Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!
Samettikukilla saa kattaukseen iloista väriä!

Moni aivan tuttu kesäkukka sopii myös ruokapöytään. Joissakin on erityisen hienostunut maku, toisissa miedompi, mutta kaikki ne koristavat ruokia kauniisti. Tutustu syötäviin kukkiin!

Kehäkukka

C-vitamiinipitoisen kehäkukan maku vaihtelee pippurisesta ja pähkinäisestä sitruunaiseen. Sen terälehdet sopivat salaatteihin, risottoon, jugurttiin ja marmeladeihin. Kokeile terälehtiä myös sahramin korvikkeena: maku ei ole yhtä hienostunut, mutta esimerkiksi taikinoihin tulee kaunis väri.

Kylvä kehäkukkaa avomaalle touko-kesäkuussa. Se kukkii noin kuukauden kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.
Kehäkukan syömistä pitää välttää raskauden ja imetyksen aikana, koska se sisältää estrogeeniä.

Ruusu

Kaikkien luonnossa tai puutarhassa kasvavien ruusujen lajikkeet ovat syötäviä. Kukkakaupasta hankittuja ruusuja ei kannata maistaa, sillä ne on useimmiten käsitelty tuholaismyrkyillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruusun terälehdet sopivat hyvin kakkujen ja jälkiruokien koristeluun. Terälehdistä voi myös tehdä ruusuvettä, joka sopii hienosti kakkuihin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin.

Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.
Aito ruusu on upea vaikkapa kakunkoristeena.

Samettikukka

Samettikukka ja kääpiösamettikukka ovat yksivuotisia kesäkukkia. Jos ne haluaa kasvattaa itse, siemenet pitää kylvää ruukkuihin maalis-huhtikuussa. Kääpiösamettikukan voi kylvää suoraan kasvupaikalle.

Samettikukat maistuvat voimakkaasti sitruunalta. Parhaimmillaan kukka on juomissa sekä kakkujen ja jälkiruokien koristelussa.

Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.
Samettikukat kestävät hyvin myös lämpimien ruokien koristeina.

Oregano

Italiasta kotoisin olevaa mäkimeiramia eli oreganoa käytettiin mausteyrttinä jo antiikin aikoina. Oreganon kukka sopii kaikkeen mihin sen lehdetkin: pizzojen, pastojen sekä tomaatti- ja liharuokien maustamiseen ja koristamiseen.

Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.
Kokeile maustaa oreganon kukinnoilla viinietikkaa tai olutta.

Laventeli

Jo muinaiset roomalaiset käyttivät laventelia mausteena ja kylpyvesissä. Laventelissa on hienostunut tuoksu ja parfyyminen maku.

Se sopii hienosti jälkiruokien koristeluun ja leivontaan. Erityisen hyvin laventeli maistuu mustikoiden ja vadelmien kanssa.

Kokeile kuivattua laventelia myös lammasruokien maustamiseen.

Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.
Monivuotisen laventelin siemenet kylvetään ruukkuihin maalis–huhtikuussa.

Krassi

Koristekrassissa on herkullinen pippurinen maku, joka vaihtelee kukan värin mukaan. Oranssit ja punaiset ovat voimakkaimpia ja sisältävät paljon C-vitamiinia.

Kukat sopivat salaatteihin, koristeluun sekä lammas-, kana- ja kasvisruokiin. Kokeile säilöä krassinsiemeniä etikkaliemessä ja käytä niitä kapristen tavoin.

Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.
Kuivattuja krassinsiemeniä voi käyttää pippurin sijasta.

Orvokki

Koristeellisten ja kauniiden orvokkien maku vaihtelee ja voi olla melko kirpeä. Kokeile orvokkien sokerointia: sivele kukka ohuelti munanvalkuaisella, ripottele varovasti hienoa sokeria päälle ja anna kuivahtaa. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun.

Itse kasvattaessa orvokin siemenet kylvetään huhtikuussa. Vie taimet ulos, kun ne ovat vahvoja.

Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.
Monivuotinen sarviorvokki leviää helposti kukkapenkissä.

Ruiskaunokki

Ruiskukka eli ruiskaunokki on yksivuotinen ja kukkii heinäkuusta syyskuuhun.

Kukka on maultaan mieto, joten sitä voi käyttää tuoreena salaateissa, kakuissa ja jälkiruoissa. Myös kuivatut kukat sopivat upeasti koristeluun.

Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.
Ruiskaunokki on kotoisin Välimeren seudulta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla