Joulukuusta ei pidä sulattaa liian nopeasti. Ensimmäisenä päivänä viileä tila, esimerkiksi sisäkuisti tai lasitettu parveke, on jäiselle puulle hyvä heräilypaikka.
Joulukuusta ei pidä sulattaa liian nopeasti. Ensimmäisenä päivänä viileä tila, esimerkiksi sisäkuisti tai lasitettu parveke, on jäiselle puulle hyvä heräilypaikka.

Joulukuusi kestää karisematta pitkään, kun vältät seitsemän yleistä virhettä.

  1. Älä ota varjossa kasvanutta puuta. Jos olet siinä onnellisessa asemassa, että pääset hakemaan kuusen metsästä, valitse vihreä ja tuore kuusi, joka on kasvanut valoisalla paikalla. Sen neulaset eivät varise yhtä helposti kuin varjossa kasvaneen. Jos kaadat kuusen itse, muista kysyä lupa maanomistajalta.
  2. Älä osta sikaa säkissä – tutki myös pussitettu kuusi. Verkkosukkaan paketoidun, viljellyn joulukuusen ulkonäköä sukasta otettuna on vaikea arvailla. Tutki oksien tiheyttä. Jos oksat ovat harvassa, kuusessa voi olla ikäviä aukkoja.
  3. Älä riko tyveä kaventamalla. Varmista, että tyvi mahtuu käyttämääsi kuusenjalkaan. Tyveä ei kannata kaventaa niin, että rungon kuori rikkoutuu.
  4. Älä tuo kuusta heti lämpimään. Jos kuusi on jäässä, anna sen sulaa vähitellen viileässä tilassa rungon pää vesiastiassa ennen sisään viemistä. Ravista myös irtoneulaset ja roskat pois.
  5. Älä sulata liian nopeasti – puu saattaa alkaa haiskahtaa. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, tuo kuusi ensin pesuhuoneeseen. Laita tyvi vesiämpäriin ja suihkuta koko kuusi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua. Puun voi laittaa jalkaan noin kahdeksan tunnin kuluttua. Liian nopeasti sulanut kuusi voi lämpösokin vuoksi alkaa haista voimakkaasti.
  6. Älä unohda tehdä tuoretta leikkuupintaa. Sahaa kuusen tyvestä vähintään sentin siivu juuri ennen jalkaan laittoa. Aseta kuusi jalkaan tukevasti niin, että kaikki kiristysruuvit ovat tiiviisti sen tyveä vasten. Jos pelkäät kuusen kaatuvan, kiinnitä se koukun ja huomaamattoman langan avulla kattoon tai seinään.
  7. Älä anna puun kuivaa. Muista kastella tarpeeksi, äläkä päästä kuusta kuivumaan. Vedentarve on suurin ensimmäisen vuorokauden aikana.

Jos kuitenkin kaipaat joulukuusta, joka ei tuoksu, ei maksa paljon eikä takuulla karise, kokeile kuusen tekemistä itse alla olevalla tavalla!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla