Tuoretta ja niin herkullista!

Kaipasin viime viikolla pikaruokaa ja tein sen parsasta. Olin kaupassa vailla mitään ruokasuunnitelmia. Joskus on kiva ostaa sitä, mikä sattuu tuntumaan hyvältä juuri sillä hetkellä. Nippu vihreää parsaa maksoi 1,99 euroa. Muistin, että kotona oli avattu majoneesipurkki, sitruunoita, avattu parmankinkkupaketti ja vanhentuvaa parmesaania. Ostin lisäksi pari viipaletta kylmäsavulohta ja ulkomaisia uusia perunoita. Tuskin maltoin ajaa kotiin ja päästä kokkaamaan.

Kuorin parsat ja keitin paistinpannulla ( alla on virallinen parsankeitto-ohje). Kokkailun ei aina tarvitse kuitenkaan olla niin virallista. Minulla ei esimerkiksi ole parsakattilaa, mutta hyvää on aina tullut paistinpannulla keittämälläkin.

Ruoka valmistui 20 minuutissa kaikkine valmisteluineen. Eniten aikaa vei parsojen kuoriminen. Perunat kypsyivät nopeasti. Majoneesista ja sitruunamehusta tein kastikkeen, jota kevensin hieman kermaviilillä. Toki voisula ja oliiviöljykin olisi sopinut kastikkeeksi. Aika täydellinen arkiateria, täytyy sanoa.

Ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun parsaa pidettiin jotenkin kalliina ja aika hienona herkkuna. Onneksi tämä käsitys alkaa olla haudattu.

Ihan kohta saa jo kotimaistakin parsaa. Sitä ei tarvitse edes kuoria. Minun herkkuani on maan päällä kasvanut vihreä, vähän herneen makuinen parsa. Toisten mielestä taas ainoa oikea on paksu, miedomman makuinen valkoinen parsa, joka kasvaa mullan alla.

Perustietoa parsasta

  • Parsa kypsyy nopeasti ja maistuu taivaalliselta pelkän kastikkeen kanssa. Toki lisukketkin sopivat samalle lautaselle.

  • Osta parsa aina mahdollisimman tuoreena.

  • Osta parsaa, jonka päät ovat mahdollisimman nuppuiset ja varsi napakka.

  • Säilytä parsaa maksimissaan päivä, pari. Kääri parsat kostean pyyheliinan sisään ja säilytä jääkaapissa. Parsat muuttuvat herkästi puiseviksi.

  • Parsan voi kypsentää myös paistinpannulla tai grillissä. Sivele parsat öljyllä ja paista koosta riippuen 2–5 minuuttia.

  • Lempeä tapa kypsentää parsaa on höyryttäminen.

  • Muista, että kypsennysajat ovat viitteellisiä ja riippuvat parsojen koosta ja tuoreudesta. Kokeile aina kypsyyttä.

  • Paistetut ja grillatut parsat voi pätkiä ja lisätä salaatteihin. Ne voi käännellä balsamicossa tai mauste-etikassa.

  • Parsan klassikkokastike on hollanninkastike. Yksinkertaisin kastike on sitruunamehulla maustettu voisula.

  • Lisukkeiksi sopivat mm. kylmäsavu- tai graavilohi, savuporo, parmankinkku sekä vihersalaatti.

Lisää ohjeita löydät nettisivujemme reseptihausta.

Parsan keittäminen

500 g valkoista tai vihreää parsaa

noin 1½ l vettä

1–2 tl suolaa

1½ tl sokeria

Lisäksi

lankaa sitomiseen

1. Kuori valkoinen parsa nupun alapuolelta kuorimaveitsellä nupusta tyveen päin. Leikkaa kova, puumainen alaosa pois veitsellä. Käsittele ulkomainen vihreä parsa samalla tavalla. Kotimaista, ohutkuorista parsaa ei yleensä tarvitse kuoria.

2. Sido parsat nipuksi langalla, joka kestää keittämisen. Laita yhteen nippuun 6–10 parsaa.

3. Kiehauta mahdolisimman kapeassa, korkeahkossa kattilassa vesi, suola ja sokeri. Laita parsaniput pystyyn kattilaan niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle.

4. Keitä valkoista, paksua parsaa 10–12 minuuttia. Vihreä ja ohut valkoinen parsa kypsyvät 2–5 minuutissa. Keittoajat ovat viitteellisiä ja riippuvat parsan paksuudesta ja tuoreudesta.

5. Kokeile kypsyyttä varren tyvestä haarukalla. Varo keittämästä liikaa, sillä parsan pitää jäädä sopivan napakaksi. Liian kypsä parsa on ikävän lötköä.

Piparirasioiden teosta on tullut Salla Kinnusen rakas jouluperinne.

KOUKUSSA. Kun Salla Kinnunen saa uuden piparkakkujen koristeluidean, sitä on kokeiltava heti. Silloin lapset ja mies tietävät antaa äidille työrauhan.

Miten jäit koukkuun piparkakkujen koristeluun?

Olen pikkutytöstä asti pitänyt leipomisesta ja käynyt vuositolkulla kokkikerhoissa. Muutama vuosi sitten hurahdin täysillä koristeluun. Koukutuin, kun huomasin, että minähän osaan. En ole ikinä ollut kovin luova, mutta koristellessa sain kaunista lopputulosta aikaan. Se tuntui hienolta.

Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.
Lähihoitajaopiskelija Salla Kinnunen, 37, asuu Mäntsälässä miehensä Villen, 36, ja seitsemän lapsensa kanssa. Pipareiden lisäksi Salla rakastaa suunnitella kakkuja. Kuopus Elle, 3, on perheen toiseksi innokkain leipuri.

Millaisen olon koristelu sinulle tuottaa?

Keskityn koristeluun niin vahvasti, että vierelläni voisi räjähtää vaikka pommi, enkä huomaisi. Koristelun jälkeen olen täynnä energiaa. Kaunis lopputulos tuo virkeän mielen. Meillä lapsetkin tietävät, että pipareiden koristelu on äidin oma juttu. Yhteiset piparinleivontahetket ovat erikseen.

Mitä tapahtuu, kun saat uuden idean?

Viime vuoden itsenäisyyspäivänä katsoin Linnan juhlia, kun yhtäkkiä tajusin, että kaapissa olevien piparkakkuakkojenkin pitää saada juhla­leningit. Ei auttanut kuin ruveta sekoittamaan kuorrutetta. Kun idea juolahtaa mieleeni, into toteuttaa se on niin voimakas, että minun on lähdettävä heti koristelemaan. Olen joskus jättänyt pihatyöt kesken ja rynnännyt sisälle leipomaan.


Välineiden kanssa ei tarvitse hienostella. Cocktailtikut ja väriaineet saa tavallisesta ruokakaupasta.


Millaisia ideoita piparista voi toteuttaa?

Leivon mieluiten perinteisiä sydämiä, nalleja tai piparirasioita, sillä niissä pääsen nopeasti koristeluvaiheeseen. Viime talvena mieheni ehdotti, että tekisimme piparista talomme ulkosaunan näköisen talon. Epäröin, sillä kaavojen piirtäminen on työlästä. Mies kuitenkin lupasi koota talon, ja minä sain keskittyä koristelemiseen.

Mitä, jos et pääse koristelemaan, vaikka haluaisit?

Yleensä leivon piparitaikinan suvussa kulkevilla resepteillä. Joskus olen kuitenkin ostanut valmiin taikinan, jotta se olisi pakastimessa odottamassa, kun koristelupakko iskee. Silloin tiedän, että jo tunnin kuluttua olen pursottamassa pikeeriä.


Pursottaminen on Sallan lempipuuhaa. Joskus voi tehdä pikkutarkkaa ja välillä suurpiirteistä jälkeä.


Mitä perheesi ajattelee hurahduksestasi?

Jos vihjaan ääneen, että haluaisin päästä koristelemaan, mieheni saattaa sanoa lapsille, että lähdetäänpäs ulos leikkimään. Toisinaan mietin, onko se liikaa vaadittu. Olen kuitenkin huomannut, että miehenikin pitää siitä, että minulla on oma juttuni. On koko perheen kannalta hyvä asia, jos jokaisella on asia, jonka parissa voi rauhoittua täysin.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 23/2017. Salla Kinnunen pitää Arjen aurinkoja -leivontablogia

Vinkit aloittelijalle

  1. Sekoita kuorrute eli pikeeri itse tomusokerista, munanvalkuaisesta ja sitruunamehusta. Kotitekoinen pikeeri levittyy ja kiinnittää osat paremmin kuin kaupan valmiskuorrutteet.
  2. Pikeerin pursottamisen työkaluksi riittää pieni Minigrip-pussi. Lusikoi kuorrutetta pussiin, leikkaa kulmaan ihan pieni reikä ja ala pursottaa.
  3. Tavallinen cocktailtikku sopii kuorrutteen levittämiseen ja pikkutarkkaan koristeluun.
Tummanpuhuva sinappi on tehty punajuuresta. Piparkakkusiirappia voi kokeilla vaikka homejuustolle.

Itse tehdyt piparkakkusiirappi tai punajuurisinappi valmistuvat nopeasti ja täydentävät joulupöydän. Kauniissa purkeissa ne sopivat myös lahjoiksi.

Nämä lahjat ehtii valmistaa kiireinenkin: punajuurisinappi ja piparkakkusiirappi valmistuvat alle puolessa tunnissa.

Piparkakkusiirappi on ihana lisä joululetuille, paahtoleivälle tai jäätelöön. Punajuuri taas antaa sinapille veikeän aromin ja kauniin, jouluisen värin.

Voit vielä koristella ja nimikoida purkit jouluisesti esimerkiksi itsetehdyillä etiketeillä, dymo-teipillä ja koristenauhalla.

Punajuurisinappi

6 dl | 15 min

Tarvikkeet:

  • pieniä lasipurkkeja
  • 2 dl punajuurisosetta
  • 2 dl punajuurimehua
  • 3 dl sokeria
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ dl sinapinsiemeniä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 dl sinappijauhetta

Desinfioi puhtaat lasipurkit ja kannet pitämällä niitä 100-asteisessa uunissa 20 minuuttia tai kiehuvassa vedessä 5 minuuttia.

Sekoita kattilassa punajuurisose, -mehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää öljy, sinapinsiemenet, balsamiviinietikka ja suola. Keitä pienellä lämmöllä viisi minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon sinappijauhe.

Kaada lämmin sinappi kuumiin tölkkeihin (varo käsiä!) ja sulje kannet. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

Piparkakkusiirappi

3 dl | 20 min

  • 3 ½ dl sokeria
  • 3 dl vettä
  • 1 rkl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl piparkakkumaustetta
  • 2 tähtianista
  • 1 kanelitanko

Yhdistä kattilassa sokeri ja vesi. Lisää inkivääri ja piparkakkumauste, tähtianikset ja kanelitanko. Kuumenna seos kiehuvaksi. Laske lieden lämpötilaa heti, kun seos kiehahtaa. Anna liemen kiehua 15 minuuttia hiljalleen poreillen. Sekoita välillä.

Siivilöi siirappi ja kaada desinfioituun lasipulloon (katso puhdistusohje punajuurisinapin reseptistä yllä.) Siirappi säilyy jopa vuoden.