Tuoretta ja niin herkullista!

Kaipasin viime viikolla pikaruokaa ja tein sen parsasta. Olin kaupassa vailla mitään ruokasuunnitelmia. Joskus on kiva ostaa sitä, mikä sattuu tuntumaan hyvältä juuri sillä hetkellä. Nippu vihreää parsaa maksoi 1,99 euroa. Muistin, että kotona oli avattu majoneesipurkki, sitruunoita, avattu parmankinkkupaketti ja vanhentuvaa parmesaania. Ostin lisäksi pari viipaletta kylmäsavulohta ja ulkomaisia uusia perunoita. Tuskin maltoin ajaa kotiin ja päästä kokkaamaan.

Kuorin parsat ja keitin paistinpannulla ( alla on virallinen parsankeitto-ohje). Kokkailun ei aina tarvitse kuitenkaan olla niin virallista. Minulla ei esimerkiksi ole parsakattilaa, mutta hyvää on aina tullut paistinpannulla keittämälläkin.

Ruoka valmistui 20 minuutissa kaikkine valmisteluineen. Eniten aikaa vei parsojen kuoriminen. Perunat kypsyivät nopeasti. Majoneesista ja sitruunamehusta tein kastikkeen, jota kevensin hieman kermaviilillä. Toki voisula ja oliiviöljykin olisi sopinut kastikkeeksi. Aika täydellinen arkiateria, täytyy sanoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ei ole kovinkaan montaa vuotta, kun parsaa pidettiin jotenkin kalliina ja aika hienona herkkuna. Onneksi tämä käsitys alkaa olla haudattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan kohta saa jo kotimaistakin parsaa. Sitä ei tarvitse edes kuoria. Minun herkkuani on maan päällä kasvanut vihreä, vähän herneen makuinen parsa. Toisten mielestä taas ainoa oikea on paksu, miedomman makuinen valkoinen parsa, joka kasvaa mullan alla.

Perustietoa parsasta

  • Parsa kypsyy nopeasti ja maistuu taivaalliselta pelkän kastikkeen kanssa. Toki lisukketkin sopivat samalle lautaselle.

  • Osta parsa aina mahdollisimman tuoreena.

  • Osta parsaa, jonka päät ovat mahdollisimman nuppuiset ja varsi napakka.

  • Säilytä parsaa maksimissaan päivä, pari. Kääri parsat kostean pyyheliinan sisään ja säilytä jääkaapissa. Parsat muuttuvat herkästi puiseviksi.

  • Parsan voi kypsentää myös paistinpannulla tai grillissä. Sivele parsat öljyllä ja paista koosta riippuen 2–5 minuuttia.

  • Lempeä tapa kypsentää parsaa on höyryttäminen.

  • Muista, että kypsennysajat ovat viitteellisiä ja riippuvat parsojen koosta ja tuoreudesta. Kokeile aina kypsyyttä.

  • Paistetut ja grillatut parsat voi pätkiä ja lisätä salaatteihin. Ne voi käännellä balsamicossa tai mauste-etikassa.

  • Parsan klassikkokastike on hollanninkastike. Yksinkertaisin kastike on sitruunamehulla maustettu voisula.

  • Lisukkeiksi sopivat mm. kylmäsavu- tai graavilohi, savuporo, parmankinkku sekä vihersalaatti.

Lisää ohjeita löydät nettisivujemme reseptihausta.

Parsan keittäminen

500 g valkoista tai vihreää parsaa

noin 1½ l vettä

1–2 tl suolaa

1½ tl sokeria

Lisäksi

lankaa sitomiseen

1. Kuori valkoinen parsa nupun alapuolelta kuorimaveitsellä nupusta tyveen päin. Leikkaa kova, puumainen alaosa pois veitsellä. Käsittele ulkomainen vihreä parsa samalla tavalla. Kotimaista, ohutkuorista parsaa ei yleensä tarvitse kuoria.

2. Sido parsat nipuksi langalla, joka kestää keittämisen. Laita yhteen nippuun 6–10 parsaa.

3. Kiehauta mahdolisimman kapeassa, korkeahkossa kattilassa vesi, suola ja sokeri. Laita parsaniput pystyyn kattilaan niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle.

4. Keitä valkoista, paksua parsaa 10–12 minuuttia. Vihreä ja ohut valkoinen parsa kypsyvät 2–5 minuutissa. Keittoajat ovat viitteellisiä ja riippuvat parsan paksuudesta ja tuoreudesta.

5. Kokeile kypsyyttä varren tyvestä haarukalla. Varo keittämästä liikaa, sillä parsan pitää jäädä sopivan napakaksi. Liian kypsä parsa on ikävän lötköä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla