Terveyden lähde? Tässä se on!
Terveyden lähde? Tässä se on!

Sauna ei varsinaisesti paranna, mutta siitä on kovasti apua taistelussa monia kansantauteja vastaan.

Suomalainen sauna on varsinainen terveyskylpylä. Yksinään se ei sentään pysty terveyttä mullistamaan, mutta se antaa ihmiselle monenlaista pientä hyvää oloa ja hyvinvointia.

”Sauna kuuluu samaan pakettiin kuin liikunta, terveellinen ruoka ja lepo. Ne kaikki ovat paloja hyvistä, terveyttä edistävistä elintavoista”, kertoo professori Jari Laukkanen, joka on tutkimusryhmänsä kanssa havainnut muun muassa saunan vaikutuksia aivoinfarktiin ja muistisairauksiin.

Kaiken muun hyvän lisäksi sauna itse ei aiheuta sairauksia – kunhan ei sauno kuumeisena eikä silloin, jos iholle on tullut avohaava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muistathan juoda reilusti vettä löylyjen jälkeen?

Saunalla on todettu ainakin nämä kahdeksan terveysvaikutusta. Niistä pääsee nauttimaan, kun saunoo säännöllisesti, niin kauan kerrallaan kuin hyvältä tuntuu ja kun muistaa juoda reilusti vettä löylyjen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 Aivoinfarktin vaara vähenee

Mitä useammin saunot, sitä pienemmäksi käy aivoinfarktin vaara. Näin kertoo uusi suomalainen tutkimus.

Professori Jari Laukkasen johtama tutkimusryhmä havaitsi, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla oli 61 prosenttia pienempi riski saada aivoinfarkti kuin niillä, jotka saunoivat vain kerran viikossa. Tutkitut löylyttelivät keskimäärin 78 asteen lämmössä ja viipyivät lauteilla 15–20 minuuttia kerrallaan.

Saunominen vaikuttaa samaan tapaan kuin liikunta.

”Vaikutus perustuu suurelta osin siihen, että saunominen laskee verenpainetta. Korkea verenpaine on selkein todistettu riski aivoverenkiertohäiriölle”, Jari Laukkanen kertoo.

Itse asiassa saunominen vaikuttaa samaan tapaan kuin liikunta, vaikka ei lihastyötä korvaakaan. Saunan lämmössä verenkierto vilkastuu ja hikoilu lisääntyy, kun keho alkaa jäähdyttää itseään. Aivan niin kuin liikkuessakin.

2 Verenpaine laskee löylyssä

Saunominen laskee verenpainetta, koska lämpö saa verisuonet laajenemaan. Silloin paine valtimoiden sisällä pienenee.

Myös rentoutuminen pienentää verenpainetta, ja sama vaikutus on hikoilulla. Kun kehosta poistuu hien kautta ylimääräistä nestettä, se keventää verenkierron kuormaa.

”Sauna toimii päinvastoin kuin suola. Runsas suolan syöminen kerää kudoksiin nestettä ja nostaa verenpainetta, mutta saunassa hikoileminen luovuttaa nestettä pois. Verenpaineen hoidossa käytetäänkin usein nesteenpoistolääkettä”, Jari Laukkanen kertoo.

Saunomista ei erikseen suositella hoidoksi korkeaan verenpaineeseen, mutta Jari Laukkasen mukaan siitä voisi olla hyötyä samalla tavalla kuin liikunnasta.

”Niin voi olla etenkin silloin, jos verenpaine on vain lievästi koholla, mutta sauna ja liikunta eivät tietenkään riitä yksinomaiseksi hoidoksi verenpainetautiin.”

Saunominen ei välttämättä tunnu hyvältä, jos verenpaine on valmiiksi kovin matala.

Sitten on se toinen puoli: saunominen ei välttämättä tunnu hyvältä, jos verenpaine on valmiiksi kovin matala. Silloin löylyssä ei kannata istua pitkään ja vettäkin pitää muistaa juoda kunnolla. Muuten päätä alkaa huipata.

3 Helpotusta sydämen vajaatoimintaan

On myös tutkittu, että sydämen vajaatoiminnan oireet helpottuvat saunoessa. Lämpö laskee verenpainetta ja hikoilu vähentää nestettä kudoksista, jolloin sydän jaksaa tehdä paremmin töitä.

”Japanissa on tehty samantapaista tutkimusta, tosin matalammassa lämmössä ja nimenomaan potilailla, joilla on sydämen vajaatoimintaa. Havainnot ovat olleet samanlaisia”, Jari Laukkanen kertoo.

Saunassa pitää käydä säännöllisesti ja useamman kerran viikossa, jotta vaikutukset alkaisivat näkyä.

4 Stressi hellittää

Lämpö, viikonloppu, hyvä seura, mökkimaisema, kuikan huuto järvellä… Saunomiseen liittyy monta ihanaa asiaa, jotka rentouttavat ja poistavat stressiä.

”Kaikkia tekijöitä ei voi edes tutkimuksin mitata. Moni esimerkiksi pitää siitä, että istuu ensin saunan lämmössä ja siirtyy sitten ulos tai vaikka veteen vilvoittelemaan. Sekin voi rentouttaa”,  Jari Laukkanen sanoo.

Pelkkä kylmä ilma on elimistölle stressin aihe.

Tiesitkö, että jo pelkkä kylmä ilma on elimistölle stressin aihe? Ei ihme, että saunakulttuuria vaalitaan ennen kaikkea täällä pohjolassa.

5 Kutsu nukkumatille

Jos tapaat saunoa säännöllisesti, sauna todennäköisesti auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni. Jos käyt saunassa vain silloin tällöin, voi käydä päinvastoin: ankarat löylyt järkyttävät elimistöä niin, ettei uni tule.

Tässäkin sauna ja liikunta toimivat samalla tavalla. Molempia kannattaa harrastaa säännöllisesti ja mielellään muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Olo on usein virkistynyt heti saunan ja liikunnan jälkeen, mutta kun keho on viilentynyt, alkaa nukuttaa makeasti.

6 Iho heleäksi

Sauna tekee hipiälle hyvää, ainakin useimmille. Iho virkistyy, sen toiminta paranee, ja hikoilun jälkeen peseytyessä iholta irtoaa pois kuollutta ihosolukkoa.

”Etenkin psoriasiksessa saunominen voi olla hyväksi”, Jari Laukkanen kertoo.

Kaikki ei silti sovi kaikille. Joskus atooppinen iho voi ärtyä löylyssä entisestään. Silloin saunomista on parempi vältellä.

7 Hengitys kulkee helpommin

Lämpö ja kostea höyry laajentavat keuhkoputkia. Sen ansiosta astmaatikon ja muiden keuhkosairauksia potevien oireet usein helpottuvat saunassa.

”Flunssaisenkin nenä avautuu lauteilla, mutta jos olo on kipeä, löylyttelyssä on syytä pitää maltti mukana”, Jari Laukkanen muistuttaa.

Kuumeisena ei pidä mennä saunaan ollenkaan.

Säännöllisesti saunovilla esiintyy vähemmän muistisairauksia.

8 Muistikin säilyy

Ja vielä yksi hieno terveysvaikutus: säännöllisesti saunovilla esiintyy vähemmän muistisairauksia. Tämä on käynyt ilmi myös Jari Laukkasen ryhmän tutkimuksissa.

”Siihenkin voi olla syynä se, että saunominen vilkastuttaa verenkiertoa ja laskee verenpainetta. Osa muistisairauksista on verisuoniperäisiä”, Jari Laukkanen kertoo.

Ei pidä väheksyä myöskään saunan kykyä rentouttaa. Stressin väheneminen suojaa ihmistä monelta sairaudelta ja varjelee muistiakin.

Vierailija

Suomalaiset on kovia saunomaan, mutta silti verenpainelääkkeitä syödään paljon. Joku tässä nyt ei mätsää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla