Sienipiiras
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja rosmariini. Sekoita tasaiseksi. Lisää kuutioitu voi tai margariini ja nypi taikina murumaiseksi. Lisää lopuksi jogurtti ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
- Esikäsittele sienet. Leikkaa tai silppua ne pienemmiksi paloiksi. Kuori sipulit. Halkaise pienet sipulit. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen paloitellut sienet. Paista melko kovalla lämmöllä muutamia minuutteja tai kunnes sienistä on irronnut mahdollisimman paljon nestettä. Lisää pannuun voi ja sipulit. Jatka paistamista muutama minuutti, kunnes sipulit saavat hieman väriä.
- Lisää pannuun balsamiviinietikka, hunaja ja timjami. Keitä seosta keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes seos muuttuu sakeammaksi ja siirappimaiseksi. Mausta täyte lopuksi suolalla ja pippurilla ja tarkista maku.
- Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla alustalla pyöreäksi (halkaisijaltaan noin 30 cm) levyksi. Reunat saavat jäädä mielellään hieman repaleisiksi. Nosta taikina kaulimen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Lisää sieni-sipulitäyte ja taita taikinan reunat osittain täytteen päälle. Ripottele päälle juustoraaste ja voitele taikinan reunat munalla.
- Paista piirakka 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes se saa kauniin värin ja vaikuttaa kypsältä. Tarjoa piirakka vihersalaatin kanssa.
Vinkki! Piirakan voi valmistaa myös kaupan valmiista suolasienistä (esim. Kaskein Marja). Käytä täytteeseen noin 250 g suolasieniä. Huuhtele ja valuta ne huolellisesti ennen käyttöä, jotta ylimääräinen suola poistuu. Lisää suolasienet sipuleiden paistamisen jälkeen.
Teimme ohjeen mukaan, tatteja kyllä reilummin. Olikohan tuo 1 dl tummaa balsamico- viinietikkaa oikea määrä? Se hukutti kyllä tattien hienon aromin täysin happamanoloisessa täytteessä, puoletkin olisi varmasti riittänyt.Kuoritaikina maukas ja kiva rakenne.