Kahvi on parasta saman tien nautittuna, pannussa herkkää makumaailmaa ei sovi tuntia kauempaa seisottaa.

Tiesitkö?

  • Kahvin antioksidantit voivat olla verenkiertoelimistölle tai ruuansulatukselle hyödyllisiä. Kofeiini taas piristää.
  • Kahvi nostaa sykettä ja voi aiheuttaa herkimmille hermostuneisuutta.
  • Riippuvaiseksi voi tulla lähinnä tavasta juoda kahvia, ei niinkään ainesosista.

Kahvin kaverit

 & tumma suklaa
 & pähkinät ja mantelit
 & kanelileivonnaiset
 & suklaiset pullat
 & mokkapalat

Joko tunnet nämä pavut?

  • Caturra on panamalainen tummapaahtoinen kahvipapu. Maku on täyteläinen ja hapokas.
  • Pacamara on hondurasilainen tummapaahtoinen kahvi Santa Martan tilalta Kolumbiasta. Maku on pehmeä.
  • Bourbon on elsalvadorilaista kahvia El Topacion tilalta. Maku on erittäin makea, hienostunut ja vivahteikas.

Kaisa Sarénin vinkit

Hanki kahvimylly, jossa on tukevat jauhinterät. Hinta on noin 50 euroa.
”Jos erotat vastajauhetun mustapippurin pussirouheesta, erotat vastajauhetun kahvin pakettikahveista.”

Osta vastapaahdettuja kahvipapuja. 250 g maksaa 10–15 e.
”Kokeile paria erilaista paahtoa: Huomaat eron ja pääset kiinni siihen, mistä itse eniten itse pidät. Säilytä pavut ilmatiiviisti pussissaan huoneenlämmössä. Suojaa valolta ja muiden ruoka-aineiden hajuilta.”

Ostaisitko pienen kahvikoneen?
”Tavallinen suodatinkahvinkeitin on riittävä. Jos innostut ja haluat sijoittaa enemmän rahaa, kysy näitä: Aeropress, Abid Clever Coffee Dripper, keraamiset erilliset kahvisuodattimet, kuten Hario V60.” 

Paras kuppi

  • Paksureunainen, esilämmi-tetty kuppi parantaa kahvin makua. Lämmitä kuppia mikrossa ennen kahvittelua.
  • Kun kuppi on lämmin, kahvi pysyy suosituslämmössä, 60–70 asteessa.
  • On tärkeää, että kupin sisäpuoli on valkoinen, jotta kahvin väri erottuu.
  • Paras kuppi on maljamainen ja laakea, tuoksu nousee sellaisesta hyvin.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.
Paras leipäjuusto on kauniin ruskeapilkullista.

Leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut. Näillä vinkeillä onnistut!

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi

Käytä homogenoimatonta täysmaitoa ja lämmitä se kädenlämpöiseksi ennen kuin lisäät juustonjuoksuttimen. Parasta on mitata lämpötila digitaalisella mittarilla. Oikea lämpötila on tärkeä, jotta juustonjuoksutin toimii halutulla tavalla. Anna maidon juoksettua rauhassa.

Valuta hyvin

Valitse tilava siivilä ja vuoraa se puhtaalla harsolla. Nostele juustomassa keoksi ja odota tarvittaessa, että se painuu siivilään ennen uuden kerroksen lisäämistä. Anna valua hyvin. Näin varmistat, ettei juustosta tule liian kosteaa.

Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.

Tarkkaile paistumista

Paista juusto tilavassa vuoassa, jotta se ei roisku yli. Tarkkaile paistumista ja alenna tarvittaessa lämpötilaa. Jos juustoon jää paistamisen jälkeen ylimääräistä nestettä, voit valuttaa sitä varovasti pois, kun juusto on jäähtynyt ja kiinteytynyt. Leikkaa paloiksi vasta täysin jäähtyneenä.

Tee leipäjuusto tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Leipäjuusto kotikonstein
Resepti
Leipäjuusto kotikonstein

3 herkkua leipäjuustosta

Klassikkojälkiruoka

Paloittele juusto pieniin annosvuokiin ja kaada päälle loraus kuohukermaa. Kuumenna 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Tarjoa jälkiruuaksi lakkojen tai lakkahillon kanssa.

Leipäjuustosalaatti

Paloittele jäähtynyt leipäjuusto pitkiksi kolmioiksi. Revi vadille rapea- ja pehmeälehtistä salaattia. Lisää päälle leipäjuustot, puolitettuja mansikoita, hienonnettuja sipulinvarsia ja siemensekoitusta. Pirskota päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.

Herkkutikut

Varaa leipäjuuston lisäksi kirsikkatomaatteja, kurkkupaloja, viinirypäleitä ja basilikanlehtiä. Anna lasten koota aineksista mieleisiään herkkutikkuja.

Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.
Oikein puhdistetut pullot ja purkit takaavat säilykkeiden onnistumisen.

Hillot, marmeladit ja mehut säilyvät parhaiten, kun purkit ja pullot ovat ennen säilöntää todella puhtaat. Näin se hoituu helpoimmin.

Kotitekoisten hillojen, mehujen ja marmeladien säilyvyyteen vaikuttaa purkkien ja pullojen puhtaus. Puhdistus ei ole vaikeaa, ja onkin makuasia, kuinka sen tekee.

Käytä puhtaita työvälineitä koko työskentelyn ajan, sekä ainoastaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.

Tapa 1: kuumenna uunissa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Huuhtele astiat ja valuta hetki.

Kuumenna astioita 125 asteisessa uunissa vähintään 15 minuuttia.

Kiehauta kannet, korkit ja tiivisteet.

Tapa 2: keitä kattilassa.

Pane astiat kylmään veteen likoamaan säilöntää edeltävänä päivänä.

Pese tölkit ja pullot huolellisesti astianpesuaineella.

Pane tölkit kattilaan ja kaada vettä päälle siten, että astiat peittyvät.

Keitä purkkeja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin ajan.

Kiehauta myös kannet, korkit ja tiivisteet.

+ 6 vinkkiä, joilla homma sujuu turvallisesti ja hillot säilyvät pitkään

  1. Noudata reseptiikan säilöntäohjeita.
  2. Ole varovainen kuumien purkkien käsittelyssä. Käytä apuna pihtejä ja puhdasta keittiöliinaa.
  3. Älä koskettele purkkeja sisäpuolelta sormilla.
  4. Täytä kuumat astiat kuumilla tuotteilla siten, että ne ovat aivan täynnä ja sulje välittömästi.
  5. Kuori mahdollinen pinnalle muodostunut vaahto pois.
  6. Säilytä purkit pimeässä ja viileässä paikassa.