Suunnittele itse kukoistava ja hyvinvoiva kukkaistutus. Näillä vinkeillä onnistut.

Kukoistavan ja hyvinvoivan kukkaistutuksen suunnittelua alkaa kasvien valinnasta. Vaikka tavoitteena olisi koko kesän jatkuva kukkaloisto, tärkeitä ovat myös kasvien lehtien värit ja muodot sekä kasvutapa.

 1. Jos haluat pitkään kukkivan ryhmän, valitse istutukseen kevät-, kesä- ja syyskukkijoita. Erityisen arvokas on kasvi, jonka kukinta-aika on poikkeuksellisen pitkä.

 2. Eri korkuiset perennat tekevät istutuksesta vaihtelevan ja kiinnostavan. Jos istutus on seinän tai aidan vieressä, niin sijoita korkeat kasvit taakse, keskikokoiset niiden eteen ja matalat reunalle. Jos taas istutusta ihaillaan monesta suunnasta, korkeimmat kasvit ovat keskellä.

 3. Koristeelliset yrtit, rohdos- ja maustekasvit ja yksivuotiset kukkakasvit sopivat perennojen joukkoon. Myös heinäkasvit ovat kauniita kukkaistutuksissa, niiden kukintoja ovat tähkät ja röyhyt. Korret koristavat istutusta syksyyn saakka, ja monet heinät ovat kauniita syysväreissään.

 4. Maanpeittoperennoja ei sovi unohtaa. Ne rajaavat istutuksia, suojaavat maata, vähentävät veden haihtumista mullasta ja ehkäisevät rikkakasvien leviämistä.

 5. Useimmat perennat tulevat toimeen vaatimattomassa maaperässä. Liian vahva lannoitus typpipitoisilla ravinteilla rehevöittää lehtien kasvua, mutta ei lisää kukintaa. Kuohkea, vettä läpäisevä multamaa on monelle kukkakasville paras kasvualusta.

 6. Taimien istutusväli valitaan lajin korkeuden, leveyden ja kasvutavan mukaan. Yleissääntö on, että korkeiden ja voimakaskasvuisten taimien istutusväli on noin 70 cm, keskikorkeiden 40–70 cm ja matalien 20–30 cm. 

 7. Nuoria, juurtuvia perennantaimia on aluksi kasteltava poutakausina. Kun taimet ovat kasvattaneet vahvan juuriston, ne eivät enää tarvitse säännöllistä kastelua. Muista, että vain kivikkokasvit kestävät kaikkein paahteisimmilla paikoilla.

 8. Kukkatarhaa lannoitetaan kompostilla, palaneella karjanlannalla tai miedoilla yleislannoitteilla. Jos istutuksessa on kasveja, jotka käyttävät runsaasti ravinteita ja viihtyvät kalkkipitoisessa maassa, lannoita ja kalkitse maa. Jos kasvualusta on märkä, salaojita se. Hiekkapohjaista kasvualustaa parannat lisäämällä siihen ravinteikasta multaa.

 9. Jos perennoiden kukinta ajan myötä hiipuu, on aika nostaa taimet ylös mullasta. Juurakon jakaminen ja taimien uudelleenistutus virkistää. Kevätkukkijoiden juurakot jaetaan yleensä kasvukauden lopulla, syksyllä kukkivien lajien varhain keväällä. Emotaimesta, jonka juurakko on vahva, saa monta uutta jakotaimea.

 10. Kasvuvyöhyke ja oman tontin pienilmasto määrittävät, mitkä perennat menestyvät ja ovat talvenkestäviä. Suotuisiin oloihin istutetut perennat menestyvät ilman talvisuojausta. Talvenarkojen lajien tyvelle voi tarvittaessa levittää kuivaa lehtikariketta tai talvisuojaturvetta. Jätä syksyllä kukkien varret kuihtumaan omia aikojaan. Ne keräävät lunta kasvin tyvelle ja suojaavat juurakkoa.

 11. Etenkin onttovartiset perennat talvehtivat parhaiten, kun varsia ei syksyllä leikata. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi orvokit leikataan syksyllä, jotta ne eivät homehdu lumipeitteen alla.

 12. Kestävimmät kukkakasvimme ovat kotoisin pohjoisen taimistoilta. Myös luonnonlajit ovat talvenkestäviä ja niistä on jalostettu monia puutarhalajeja. Pohjoisen puutarhoilla kannattaa suosia myös vanhoja kestäviä perinne- ja maatiaiskasveja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla