Resepti Maria Lönnqvist Kuva Tuomas Kolehmainen

Vadelma-suklaakakku säilyy hyvin, jos et kasta pistellä sitä kerralla poskeesi.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 1 vrk pakastaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vadelma-suklaa-raakakakku

Ainekset

Pohja
2
dl
manteleita
1
dl
luomumaapähkinöitä
¾ dl taateleita
½ dl rusinoita
Täyte
4
dl
cashewpähkinöitä
1 ½ dl raakakaakojauhetta
1 ¾ dl vettä
1
dl
maapähkinävoita (esim. Biona)
1 ½ dl taatelisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta
2
dl
sulatettua kookosöljyä
Päälle
2
dl
vadelmia
Siirappi
3
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
cashewpähkinävoita
1 ½ rkl vettä

Työvaiheet

  1. Aja tehosekoittimessa mantelit ja pähkinät muruiksi. Lisää taatelit ja rusinat ja surauta. Mittaa vesi ja käytä konetta vielä hetki.
  2. Taputa taikina kelmulla vuorattuun vuokaan, jonka halkaisija on 15 senttiä. Nosta pohja pakastimeen. 
  3. Aja ensin pähkinät ja raakakaakaojauhe tehosekoittimessa. Mittaa sekaan vesi, maapahkinävoi, siirappi ja vaniljajauhe. Aja sileäksi massaksi.
  4. Lisää sulatettu kookosöljy nauhana. Käytä konetta sen verran, että massa on sileää. Kaada suklaamassa pohjan päälle. Tasoita ilmakuplat pois ja silota pinta.
  5. Jäähdytä jääkapissa kylmäksi kaksi tuntia ja pakasta yön yli.
  6. Ota kakku huoneenlämpöön sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
  7. Sekoita siirapin ainekset pienessä kulhossa. Koristele kakku vadelmilla ja valuta päälle siirappi. Jos käytät ulkomaisia pakastemarjoja, kuumenna ne ensin.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Päivä Anita Ristell
Suklaabrownie jaksaa odottaa syöjäänsä seuraavaan päivään.
Suklaabrownie jaksaa odottaa syöjäänsä seuraavaan päivään.

Kuumana valuva, kylmänä tahmea. Brownie muuttaa muotoaan säilytyksessä, eikä lainkaan huonompaan suuntaan.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasi-suklaabrownie

Ainekset

200
g
tummaa suklaata
200
g
voita
3
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
2
tl
kanelia
2
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
4
kananmunaa
1
dl
suolattomia pistaasinsydämiä
Pinnalle
½
dl
tomusokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Paloittele suklaa ja voi kattilaan ja sulata sekoitellen lieden keskiteholla. Sekoita sulan joukkoon sokeri ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  3. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, kaneli, kardemumma ja suola. Rouhi pistaasinsydämet veitsellä leikkuulaudalla.
  4. Lisää munat jäähtyneeseen suklaaseokseen ja sekoita. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös pähkinät.
  5. Kaada taikina leivinpaperoituun kakkuvuokaan, jonka koko on noin 20 x 20 cm. Tasoita pinta. 
  6. Kypsennä brownieta uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Brownie saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Jäähdytä brownie jääkaappikylmäksi. Leikkaa brownie neliöiksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.

Täydellinen karjalanpiirakka on sisältä pehmeä, päältä rapea ja rennosti rypytetty.

Annoksia
noin 25 kpl
Valmistusaika
45 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karjalanpiirakat

Ainekset

Täyte
1
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa
1
tl
suolaa
Taikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
ruisjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sulatettua voita
Voiteluun
50
g
voita
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin riisipuuro täytteeksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen. Hauduta muutama minuutti. Lisää maito samalla sekoittaen. Hauduta 40 minuuttia. Lisää suola.
  2. Valmista puuron hautuessa taikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja sula voi. Vaivaa tasaiseksi.
  3. Rullaa taikinasta tanko. Jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Ripottele kakkaroiden päälle ruisjauhoa ja kokoa keoksi. Peitä keko leivinliinalla.
  4. Pulikoi kakkaroista ohuita, soikeita piirakankuoria. Ripottele ruisjauhoa päälle ja lado soikiot pinoon.
  5. Harjaa ylimääräiset jauhot kuorista ja levitä riisipuuroa niiden keskelle. Jätä reunoista noin sentti vapaaksi.
  6. Rypytä reunat. Nosta taikina sivuilta riisipuuron päälle. Painele sormenpäillä laskoksia keskeltä kohti kärkiä.
  7. Paista piirakoita 275 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja saavat väriä.
  8. Voitele piiraat sulan voin ja veden sekoituksella.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Jukka Riihelä
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.
Paahtopaisti ohuiksi viipaleiksi leikattuna toimii aina noutopöydässä. Laita se tarjolle omalle vadille ja koristele kauniisti.

Paahtopaisti on helppo juhlaruoka kunhan muistat ottaa lihan huoneenlämpöön ennen kypsennystä sekä annat lihanpaistomittarin mitata paistin oikean sisälämpötilan.

Annoksia
6-8
Valmistusaika
1 t + 30 min + 1,5 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras paahtopaisti

Ainekset

kg
naudan paahto- tai sisäpaistia
Marinadi
dl
hyvää punaviiniä
½
dl
ruokaöljyä
1
kelta- tai 2 salottisipulia
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
muutama oksa tuoretta timjamia ja rosmariinia
Lisäksi
vahva muovipussi
voita tai margariinia paistamiseen
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Siisti lihan pinta kalvoista ja kuivaa liha. Laita liha pussiin ja lisää keskenään sekoitetut marinadiainekset. Purista pussista ilma pois ja sulje pussin suu tiukasti. Anna marinoitua jääkaapissa, välillä pussia käännellen vuorokaudesta kahteen.
  2. Ota pussi huoneenlämpöön mielellään noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi pinnasta pois ylimääräinen marinadi ja ruskista lihan molemmat puolet rasvassa kuumalla pannulla.
  3. Nosta ruskistettu liha uunivuokaan. Hiero pintaan suolaa ja pippurirouhetta. Työnnä lihalämpömittarin piikki paistin keskelle paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun. Paista uunin keskitasolla 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60 astetta eli kun paisti on sisältä vielä hieman punertava. Aikaa kuluu noin 1½ tuntia.
  4. Nosta paisti uunista ja kääri se saman tien folioon vetäytymään 15 minuutiksi. Leikkaa liha ohuehkoiksi viipaleiksi lihansyitä vasten ja nosta tarjolle esimerkiksi uunijuuresten ja mustaherukkahyytelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.

Vadelman ja lakun yhdistäminen on muotia, katso vaikka karkkihyllylle tai jätskialtaisiin.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-lakukääretorttu

Ainekset

4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
vispikermaa
½
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
tomusokeria
1-2
tl
lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram)
½
l
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  2. Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin alatasossa noin 7 minuuttia.
  4. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistoleivinpaperi vetämällä. Kääri lämmin levy saman tien kerran rullalle ja avaa. Anna jäähtyä.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, tomusokeri ja lakritsijuurijauhe.
  6. Levitä kermavaahto kääretorttulevylle. Ripota päälle vadelmat. Rullaa kääretortuksi.

Vinkki! Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
 

Kommentit (0)