Ennen kuin aloitat remontoinnin, muista huomioida ainakin nämä kymmenen nyrkkisääntöä.

  1. Oletko varma siitä, millaisen remontin asuntosi tarvitsee? Osan korjaus- ja muutostarpeista huomaavasta asuessa, joten aina ei ole viisasta aloittaa korjauksia heti asuntokaupan jälkeen.

  2. Tutustu asunnon ja talon tyyliin ja historiaan. Muista, että kerran purettua seinäkomeroa tai ammetta ei helposti saa takaisin. Jos haluat uudenveroisen asunnon, osta se vasta rakennetusta talosta.

  3. Ota ennen oman huoneistosi remonttia selvää taloyhtiön korjaussuunnitelmista. Keittiön ja kylpyhuoneen uusiminen on viisasta ajoittaa koko kerrostalon putkiremontin aikaan.

  4. Ehdota taloyhtiön saneerauksiin tilasuunnittelijaa,joka on paitsi yhtiön myös asukkaiden käytössä. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa katsoa ratkaisuja sekä talon että huoneiston näkökulmasta.

  5. Harkitse arkkitehdin tai muun suunnittelijan palkkaamista aina, kun teet muutoksia omaan huoneistoosi. Kunnon piirustukset ja oikeat materiaalivalinnat tuovat rahat takaisin. Mahdollinen rakennuslupa asettaa omat vaatimuksensa työntekijöille.

  6. Muista, että uusi asunto-osakeyhtiölaki edellyttää ilmoitusta lähes kaikista tapetointia ja maalausta isommista remonteista joko talon hallitukselle tai isännöitsijälle.

  7. Ota selvää taloyhtiön järjestyssäännöistä ja tarkista isännöitsijältä, milloin remonttia voi tehdä. Veden katkaisusta sovitaan huoltoyhtiön kanssa, mutta naapuri ei ilahdu, jos suihkuvesi katkeaa yllättäen.

  8. Tiedota naapureille mieluummin liikaa kuin liian vähän. Käytä ilmoitustaulua ja jaa tiedotteita postiluukuista. Mieti, haluaisitko itse herätä poran ääneen sunnuntaiaamuna. Jo äärsyyntynyt naapuri ilmestyy ovellesi, pahoittele.

  9. Palkkaamasi remonttimiehet eivät saa vallata muiden parkkipaikkoja tai tukkia kulkureittejä. Vaadi heitä siivoamaan jälkensä välillä, jos remontti kestää viikkokausia. Huolehdi siitä, että loppusiivous tehdään kunnolla.

  10. Oletko muuttamassa pois ja harkitset asunnon remontointia myyntiä varten? Siivoa hyvin ja korjaa repsottavat kohdat, mutta säästä isommat muutokset ostajalle. Väärät värit, kalusteet ja materiaalit voivat jopa karkottaa ostajia, etkä välttämättä saa sijoitustasi takaisin asunnon hinnassa.