Resepti Marita Suontausta Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12
Vaikeustaso
Helppo

Papu-pekonipiirakka

Ainekset

Taikina
1
keitetty peruna
4
dl
täysjyvävehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
150
g
voita tai margariinia
½
rkl
sitruunamehua
2
rkl
kermaa tai vettä
Täyte
1
sipuli
punasipuli
2
porkkanaa
noin 150
g
tuoreita sieniä (esim. siitake)
pieni purjo
noin 150
g
pekonia
1
rkl
vehnäjauhoja
2
dl
punaviiniä tai vettä
100
g
sulatejuustoa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
kuivattua rakuunaa
(suolaa)
2
dl
kypsiä isoja valkoisia papuja
2
dl
kypsiä kidneypapuja
1
dl
juustoraastetta
voiteluun
munaa

Työvaiheet

  1. Liota ja  keitä täytteen pavut edellisenä päivänä. 
  2. Valmista ensin taikina. Kuori peruna ja raasta pienimmällä terällä kulhoon. Mittaa sekaan jauhot, leivinjauhe ja paloiteltu rasva. Nypi ainekset sekaisin. Lisää sitruunamehu ja kerma ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa. Taikina on pehmeää. Nosta taikinakulho jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Kuori sipulit sekä porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet ja puhdistettu purjo.
  4. Suikaloi pekoni saksilla suoraan pannulle ja kuumenna, kunnes niistä alkaa irrota rasvaa. Lisää kasvikset ja paista sekoitellen 5 minuuttia. Ripottele sekaan jauhot ja sekoita hyvin. Kaada pannuun punaviini, sekoita ja kiehauta kastike. Lisää sulatejuusto paloina ja mausteet. Nosta kastike pois liedeltä.
  5. Voitele halkaisijaltaan noin 24 senttinen piirakkavuoka. Painele jauhojen avulla vähän yli puolet taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja ja ripottele pavut pohjalle.
  6. Kaada sieniseos papujen päälle ja ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste. Kaaviloi lopputaikina jauhojen avulla leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi ja kumoa piirakalle kanneksi. Poista paperi ja pistele kanteen haarukalla reikiä. Voitele halutessasi munalla ja paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hiukan. Tarjoa lisänä vihreää salaattia.

Vinkki! Käytä täytteeseen 1 tlk (400 g) valmista papusekoitusta.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Naan-sämpylät

Ainekset

1
dl
vettä
3
dl
maustamatonta jogurttia
4
dl
kuivahiivaa
2
tl
fariinisokeria
2
tl
suolaa
7-8
dl
vehnäjauhoja
50
g
voisulaa
Voiteluun
voisulaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi ja jogurtti selvästi kädenlämpöistä kuumemmaksi. Liuota kuivahiiva, sokeri ja suola sekaan. Anna taikinajuuren turvota liinan alla lämpimässä paikassa 15-20 minuuttia.
  2. Lisää jauhot ja voisula. Alusta taikina pehmeäksi.
  3. Leikkaa taikina paloiksi ja taputtele paloista litteitä sämpylöitä jauhotetulla työpöydällä. Kohota liinan alla 10-15 minuuttia.
  4. Voitele leipäset voisulalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Kommentit (0)

Annoksia
15-20 coctailpalaa
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattipiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
ruis-perunataikinaa (pakaste)
Täyte
1
paprika
1
sipuli
suolaa, rouhittua mustapippuria
500
g
kypsiä tomaatteja
2-3
rkl
sinappia
100
g
parmesaania
2
dl
kivettömiä oliiveja
Muna-kerma
1
tlk (2½ dl)
ruokakermaa
2
isoa tai 3 pientä munaa
1
rkl
sinappia
Koristeeksi
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Sulata taikina ja kauli se noin 30x30 sentin levyksi leivinpaperin päällä. Nosta paperi taikinoineen vuokaan ja painele taikinaa myös reunoille.
  2. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele paprika. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota kasviksia öljyssä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Viipaloi tomaatit.
  3. Levitä esipaistetun pohjan päälle sinappi ja 50 g raastettua parmesaania. Levitä niiden päälle paprikat ja sipulisilppu.
  4. Sekoita munamaidon aineet ja kaada seos piirakan päälle. Painele tomaattiviipaleet ja oliivit kevyesti munamaidon päälle.
  5. Piirakan voi valmistaa myös edellisenä päivänä. Jos tarjoat piirakan liian kuumana, siitä on vaikea leikata pieniä paloja.
  6. Ripottele pinnalle vielä hieman suolaa, pippuria ja loput parmesaanista raasteena.
  7. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa 10-15 minuuttia ja vielä keskitasolla 15-20 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pieniksi coctailpaloiksi. Koristele ennen tarjoamista basilikan lehdillä.

Vinkki! Piirakan voi valmistaa myös edellisenä päivänä. Jos tarjoat piirakan liian kuumana, siitä on vaikea leikata pieniä paloja.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Fetaohukaiset

Ainekset

1
pss
ohukaisaineksia
2
l
tuoretta pinaattia
rypsiöljyä
1
rasia (100 g)
raastettua fetaa
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Valmista ohukaistaikina pussin ohjeen mukaan.
  2. Huuhtele ja silppua pinaatinlehtiä hieman pienemmiksi. Kuumenna paistinpannu ja laita tuoreet lehdet hetkeksi pannulle. Haihduta neste. Lisää pinaatit taikinaan.
  3. Paista ohukaisia tavalliseen tapaan paistinpannulla. Käytä paistamiseen öljyä. 
  4. Ripottele käännetyn ohukaisen päälle raastettua fetaa paiston aikana. Anna juuston hieman sulaa. Kumoa ohukaiset lautaselle ja juoksuta pintaan hunajaa.

Kommentit (0)

Annoksia
2-3 voileipäkakkua
Vaikeustaso
Helppo

Munakoisokakku

Ainekset

Pohja
1
vaalea vuokaleipä
1
ruisvuokaleipä
1-2
dl
kasvislientä
Munakoisotahna
kg
munakoisoja
2
rkl
sitruunaoliiviöljyä
noin 3
tl
suolaa
3
rkl
tomaattipyreetä
3
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
1-3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
Lisäksi
5-6
prk (á 150 g)
pehmeää vuohenjuustoa
Kuorrutus
1
prk (noin 350 g)
kevytmajoneesia
2
prk (á 120 g)
smetanaa
2-3
dl
juustoraastetta
Koristeeksi
luumu- tai kirsikkatomaatteja
tuoreita yrttejä (kakun päällä viinisuolaheinä, lautasella vesikrassi)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin munakoisotahna. Halkaise munakoisot pituussuunnassa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa tunti. Kaavi sisus isoon kulhoon.
  2. Mittaa kaikki tahna-ainekset kulhoon ja soseuta esimerkiksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai muita haluamiasi makuja. Sekoita joukkoon pehmeä vuohenjuusto. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli peitettynä.
  3. Leikkaa leivät pituussuunnassa pitkiksi viipaleiksi. Kostuta kaikki viipaleet kasvisliemellä, vaaleita viipaleita vähemmän, ruisviipaleita vähän enemmän.
  4. Levitä leipäviipaleille reilusti munakoisotahnaa. Kokoa kakut siten, että yhteen kakkuun tulee noin 4 kerrosta.
  5. Kääri kakut tiukasti leivinpaperiin ja nosta tarjottimen päällä kylmään yöksi. Voit laittaa kevyen painon kakkujen päälle.
  6. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Levitä kuorrutetta veitsen avulla kakkujen päälle.
  7. Koristele haluamallasi tavalla. Yrtit kannattaa laittaa päälle vasta juuri ennen tarjoilua, sillä ne nuukahtavat melko nopeasti.

Vinkki! Älä kostuta leipälevyjä liikaa. Ne kostuvat yön aikana myös täytteestä.

Kommentit (0)