Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin.

Rakastan ruusuja, mutta niiden leikkaaminen pelottaa minua. Milloin se pitäisi tehdä ja mitä, jos se jää jonain vuonna kokonaan tekemättä?

Ei ihme, että leikkaus pelottaa. Ruusujen leikkaaminen riippuu paljon siitä, millaisesta ruususta on kyse.

Kun pensasruusu tulee täysikasvuiseksi, ala nuorentaa sitä keväisin joka vuosi tai muutaman vuoden välein. Nuorentaminen tarkoittaa, että vanhimpia, huonokuntoisia versoja leikataan pois maata myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saman vuoden versoilla kukkivien pensasruusujen nuorentamiseen sopii alasleikkaus. Siinä vanhojen pensaiden kaikki versot leikataan 20 sentin korkeudelta keväällä ennen silmujen puhkeamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leikkaa ryhmäruusu keväällä ennen silmujen puhkeamista. Poista kuolleet, vioittuneet ja hennot versot kokonaan. Jätä ruusuun 3-5 vahvaa versoa ja niihin 3–5 tervettä silmua.

Jos perusrungosta on kasvanut piikikäs villiverso, poista se maan alta saakka. Kesällä voit poistaa kukkineet kukat ylimmän viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Kuivat versot voit leikata milloin vain.

Leikkaa keväällä myös edellisen vuoden versoilla kukkivat köynnösruusut. Poista kuolleet, hennot ja monta vuotta vanhat pääversot maata myöten. Lyhennä pääversoista kasvavat sivuversot niin, että niihin jää kaksi tai kolme silmua.

Saman kesän versoilla kukkivat köynnösruusut voit leikata keväällä reilusti. Poista kaikki paleltuneet osat.

Leikkaa runkoruusu keväällä ennen silmujen puhkeamista. Jätä latvaan kasvin koosta ja versojen elinvoimaisuudesta riippuen 4–10 vahvinta versoa ja leikkaa ne noin 20 sentin mittaisiksi. Poista kesällä runkoon mahdollisesti ilmaantuvat villiversot.

Jotta runkoruusu kukkisi jatkuvasti, leikkaa kukkinut varsi pois ylimmäisen viisilehdykkäisen lehden yläpuolelta. Jos versoja on vähän ja kasviin muodostuu niin sanottuja sokeita versoja eli sellaisia, joihin ei muodostu lainkaan kukkanuppua, taita sokeat versot ja jätä ne kasvamaan. Poista kaikkein heikoimmat versot kokonaan.

Ruusuthan viihtyvät aurinkoisella paikalla. Tästä voit lukea lisää.

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä vastaa KK:n lukijoiden kysymyksiin joka keskiviikko syyskuuhun asti. Mikä askarruttaa sinun mieltäsi? Meilaa kysymys osoitteeseen kodin.kuvalehti@sanoma.com ja laita aihekenttään teksti Puutarhakysymys.

Lue myös
Näin hoidat ruusuja
Kuivata ruusut koristeeksi
Näin istutat ruusun

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla