Ennen kuin aloitat remontoinnin, muista huomioida ainakin nämä kymmenen nyrkkisääntöä.

  1. Oletko varma siitä, millaisen remontin asuntosi tarvitsee? Osan korjaus- ja muutostarpeista huomaavasta asuessa, joten aina ei ole viisasta aloittaa korjauksia heti asuntokaupan jälkeen.

  2. Tutustu asunnon ja talon tyyliin ja historiaan. Muista, että kerran purettua seinäkomeroa tai ammetta ei helposti saa takaisin. Jos haluat uudenveroisen asunnon, osta se vasta rakennetusta talosta.

  3. Ota ennen oman huoneistosi remonttia selvää taloyhtiön korjaussuunnitelmista. Keittiön ja kylpyhuoneen uusiminen on viisasta ajoittaa koko kerrostalon putkiremontin aikaan.

  4. Ehdota taloyhtiön saneerauksiin tilasuunnittelijaa,joka on paitsi yhtiön myös asukkaiden käytössä. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa katsoa ratkaisuja sekä talon että huoneiston näkökulmasta.

  5. Harkitse arkkitehdin tai muun suunnittelijan palkkaamista aina, kun teet muutoksia omaan huoneistoosi. Kunnon piirustukset ja oikeat materiaalivalinnat tuovat rahat takaisin. Mahdollinen rakennuslupa asettaa omat vaatimuksensa työntekijöille.

  6. Muista, että uusi asunto-osakeyhtiölaki edellyttää ilmoitusta lähes kaikista tapetointia ja maalausta isommista remonteista joko talon hallitukselle tai isännöitsijälle.

  7. Ota selvää taloyhtiön järjestyssäännöistä ja tarkista isännöitsijältä, milloin remonttia voi tehdä. Veden katkaisusta sovitaan huoltoyhtiön kanssa, mutta naapuri ei ilahdu, jos suihkuvesi katkeaa yllättäen.

  8. Tiedota naapureille mieluummin liikaa kuin liian vähän. Käytä ilmoitustaulua ja jaa tiedotteita postiluukuista. Mieti, haluaisitko itse herätä poran ääneen sunnuntaiaamuna. Jo äärsyyntynyt naapuri ilmestyy ovellesi, pahoittele.

  9. Palkkaamasi remonttimiehet eivät saa vallata muiden parkkipaikkoja tai tukkia kulkureittejä. Vaadi heitä siivoamaan jälkensä välillä, jos remontti kestää viikkokausia. Huolehdi siitä, että loppusiivous tehdään kunnolla.

  10. Oletko muuttamassa pois ja harkitset asunnon remontointia myyntiä varten? Siivoa hyvin ja korjaa repsottavat kohdat, mutta säästä isommat muutokset ostajalle. Väärät värit, kalusteet ja materiaalit voivat jopa karkottaa ostajia, etkä välttämättä saa sijoitustasi takaisin asunnon hinnassa.

Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.
Onni kestää ehkä vain hetken, mutta on sitäkin kauniimpi.

Kevätkukat ovat saaneet pikavauhtia seurakseen ja jatkokseen kukkia, jotka usein pääsevät parhaaseen kukintoon vasta juhannuksen jälkeen.

Juuri nyt voi täyttää kodin ilmaiseksi ihanalla kukkaloistolla! Ojanpientareet, niityt ja metsät tarjoavat parhaillaan mahtavan valikoiman kukkia, joista voi koota kotiin pieniä tai suuria kukka-asetelmia.

Näyttävä esitys syntyy, kun kokoaa yhtä lajia suureen maljakkoon. Valkoiset koiranputket eivät kestä sisällä kauan, mutta tuovat ihmeellisen juhlavaa tuntua esimerkiksi olohuoneen sohvapöydällä leveässä Aalto-maljakossa tai korkeassa lasivaasissa.

Pienemmistä ja raikkaan monenkirjavista kukista saa koottua kimpun täynnä elämäniloa: sellainen toimii myös hetken onnea tuovana tuliaisena. Tarkoitukseen sopivat vaikkapa violetit metsäkurjenpolvet, kirkkaankeltaiset leinikit ja muutama tehokas tervakukka.

Pieni maljakko täynnä kieloja tai muita pienikokoisia kukkia puolestaan tekee onnesta täyden aamukahvipöydässä.

Veistokselliset lupiinitkin kestävät ihmeen monta päivää.

Komean, suorastaan veistoksellisen hienon lisän tuovat kotiin lupiinit. Ne kestävät maljakossa ihmeen monta päivää, ja upeaan asetelmaan tarvitaan vain pari kolme lupiinia.

Kukkien ystävälle vielä vinkkinä: pian alkavat alennusmyynnit ovat hyvää aikaa poistohintaisten maljakoiden löytämiseen. Maljakkovalikoimaa on hyvä löytyä kotoa riittävästi, jotta kaikenlaiset kukat löytävät paikkansa, kun niiden kanssa palaa innoissaan kotiin.

Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen astiat piristävät kesäpöytiä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Kesä on kirpputorien aikaa. Asiantuntija vinkkaa, mitä kirpputoreilla kannattaa nyt myydä ja metsästää.

Kukkaruukut

Huonekasvitrendi on löytänyt tiensä sisustukseen, joten nyt etsitään kukkaruukkuja. Esimerkiksi Arabian 1950–1960-luvun tuotanto on takuuvarma hitti.

Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen
Kukkaruukkuja etsitään nyt paljon. Kuva Satu Kemppainen

Kukkapylväät ja -hyllyt

Myös erilaiset kukkapylväät ja -hyllyt tekevät nyt kauppansa.

Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould
Kasvihyllyillä saa hauskaa piristystä sisustukseen. Kuva Piia Arnould

Domus-tuolit

Kestosuosikki. Kysytyin malli on koivua tai nahkalla verhoiltu. Tuolit päätyvät useimmiten ruoka- tai kirjoituspöydän kavereiksi.

Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen
Domus-tuolin tyyli kestää hyvin aikaa. Kuva Juhani Niiranen

Raija Uosikkisen, Laila Zinkin ja Esteri Tomulan keramiikka

Kahvipöytiin katetaan kesäisen värikkäät kahvikupit ja purnukat. Uosikkisen, Zinkin ja Tomulan kädenjälkiä voi bongata esimerkiksi Arabian astioista.

Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi
Raija Uosikkisen Pomona-astiasarja on täynnä kesän värejä. Kuva Jenni-Justiina Niemi

Pyöreät ruokapöydät

Pöydissä pyöreys on tämän hetken juttu. Materiaaliksi halutaan tiikkiä tai linoleumia, ja jatkopala on plussaa!

Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander
Suosituimmat pöydät ovat tiikkiä. Kuva Riitta Sourander

Pallokuvioidut astiat

50–60-luvulta tutut kuviot ovat nyt suosittuja esimerkiksi kahviastioissa. Pallot vetoavat varmasti.

50-luvun senkit

Olohuoneisiin television alle hankitaan nyt 50–60-luvun puisia senkkejä. Liukuovi on senkin juju, sillä ovet eivät vie tilaa syvyyssuunnassa. Kaikkein suosituimpia ovat matalat ja pitkät senkit.

Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell
Liukuovelliset senkit säästävät tilaa pienestäkin asunnosta. Kuva Päivi Anita Ristell

Vinkit antoi Harry Juutela Fargovintage-liikkeestä.