Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!
Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!

Moni aivan tuttu kesäkukka sopii myös ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki ne koristavat ruokia kauniisti. Tutustu syötäviin kukkiin!

Kehäkukka

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jugurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä myös sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri.

Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.
Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.

Ruusu

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä.

Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.
Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.

Samettikukka

Samettikukka ja kääpiösamettikukka ovat yksivuotisia kesäkukkia. Jos ne haluaa kasvattaa itse, siemenet pitää kylvää ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle.

Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.
Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.

Oregano

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Oreganon kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen sekä tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen.

Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.
Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Laventeli

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku.

Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa.

Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen.

Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.
Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.

Krassi

Koristekrassissa on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia.

Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin.

Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.
Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.

Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun.

Itse kasvattaessa orvokin siemenet kylvetään huhtikuussa. Vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja.

Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.
Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Ruiskaunokki

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun.

Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.
Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.

Puutarhahullu etsii reissussakin vihreät keitaat. Katso vinkit Suomen ja lähiseudun hurmaaviin puutarhoihin!

3 kohdetta kotimaassa

1. Seikkaile kukkametsässä

Mustilan Arboretum Kouvolassa täyttyy kukkaloistosta yleensä kesäkuun toisella ja kolmannella viikolla, kun alppiruusut ja atsaleat kukkivat. Vuosikymmenten aikana puistoon on kertynyt yli 15 000 alppiruusuhybridiä. Erilaisia puulajeja on satoja, ja metsäpolkujen varret kukkivat upeasti. 

Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.
Westersin puutarhaa viljellään täysin ekologisesti.

2. Astu luostarin puutarhaan

Westersin puutarhan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet luostareiden yrttitarhat. Kaunis keittiötarha on parhaimmillaan heinäkuussa. Kemiön saarella sijaitsevan puutarhan yhteydessä on myös pieni myymälä ja kahvila.

Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.
Sapokan vesipuisto on todellinen keidas Kotkassa.

3. Tee kävelykierros Kotkassa

Puutarhaharrastajan kannattaa muistaa Kotka, jonka vehreät puistot antavat tarhurille hyviä ideoita. Puistoista kuuluisin on
Sapokan vesipuisto. Jatka sieltä Veistospromenadille ja Isopuistoon, joka on englantilaistyylinen maisemapuisto.

5 x romanttista Ruotsissa

1. Puutarhurin pyhiinvaellus

Zetaksen puutarhamyymälä ja näytepuutarha Tukholman lähistöllä ovat ihanan inspiroivia. Keitaan omistaa tv:stä ja kirjoistaan tuttu puutarhuri Victoria Skoglund. Varaa kierrokseen muutama tunti ja kurkista myös harvinaisuuksien pöytä. 

Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.
Ruusuja voi tuoksutella Visbyssä.

2. Ruusujen rakastajan paratiisi

Visbyn kaupunki ja sen kasvitieteellinen puutarha hurmaavat ruusun tuoksulla keskikesästä loppusyksyyn. Puutarhan sijainti
on edullinen, joten siellä kasvavat monet talvenarat kasvit, jotka Suomessa eivät viihdy. Pääset ihailemaan muun muassa magnolioita, tulppaanipuita, muratteja, viikunaa ja saksanpähkinää. 

3. Kaksi kärpästä kerralla

Slottstrådgården Ulriksdalin puutarhamyymälä Solnassa on täynnä tuoksuvia yrttejä, trendikkäitä perennoja ja hurmaavia kesäkukkia. Inspiroivista esillepanoista löytyy kivoja ruukkuja ja tuotteita vihersisustukseen.

Reilun puolen kilometrin päässä myymälästä on Ulriksdalin linnan puisto, jossa voit ihastella barokki- ja rokokooajan tunnelmia, leikattuja muotoja ja rauhoittavaa vihreyttä.

4. Urbaania vihreyttä

Tukholman Södermalmilla on yksi kukkakauppa ylitse muiden, ainakin jos kyse on viherkasveista ja kaktuksista. Tyylikäs Ginkgo Blommor on täynnä kasveja ja ruukkuja lattiasta kattoon. 

5. Vietä rento piknik

Rosendalin puutarhalla Tukholman Djurgårdenissa voi vierailla vaikka risteilypäivän aikana. Puutarha on avoinna syyskuulle saakka joka päivä. Kasvihuoneissa on puutarhamyymälän lisäksi kahvila, jonka antimet voi nauttia kasvihuoneen suojissa tai vaikkapa omenapuiden alla nurmikolla.  

Vaikutu Virossa

Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!
Ihan kuin olisi päätynyt tropiikkiin!

Palmujen siimekseen

Myös Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan ehdit halutessasi päiväristeilyllä. Ulkona hurmaavat kukkivat puut, alppiruusut ja kivikkopuutarhan kasvit. Sisällä talvipuutarhassa ja palmutalossa pääset nauttimaan tropiikin vihreydestä ja kaktusaavikon kuivuudesta.

Matkaa on Tallinnan keskustasta vain 10 kilometriä. 

Japanilaista tunnelmaa

Japanilaisen maisema-arkkitehdin Masao Sonen suunnittelema hurmaava japanilainen puutarha sijaitsee Kadriorgin puistossa, jonne kävelee Tallinnan keskustasta alle puolessa tunnissa. Kesällä puistossa kukkivat iirikset. Paikka on myös Tallinnan ja lähiseudun suurin alppiruusutarha. 

2 x elämyksiä Tanskassa

Puutarhamatkalle tivoliin

Kööpenhaminan Tivoli on kuuluisa kauniista istutuksistaan, kukkaloistostaan ja vesialueistaan. Kesäkukkaistutukset ovat runsaat, värikkäät ja kerrokselliset. Kun ilta hämärtyy ja puiston valot syttyvät, ilmassa on taianomaista tunnelmaa.  

Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.
Tage Andersen yhdistää kukat ja taiteen.

Kasvitaidetta kiehtovassa galleriassa

Kun avaa oven Tage Andersenin taidegalleriaan ja kukkakauppaan, astuu kuin uuteen kiehtovaan maailmaan. Metallisepän, kuvanveistäjän ja floristin töissä on persoonallisuutta, ajan havinaa ja eri materiaalien lumoa. Paikka on inspiraation lähde kaikille kukista, kasveista, sisustuksesta ja taiteesta pitäville.  

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 8/2018.

Syreenit ovat yksi alkukesän ihanuuksista, joiden suloista kukintoa tekisi mieli saada puutarhaan vaikka kuinka paljon. Mutta onnistuisiko niiden istuttaminen myös metsäiselle mökille?

Puutarha-asiantuntija Saija Rimpelä kertoo, että syreenit eivät vaadi kasvupaikaltaan ihmeitä.

”Ne menestyvät vähän huonommassakin maassa. Parhaiten ne toki viihtyvät runsasmultaisessa ja aurinkoisessa paikassa, jossa riittää lämpöä, ravinteita ja kalkkia, mutta pärjäävät myös ajoittain kuivassa maassa ja varjossa."

Rimpelä kertoo, että jos kasvupaikkaa ympäröi kevyt varjo, kukinta-aika pitenee.

Monet suomalaiset mökkitontit ovat metsän siimeksessä, eikä niillä ole juurikaan kukkapenkkejä tai erityisen multavia paikkoja. Minne syreeni siellä kannattaisi istuttaa?

”Valitse tontilta paikka, jonne aurinko pääsee paistamaan vapaasti melko pitkän ajan päivästä. Ei haittaa, vaikka paikka olisi varjossa osan päivää. Kunnosta siihen reilun kokoinen istutuskuoppa”, Rimpelä ehdottaa.

Kastele hyvin ja muista lannoitus

Kasvualustaa voi parantaa sekoittamalla siihen uutta, ravinteikasta puutarhamultaa suhteessa 1:1. Kaada kuoppaan vettä, istuta hyvin kasteltu taimi, tiivistä ja kastele vielä kerran.

”Nuoria syreenipensaita kannattaa ensimmäisenä kesänä kastella hyvin, jotta juuret kasvaisivat syvälle”, Saija Rimpelä muistuttaa.

Kalkitse syreeni keväällä tai syksyllä. Myös lannoittaminen kannattaa pitää mielessä: annostele sille keväällä yleislannosta ja heinäkuun puolivälin jälkeen syyslannosta.