Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!
Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!

Moni aivan tuttu kesäkukka sopii myös ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki ne koristavat ruokia kauniisti. Tutustu syötäviin kukkiin!

Kehäkukka

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jugurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä myös sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri.

Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.
Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.

Ruusu

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä.

Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.
Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.

Samettikukka

Samettikukka ja kääpiösamettikukka ovat yksivuotisia kesäkukkia. Jos ne haluaa kasvattaa itse, siemenet pitää kylvää ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle.

Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.
Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.

Oregano

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Oreganon kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen sekä tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen.

Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.
Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Laventeli

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku.

Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa.

Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen.

Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.
Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.

Krassi

Koristekrassissa on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia.

Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin.

Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.
Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.

Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun.

Itse kasvattaessa orvokin siemenet kylvetään huhtikuussa. Vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja.

Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.
Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Ruiskaunokki

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun.

Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.
Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.
Ahkera herukkapensas tarvitsee kalkkia vähintään joka toinen vuosi.
Ahkera herukkapensas tarvitsee kalkkia vähintään joka toinen vuosi.

Mitkä puutarhakasvit kaipaavat kalkkia ja voiko sitä levittää syksyllä? Marttojen puutarha-asiantuntija vastaa.

Toiset levittävät kalkkia puutarhaan varhain keväällä, toiset jo syksyllä. Kummat ovat oikeassa, puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista?

”Se on makuasia. Kevät on hyvä, mutta silloin puutarhassa on paljon muutakin työtä. Jos kalkitsee syksyllä, on keväällä vastassa yksi työ vähemmän.

Esimerkiksi kun siivoaa syksyllä kasvimaan ja levittää siihen kompostimultaa, samalla voi levittää myös kalkin.”

Happaman maan kasveille kalkki ei sovi.

Mitkä kasvit tarvitsevat kalkkia?

”Nurmikko, useimmat marjapensaat, hedelmäpuut ja perennat hyötyvät kalkista.

Sen sijaan happaman maan kasveille kalkki ei sovi, koska se nostaa maan pH:ta. Hortensia, havukasvit, alppiruusut ja pensasmustikka eivät pidä kalkista.”

Miten usein pitää kalkita?

”Tästäkin on erilaisia koulukuntia. Toiset ovat sitä mieltä, että kalkitseminen kannattaa joka vuosi. Itse kalkitsen kahden vuoden välein.

Vuosittainen kalkitus voi joskus olla tarpeen, jos marjoja ja omenia tulee oikein paljon tai jos puutarha sijaitsee metsätontilla. Muuten yleisohjeena on kalkitus joka toinen vuosi. Silloin kasveihin ei varmasti tule ravinnepuutoksia eikä tule kalkittua liikaakaan.”

Jos kalkitus unohtuu useammaksi vuodeksi, marjat voivat jäädä pienemmiksi.

Miten huomaan kasveista, että nyt ne kaipaavat kalkkia?

”Ei sitä oikein pysty silmämääräisesti sanomaan, että tämä kasvi on kalkin puutteessa. Jos kalkitus unohtuu useammaksi vuodeksi ja maa pääsee oikein kovasti happamoitumaan, se voi ajan mittaan näkyä kasveissa ravinnepuutoksina. Esimerkiksi marjat jäävät pienemmiksi, koska ravinteet eivät pääse kunnolla kulkeutumaan kasviin.

Kalkituksen tarkoituksena on nostaa maan pH-lukua tasolle, jossa kaikki 16 kasveille tärkeintä alkuainetta pystyvät liukenemaan veteen. Silloin kasvi pystyy käyttämään niitä hyväkseen.”

Mitä tapahtuu, jos kalkitsen liikaa?

”Silloin maan pH voi puolestaan nousta niin korkealle, että jotkut ravinteet ja alkuaineet eivät liukene veteen ja kasveilla on taas vaikeuksia käyttää niitä hyväkseen. Tavoitteena on saada pH asettumaan noin 6 – 6,5:een, maksimissaan 7:ään.”

Kalkkia pystyy hyvin annostelemaan, vaikka ei tietäisi oman pihan pH:ta.

Mistä tiedän, miten hapanta pihani maa on?

”Yleensä riittää, kun ostat kalkkipussin ja katsot sen kyljestä, miten paljon kalkkia mikäkin kasvi tarvitsee. Kotipihojen happamuus ei meillä merkittävästi vaihtele, joten kalkkia pystyy hyvin annostelemaan, vaikka ei tietäisi oman pihan pH:ta.

Jos kuitenkin haluat sen mitata, voit ostaa apteekista pH-liuskoja tai puutarhakaupasta pH-mittauspaketin. Sitten vain otat multanäytteen pihalta, sekoittelet sen paketin ohjeen mukaan veteen ja tarkistat pH:n liuskoilla.”

Mitä kuunliljoille tekisi, kun ne alkavat näyttää tältä?
Mitä kuunliljoille tekisi, kun ne alkavat näyttää tältä?

Kuunlilja mätänee syksyllä ikävän näköiseksi mättääksi. Saisiko sen leikata kompostiin ennen talvea?

Kuunliljoja löytyy melkein jokaisesta puutarhasta, ja joka syksy tulee vastaan sama pulma: leikkaanko ne alas talveksi vai jätänkö maatumaan penkkiin?

”Se onkin vähän makuasia. Toisten mielestä kuolleet kuunliljat näyttävät rumilta. He leikkaavat ne ja heittävät kompostiin sen jälkeen, kun ne ovat tuleentuneet eli muuttuneet keltaisiksi tai ruskeiksi. Toiset antavat kuunliljojen jäädä lumen alle”, kertoo puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista.

Hän itse tunnustaa kuuluvansa jälkimmäiseen koulukuntaan.

”Jätän kuunliljat maatumaan penkkiin, ja jos ne keväällä näyttävät kovin roskaisilta, haravoin ne pois. Muuten jätän kuolleet lehdet ja varret siihen, sillä ne ovat hyvää luonnonlannoitetta.”

”Kasvit yleensä pitävät siitä, että ne saavat kunnon lumipeitteen. Toisaalta maatuva kasvikerros voi homehduttaa kasvustoa, jos talvesta tulee märkä”

Jos kuunliljat jättää leikkaamatta, ne keräävät päälleen paksumman lumikerroksen kuin leikatut: kun on enemmän kasvimassaa, lunta kertyy enemmän ja happi kiertää paremmin lumen alla.

”Kasvit yleensä pitävät siitä, että ne saavat kunnon lumipeitteen. Silloin juuristo on hyvin eristettynä maan sisällä. Toisaalta maatuva kasvikerros voi homehduttaa kasvustoa, jos talvesta tulee märkä”, Heidi Ovaska kertoo.

”Toisin sanoen tähän ei ole oikeaa vastausta. Parasta on tehdä oman mieltymyksensä mukaan.”