele reunat munalla. Kauli toinen voitaikina kansilevyksi ja nosta täytteen päälle. Painele reunat tiukasti kiinni. Pistele piirakan pinta haarukalla.
  5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  6. Leikkaa piirakka paloiksi ja laita syvälle lautaselle. Kaada lämmintä lihalientä lautaselle ja nauti.

Vinkki! Jos leivot piirakan etukäteen, pakasta se ja sulata jääkaapissa. Lämmitä uunissa, ei mikroaaltouunissa. Myös lihaliemen voi pakastaa. Lihaliemen sekaan voi lorauttaa myös tilkan sherryä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.
Himotuimpia tarjottavia ovat pienet suolaiset, joita voi syödä sormin.

Riittoisa pecorinopiirakka yhdistää keksin ja suolaisen piirakan herkullisuuden samaan suupalaan.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
1 t + 2 t marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Pecorinopiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2–3
rkl
kylmää vettä
Täyte
4
munaa
3
dl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria
200
g
pecorinojuustoa raastettuna
Pinnalle
1
pkt (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Pikkelöidyt retiisit
250
g
retiisejä
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola. Aja leikkuuterällä muruiksi ja lisää vesi koneen käydessä. Anna koneen käydä, kunnes taikina pyörii kulhossa pallona. Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin sekä kuivat aineet ja lisäämällä joukkoon veden.
  2. Kauli taikina leivinpaperin päälle arkin kokoiseksi levyksi jauhoja apuna käyttäen. Vetäise pohja leivinpaperin avulla pellille. Pistele pohjaa haarukalla ja esipaista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Viimeistele sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kerma, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista 200-asteisessa uunissa 17–20 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Tee pikkelöidyt retiisit. Yhdistä vesi, sokeri ja etikka. Huuhdo retiisit hyvin, poista huonokuntoiset lehdet ja säästä halutessasi pieni naatti. Lohko retiisit ja upota ne pikkeliliemeen. Anna marinoitua pari tuntia.
  5. Leikkaa täysin jäähtynyt piirakka 8 x 8 palaan. Annostele pehmeä vuohenjuusto pursotinpussiin ja leikkaa pussin kulma irti. Pursota tippa vuohenjuustoa kunkin piirakkapalan päälle. Juuston tarkoitus on vain liimata retiisit koristeeksi piirakan päälle.
  6. Asettele retiisit vuohenjuuston päälle. Tarjoa pieninä suolapaloina.

Vinkki!

Voit tehdä piirakan hyvin kahta päivää ennen tarjoilua. Säilytä se jääkaapissa mieluiten leikkaamattomana, pellillään kelmulla peitettynä. Piirakka leikkautuu kylmänä parhaiten eivätkä sen reunat käpristy.

Kommentit (1)

taylor baby

Nó thực sự tuyệt vời. Tôi thích bài viết rất thú vị và có ý nghĩa. Tôi có một số quan điểm rất quan trọng trong bài đăng của tôi rất tốt và có thể áp dụng cho tôi. Tôi chỉ muốn tôi sẽ xem bài viết tiếp theo của bạn rất sớm. Tôi đang chờ đợi điều đó. 
https://hotmailneverlove.blogspot.com/
https://hotmaillady.blogspot.com/
https://hotmailhowto.blogspot.com/
https://myyahoo801556426.wordpress.com/
https://yahoosignupdotblog.wordpress.com/
https://yahoosignupblog.wordpress.com/

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Älä ota koristelusta stressiä, vaan kasaa kakulle vihreitä juuri ennen tarjoilua.
Älä ota koristelusta stressiä, vaan kasaa kakulle vihreitä juuri ennen tarjoilua.

Perinteinen voileipäkakku muuttuu vegaaniseksi uusilla täytteillä ja maistuu nyt valkopapuhummukselta ja sitruunalta. Tee kakku vuorokautta ennen tarjoilua, jotta se ehtii vetäytyä ja kerätä makua.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + 1 vrk vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen voileipäkakku

Ainekset

12
palaa
isoa grahampaahtoleipää (Oululainen)
Kostutus
1
dl
vettä + 1 rkl kasvisfondia
Valkopapuhummus
2
prk (à 380 g/230 g)
kypsiä valkopapuja (esim. Pirkka)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
juustokuminaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2–3
rkl
oliiviöljyä
Yrttitäyte
2–3
kevätsipulin vartta
1
ruukku
korianteria
Sitruunatuorejuusto
2
prk (à 150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly)
1
dl
kaurapohjaista jugurttia
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
(luomu)sitruunankuoriraastetta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
valkopapuhummusta, sitruunatuorejuustoa, kevätsipulia, versoja, sitruunankuoriraastetta sekä seesaminsiemeniä paahdettuna

Työvaiheet

  1. Valmista valkopapuhummus. Valuta pavut siivilässä ja huuhdo ne juoksevan veden alla. Kumoa pavut teholeikkurin kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne joukkoon. Lisää tahini, mausteet, sitruunamehu ja oliiviöljy. Aja tasaiseksi leikkuuterällä. Tahnan kuuluu olla paksua, jotta se pysyy kakun välissä eikä kostuta leipiä liikaa.
  2. Hienonna kevätsipuli ja korianteri. Yhdistä ne.
  3. Valmista sitruunatuorejuustotäyte. Vatkaa tuorejuusto ja jugurtti sähkövatkaimella sileäksi tahnaksi. Lisää sitruunamehu ja -kuoriraaste, suola ja pippuri.
  4. Leikkaa leivistä kapeat reunakaistaleet pois. Sekoita kasvisfondi veteen. Sivele leivät kasvisliemellä.
  5. Levitä alustalle leivinpaperi. Asettele kolme leipäviipaletta vierekkäin. Levitä leiville kolmannes hummustäytteestä ja puolet yrttiseoksesta.
  6. Puolita yksi leipäpala ja asettele seuraava kerros leipiä edellisten päälle tiililadonnalla niin, että saumat eivät osu päällekkäin. Levitä päälle puolet sitruunatäytteestä. Lado taas kerros leipiä, kolmannes hummuksesta ja puolet yrttiseoksesta.
  7. Puolita taas yksi leipäviipale ja kasaa kerros kanneksi tiiliseinän tavoin. Kääri voileipäkakku leivinpaperiin. Anna vetäytyä jääkaapissa 1–2 yön yli. Säästä loput täytteet jääkaapissa rasioissaan.
  8. Avaa paketti ja siirrä voileipäkakku vadille. Notkista loppu hummus vesitilkalla ja sivele kakun reunat sillä. Levitä kakun päälle loppu sitruunatuorejuusto.
  9. Koristele versoilla, paahdetuilla seesaminsiemenillä, sitruunankuoriraasteella ja kevätsipulilla.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Kesä yhdessä kakussa: sisällä lohta ja basilikaa, päällä herneitä ja retiisejä.
Kesä yhdessä kakussa: sisällä lohta ja basilikaa, päällä herneitä ja retiisejä.

Joskus meinaa unohtua, että voileipäkakku syntyy yhtä helposti kuin vaikkapa suolainen piirakka. Tuorejuuston ja savulohen seuraan liittyy yllätysvieras raparperi. Kakun voi tarjota myös valmiina suupaloina.

Annoksia
10
Valmistusaika
40 min + 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-basilikavoileipäkakku

Ainekset

Pohja
6
viipaletta
vaaleaa paahtoleipää
6
viipaletta
saaristolaislimppua (esim. Jurmon limppu)
Lohitäyte
150
g
lämminsavulohta
1
raparperin varsi
½
ruukku
tilliä
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
50
g
ranskankermaa
½
limen mehu
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Basilikatahna
1
ruukku
basilikaa
50
g
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
levitettävää vuohenjuustoa
1
dl
parmesaaniraastetta
Kostutus
1
dl
sitruunavettä tai kotikaljaa
Koristelu
120
g
smetanaa
200
g
levitettävää vuohenjuustoa
vuonankaalia, retiisejä, sokeriherneitä, raparperinkuorisuikaleita ja mätiä

Työvaiheet

  1. Revi lohi haarukalla kulhoon, jätä kunnon sattumia sekaan. Hienonna tilli ja viipaloi raparperinvarsi ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä kulhossa kaikki lohitäytteen ainekset. Nosta jääkaappiin.
  2. Surauta basilikat, vuohenjuusto ja tuorejuusto tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Mausta parmesaaniraasteella ja suolalla.
  3. Leikkaa leipäsiivuista reunat. Lado kolme vaaleaa leipää tiivisti rinnakkain kelmun tai voipaperin päälle. Kostuta alin kerros pullasudilla. Levitä päälle runsaasti lohitäytettä.
  4. Tee tummista leivistä seuraava kerros. Kostuta ja levitä päälle basilikatahnaa.
  5. Kokoa yhteensä kaksi vaaleaa ja kaksi tummaa leipäkerrosta. Kiedo kakku tiiviisti kelmuun tai paperiin. Laita kakku kevyen painon alle yöksi jääkaappiin.
  6. Kuorruta kakku seuraavana päivänä. Notkista vuohenjuusto smetanalla ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele salaattitupsuilla, tuoreilla herneillä, retiiseillä ja mädillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.
Monitoimipiirakka ruokkii ystävät arjessa ja juhlassa.

Kreikkalaisten feta-pinaattipiirakka sai suomalaisen muotonsa piirakkakuoreen leivottuna kermaisena versiona. Nyt tämä ihanuus on gluteeniton.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
25 min + 1 t pohjan jähmettyminen + 35 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton feta-pinaattipiirakka

Ainekset

100
g
voita
1
dl
perunahiutaleita (gluteenittomia)
dl
tattari + teff -jauhoseosta (Semper)
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
oliiviöljyä
2
ps (à 150 g)
pakastepinaattia
3
munaa
2
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
¼
tl
muskottipähkinää
200
g
fetajuustoa
100
g (2 dl)
emmentaljuustoraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne ja vesi voisulan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  2. Leikkaa irtopohjaisen piirasvuoan (Ø 28 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa ½–1 t.
  3. Hienonna sipulit. Kuullota ne pannulla öljyssä. Lisää pinaatti ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes pinaatti on sulanut ja ylimääräinen neste haihtunut. Jäähdytä.
  4. Sekoita munat, kerma ja mausteet keskenään. Murenna joukkoon feta. Lisää juustoraaste ja jäähtynyt pinaattiseos.
  5. Paista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Lisää päälle täyte. Jatka paistamista keskitasolla noin 25 minuuttia. Irrota piiras vuoasta vadille.

Kommentit (0)