Ystävänpäivä on oiva hetki helliä omaa rakasta hyvällä ruualla.

Kokosimme kolme erilaista menuehdotusta romanttiseen illanviettoon. Valitse sopiva ateriakokonaisuus äyriäis-, liha- ja kalaruokien joukosta, ja yllätä rakkaimpasi.

Muistathan myös, että kattaus on puoli ruokaa: kata pöytään juhla-astiat, kauniit servietit ja kristallilasit. Tunnelman viimeistelevät kynttilät!

Menu 1. Intohimoisesti äyriäisiä

Tarinan mukaan Afrodite syntyi meren vaahdosta, joten merenelävät ovat rakkausruokaa parhaimmillaan. Osterit ovat kenties tunnetuin lemmenruoka, mutta tämän menun ainekset eli katkaravut ja pakastekampasimpukat löytyvät helposti tavallisenkin kaupan pakastealtaasta.

Alkuruuaksi nautitaan tom yam goong -rapukeiton itämaisista mauista.



Pääruuaksi maistellaan pastaa, kampasimpukoita ja sitruunapestoa.


Jälkiruuaksi Chilin syöminen vapauttaa elimistössä endorfiineja, ja suklaa sisältää mielialaa kohottavia ainesosia, joten äyriäisaterian kruunaa chilillä maustettu suklaa-kookoskeitto.


Ruokajuomana voi nauttia kuohuviiniä, joka sopii hyvin sekä rapujen että simpukoiden kanssa.

Menu 2. Rakkaudella lihaa ja perinteitä

Jos haluat valmistaa ystävänpäiväksi herkullisen pihviaterian perinteisellä jälkiruokaherkulla, tutustu tähän menuun. Alkuruuaksi herkutellaan hehkuvanpunaisella punajuurikeitolla.


Pääruuaksi paistetaan reilu naudanfileepihvi konjakkikermakastikkeella ja lisukkeeksi paahdetaan kasviksia.


Jälkiruuaksi pihviaterialle sopii taivaallisen hyvä italialaisherkku tiramisu.


Ruokajuomaksi pihvin kanssa käy erinomaisesti täyteläinen punaviini, ja jälkiruuan kanssa voi nauttia vaikka lasillisen konjakkia tai likööriä.

Menu 3. Lemmekäästi kalaa ja kasviksia

Kevyemmän ruuan ystävä valmistaa ystävänpäivänä pääruuaksi kalaa. Alkuruuaksi sopii kookosmaidolla pehmitetty kookos-kasvissosekeitto.


Pääruuaksi tarjoillaan cheddar-juustolla maustettua lohta ja riisiä.


Jälkiruuaksi tarjotaan täyteläisen pehmeää vadelma-suklaamoussekakkua.


Kalan ja kasvisten kanssa sopii juomaksi parhaiten valkoviini, jota voi hyvin juoda myös jälkiruokakakun kanssa.

Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille. Katso videolta, miten kätevästi rapea herkku valmistuu.

 

 

Saaristolaisnäkkäri

16 isoa ja 16 pientä, 30 min +  1 t 30 min 

Ainekset

  • 2 ½ dl appelsiinimehua
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • ½ dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja

Valmista näin

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.
Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.
Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.